2020. július 11., szombatMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.11. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Nem lett sikertörténet az EU-s migrációkezelő program

Hirdetés

Nem lett sikertörténet az EU-s migrációkezelő program

A menedékkérők uniós áthelyezési mechanizmusa nem enyhítette eredményesen a görög és olasz hatóságok terheit, és az uniós tagállamok csak a kvótában vállalt menedékkérőknek 32,2 százalékét vették átlagosan – derült ki az Európai Számvevőszék szerdán nyilvánosságra hozott jelentéséből. A Görögországba és Olaszországba érkezett migránsok menekültügyi eljárásáról, áthelyzéséről és kiutasításáról szóló dokumentum arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU és Törökország között 2016-ban kötött megállapodás és görög hatóságok fokozott erőfeszítéseinek dacára sem tudnak elég gyorsan megbirkózni a menekültáradattal.

Hirdetés

„Nem akartunk senkit sem démonizálni, de itt az idő, hogy rendet tegyünk a saját házunk táján”

 – mondta a jelentéstevő Leo Brincat az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón. Az Európai Számvevőszék máltai tagja szerint „az új Európai Bizottságnak szembe kell néznie a migráció problémájával, mivel az továbbra is megmarad.” Brincat ugyanakkor hangsúlyozta: „a jelentéssel nem végső megoldást keresnek a migrációs problémára, csak azt szeretnék, ha az eredmények kevésbé maradnának el a kitűzött céloktól.” A jelentés egyrészt felülvizsgálta, hogy a befogadóközpontokról (hotspot) szóló 2017-es dokumentum ajánlásai után milyen változások történtek, másrészt pedig az uniós migrációkezelés hatékonyságát értékelte. Utóbbiról a dokumentum azt írja, hogy “a görögországi és az olaszországi uniós migrációkezelési fellépés releváns volt, de a benne rejlő lehetőségek részben kiaknázatlanok maradtak.”

Menekültek és bevándorlók érkeznek kompon Samos szigetéről Elefsina kikötőbe 2019. október 22-én

Menekültek és bevándorlók érkeznek kompon Samos szigetéről Elefsina kikötőbe 2019. október 22-én

Fotó: Costas Baltas / Reuters

A menedékkérők kötelező és ideiglenes áthelyezéséről szóló 2015-os tanácsi rendeletek (a magyar köznyelvben csak kötelező kvótaként emlegetett mechanizmus) végrehajtásáról a jelentés megállapította: 

“A menedékkérőket nem helyezték át elég nagy számban ahhoz, hogy ez eredményesen enyhítse a görög és olasz menekültügyi rendszerekre nehezedő nyomást. A jogosultsági időszakon belül áthelyezett migránsok Olaszországban az összes menedékkérő 4%-át, Görögországban pedig mintegy 22%-át tették ki.”

Alig tartották be a kvótákat

A tagállamok eredetileg 160 ezer menedékkérő áthelyezésére tettek politikai ígéretet, de végül 98 256 fő áthelyezésére vállaltak jogi kötelezettséget (7744 helyet ki sem osztottak, EU-Törökország megállapodás értelmében pedig 54 ezer férőhelyet közvetlenül áttelepítendő szír menekülteknek zároltak). Végül összesen 34 705 főt, Görögországból 21 999 fő és  Olaszországból 12 706 főt helyeztek át, amihez az is hozzájárult, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/11/13/eredmenytelen_kvotamechanizmus_szamvevoszek_jelentes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szomszéd országokban egyre több a koronavírus-fertőzött, korlátozásokra készül a kormány

A szomszéd országokban egyre több a koronavírus-fertőzött, korlátozásokra készül a kormány

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Magyarország …