2019. június 17., hétfőMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mi volt ma a suliban? Művér és fegyverropogás

Hirdetés

Mi volt ma a suliban? Művér és fegyverropogás

Miután vérző sebekkel és egy kivégzésszerű leszámolásutánzat átélésének emlékével hagyták el egyes tanárok az Indiana állambeli Monticello Meadowlawn általános iskoláját egy fegyveres ámokfutó megjelenésére felkészítő gyakorlat után, újra felerősödtek az Egyesült Államokban azok a hangok, amelyek szerint egyesek túl messzire mennek a rutinszerzéssel állítólag elérhető biztonság nevében. Míg a horrorisztikus próbariadók kitalálói azzal érvelnek, hogy minél valósághűbbek a körülmények, annál hatékonyabb a felkészülés egy esetleges valódi támadásra, a módszer bírálói szerint a haszonnál nagyobb a kár, amit okoznak, legyen szó fizikai sérülésről, traumatizálódásról, meglévő, rejtett lelki problémák felkavarásáról vagy kockázatos reakciók bevésődéséről.

Békésebb időben felnőtt szülőknek már azzal a tudattal sem mindig könnyű megbirkózni, hogy az 1999-es Columbine-i mészárlás óta az amerikai diákélet részévé vált a gyakorlatozás arra az eshetőségre, ha valaki lövöldözni kezdene az iskolában. Sőt, nemcsak a diákéletről van szó, hanem tulajdonképpen már a kisgyerekkorról is. Négy hónapos volt csupán a kislánya az első ilyen gyakorlata idején annak az arizonai egyetemi kutatónak, Heidi Pottingernek, aki tavaly a Washington Postba írt cikket arról, mennyire elege van ebből. A gyerek bölcsődéjében a pelenkázó mögé kuporodtak le a gondozók a babákkal, akik közül a legfiatalabb 6 hetes volt, de a legidősebb sem volt öregebb 15 hónaposnál.

Pottinger, aki egy olyan szervezet alapítója, amely gyerekeknek segít a stresszkezelésben, egy fiú édesanyja is. A fiú 3 éves kora óta vesz részt gyakorlatokon, az anyja erre vezeti vissza, hogy idegesen rágja a körmét és mostanra ott tart, hogy nem mer egyedül, felnőtt kísérő nélkül bárhová is menni a saját házukon belül.

Hirdetés

Amikor 4 éves volt, és amerikaifoci-meccsen voltak az apjával, az első touchdownt ünneplő tűzijátékra sírva fakadt, és azt hüppögte, hogy aktív lövöldöző – ezzel a szóhasználattal.

Ugyanez a kisgyerek a mozgásérzékelős, ölelésre nevetéssel reagáló plüssmajmát egy este azzal pisszegte le, hogy lezárás alatt vannak, csöndben kell lenni.

A Columbine középiskolai mészárlás 1999. április 20-án. Eric Harris (18 éves) és Dylan Klebold (17 éves) fegyveres ámokfutása során meggyilkolt tizenkét diákot és egy tanárt, megsebesítettek 24 embert, majd öngyilkosok lettek.

A Columbine középiskolai mészárlás 1999. április 20-án. Eric Harris (18 éves) és Dylan Klebold (17 éves) fegyveres ámokfutása során meggyilkolt tizenkét diákot és egy tanárt, megsebesítettek 24 embert, majd öngyilkosok lettek.

Fotó: Wikipedia

Tűzriadópróbánál sem gyújtogat senki

A kutató szerint az a baj, hogy a gyerekek az eszükkel hiába tudják, hogy csak gyakorlat, amit átélnek, a szervezetük attól még úgy reagál, mintha valódi veszélyt élnének át, ugyanúgy stresszhormonok képződnek, ugyanazokkal a káros hosszú távú egészségügyi következményekkel kell számolni. Az aggodalmai ellenére azt ő sem vitatja, hogy bizonyos biztonsági protokollokat muszáj megtanulni. Ezt amúgy elég ritkán vonják kétségbe, lényegében szakmai konszenzus van arról, hogy ha beszélnek a gyerekekkel arról, hogyan kell vészhelyzetben viselkedni, és előre el is gyakorolják ezt, az segít nekik, ha egyszer éles helyzetben találják magukat. Erre jók a tűzvédelmi próbariadók is. Sokan vannak viszont, akik úgy gondolják, bőven elég, ha a gyerekek ismerik a mindenféle vészhelyzetre érvényes alapszabályokat: kövessék a felelős felnőtt utasításait, maradjanak nyugodtak, viselkedjenek rendesen.

Amerika 32 államában kötelező törvényi előírás lövöldözésre felkészítő gyakorlatok rendezése az iskolákban, de a megvalósítás mikéntje körzetenként változik, foglalja össze a helyzetet a BBC, amely az indianai eset kapcsán foglalkozott nemrég részletesebben a témával. Évek óta megy az, hogy be-berobban a médián keresztül a köztudatba egy-egy drasztikusabb gyakorlat híre.

