2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mueller-jelentés: Trump győzelemként ünnepel, pedig a harc nagyon is folytatódik

Hirdetés

Mueller-jelentés: Trump győzelemként ünnepel, pedig a harc nagyon is folytatódik

Ha valamire nem volt szüksége a két, egymástól távolodó politikai világban élő Amerikának, akkor az a majdnem két évig tartó Mueller-vizsgálatról kiadott igazságügy-minisztériumi összefoglaló, ami valójában semmit nem zárt le, csak újabb muníciót adott a demokratáknak és a republikánusoknak a Trump körüli harc folytatásához.

Ugyanis a demokraták elégedetlenek azzal, hogy Trumpék egy négy oldalas, kétértelmű szövegezésű összefoglalóval tudnak le egy több ezer oldalnyi nyomozati anyagot, ezért követelik – sőt, lehet, hogy a képviselőházban törvényi úton kikényszerítik – a teljes jelentés nyilvánosságára hozatalát.

Négy oldalas összefoglaló William Barr aláírásával.

Négy oldalas összefoglaló William Barr aláírásával.

Hirdetés

Fotó: Jim Bourg / Reuters

De közben az összefoglaló Trumpra nézve kedvező megállapításába – vagyis meg-nem-állapításába – kapaszkodva az elnök, a Mueller által vizsgált, de meg nem vádolt családtagjai és bizalmasai, illetve az elnöktől egyre jobban függő republikánus Fox News szó szerint Trump teljes felmentéseként tálalja azt, hogy Mueller szerint az elnököt nem lehet az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolni, miközben az összefoglalóban is az szerepel, hogy bár Trump jogi értelemben bűnt nem követett el, a jelentés nem menti fel őt. Az elnök maga ellentmondásosan nyilatkozott a vizsgálatról: Egyfelől – talán a wrestlinges időkből felderengő metaforával – „illegális földredöntés”-nek minősítette az egész nyomozást, másfelől pedig megállapításait – oké, annak egy részét – saját eddigi véleményének igazolásaként fogadta el.

A kongresszusi republikánusoknak azért is fellélegezhetnek, mivel kissé tudathasadásos volt ez az egész nyomozás. Egyfelől ugyanis ők – Trumppal ellentétben, akit állítása szerint „meggyőzött” Putyin – hittek a Mueller-nyomozást részben megelőző, részben azzal párhuzamosan zajló titkosszolgálati vizsgálatoknak, melyek alapján ma már pontosan tudni, hogy Oroszország számtalan módon próbált meg beavatkozni és zavart kelteni az elnökválasztási folyamat során. Másfelől azonban nyilván kellemetlen helyzetbe kerültek volna, ha Robert Mueller megállapítja, hogy az orosz trollok és hekkerek az online munkát a Trump-kampánnyal egyeztetve végezték. Azonban az összefoglaló az igazságszolgáltatás akadályozásával kapcsolatos kétértelműségtől mentesen leszögezi, hogy – a számos dokumentált találkozó ellenére – „sem konspiráció, sem együttműködés” nem történt, ezért a legfontosabb vád alól Trump és családja valószínűleg tisztázta magát.

Robert Mueller (j) 2017. június 21-én.

Robert Mueller (j) 2017. június 21-én.

Fotó: Joshua Roberts / Reuters

És itt érdemes megjegyezni, hogy minden megállapításhoz ki lehetne tenni a „valószínűleg”, vagy „lehet” kitételeket, mivel egyelőre nagyon keveset tudni arról, hogy mi az, amit Mueller hatvan fős csapata a 34 vádemelés indoklásán kívül megtudott. Ugyanis az akár több ezer oldalra rúgó dokumentum nem a nyomozási folyamat összefoglalása, hanem elsősorban azokról a szálakról szól, melyekben nem történt vádemelés. Ráadásul lehet, hogy Mueller elfogadta a tulajdonképpeni főnöke, William Barr igazságügy-miniszter által lefektetett – amúgy élesen vitatott – alapelvet, miszerint hivatalban lévő elnököt nem lehet megvádolni. Így azután a jelentés kétértelmű konklúziója egy alapelvet csomó terhelő részletet takar.

A sok bizonytalanság ellenére magát az összefoglalót elemzők úgy értékelik, hogy enyhítette a Trumpra nehezedő nyomást, mivel az elnök elkerülte a legrosszabb forgatókönyveket, ahogy a New York Times elemzése poétikusan <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/03/25/mueller_vizsgalat_barr_trump_reakciok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Korrupció gyanújával áll bíróság elé Nicolas Sarkozy

Korrupció gyanújával áll bíróság elé Nicolas Sarkozy

A francia semmítőszék végleg jóváhagyta a párizsi büntetőbíróság azon döntését, amely alapján befolyással való üzérkedés …