  • 2013 januárjában a Chicago agglomerációjában lévő Cary Grove egyik iskolájában már a gyakorlat tényleges lezajlása előtt botrány lett. Egyes szülők előre felháborodtak, amikor az igazgató körleveléből megtudták, hogy a gyakorlaton vaktöltényeket fognak kilőni startpisztolyból. Ennek a szervezők elképzelése szerint az volt az értelme, hogy jó, ha a gyerekek megismerkednek a lövések zajával. Sok szülő amiatt aggódott, hogy ez már önmagában traumatizálhatja a gyerekeket. Volt, aki a tűzriadókkal vont párhuzamot: gyakorlatozni hasznos, persze, de direkt tüzet gyújtani ehhez azért nem szokás. Végül a gyakorlatot az előzetes felhördülés ellenére megtartották. Úgy nézett ki, hogy először reggel 9 után nem sokkal bemondták, hogy vörös kód, lezárás lép életbe. Rendőrök végigmentek az iskolán, hogy ellenőrizzék, a diákok a bezárt osztálytermekben vannak. Aztán jött egy újabb bejelentés arról, hogy el fogják sütni a startpisztolyokat, és ezután két iskolai vezető az iskola két különböző szárnyában lőtt egyet-egyet 9 óra 10 perckor. A gyakorlat után még tartottak egy beszélgetést a gyerekeknek, hogy segítsenek feldolgozni az élményt. 
  • 2013 tavaszán egy oregoni apró településen, a 288 lelket számláló Halfwayben két maszkos, kapucnit viselő fegyveres rontott rá az értekezletet tartó tanárokra a Pine Eagle iskolában. Lőni kezdtek. Az első pánik után a tanároknak leesett, hogy nem folyik vér, a töltények vaktöltények. A mit sem sejtő tanárok meglepése arra jó volt, hogy rájöjjenek, mennyire nincsenek felkészülve egy valódi lövöldözőre. A többségük nem élte volna túl. Gyerekek a gyakorlat idején nem tartózkodtak az iskolában, aznap nem volt tanítási nap. 
  • A missouri állambeli Troy Buchanan iskola 2014-es gyakorlatáról készült fotók és videók a bizarr látvány miatt azóta  is állandó illusztrációi a módszerek helyénvalóságát feszegető cikkeknek: vérző, sebes vagy halottnak látszó gyerekek voltak mindenfelé, és vaktölténnyel töltött, de igazi fegyvereket használtak. A tanítási időn kívül megtartott gyakorlatban nem vett részt az iskola összes diákja, csak az a 69, többnyire színjátszó szakkörös gyerek, akik önként jelentkeztek, szülői engedéllyel. Az esemény része volt egy túszdráma is, egy 14 éves lányból lett a túsz. A gyakorlat körülbelül 8 percen át tartott, és annak az eljátszásával végződött, hogy egy rendőr lelövi a fegyverest. Az NBC riportjából kiderül, hogy az önkéntesség ellenére is voltak finoman szólva aggályos elemei a gyakorlatnak. Először is az önkéntesek nem feltétlenül azért jelentkeztek, mert annyira szerették volna kipróbálni magukat egy ilyen helyzetben. Egy 17 éves lány például elmesélte a riporternek, hogy azért szállt be, mert azt remélte, jó pontnak számít majd a főiskolai jelentkezéskor. Az újságíró végignézte, ahogy egy 15 éves lány, aki a hasán landolt, mikor elvágódott, rázkódni kezd. Kiderült, hogy sír, bár utólag azért azt mondta, nem bánta meg, hogy részt vett a gyakorlaton. Nem ő volt az egyetlen, aki az események sűrűjében nehezen tudatosította magában, hogy nem valóság, ami történik. Az NBC riporterének feltűnt még egy aggasztó dolog, egy elszólás. „Amikor megtörténik, tudni fogom, mit tegyek” – dicsérte több gyerek is a gyakorlatot. Az amikor szót használták, és nem a „ha”-t. Vagyis úgy beszéltek, mintha adott dolog, csak idő kérdése lenne, mikor jelenik meg egy fegyveres ámokfutó az iskolájukban, nem pedig egy szerencsére kevéssé valószínű eshetőség.
A gyakorlatban résztvevő tanuló a Troy Buchanan iskolában

A gyakorlatban résztvevő tanuló a Troy Buchanan iskolában

Fotó: MSNBC
  • A legfrissebb, indianai eset: A helyi tanárszervezet számolt be a januári eseményről a Twitteren. A Meadowlawn általános iskola gyakorlatán gyerekek nem voltak, csak tanárok. Őket négyesével bekísérték egy terembe, ott a földre kellett kuporodjanak, hogy aztán kivégzésszerű stílusban lőjenek rájuk airsoft fegyverrel. Többen vérző sebeket szereztek. Indianában épp most áll elfogadás alatt egy jogszabály, amely évenkénti gyakorlatra kötelezi az iskolákat. A helyi tanárszervezet azért kezdett lobbizni, hogy építsék bele a jogszabályba: legyenek ésszerű határai az ilyen gyakorlatoknak, mert a realisztikussággal járó esetleges előnyök sem érik meg azt, hogy emberek megsérüljenek. <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/04/13/ver_es_fegyver_ropogas_amerikai_iskolai_lovoldozes_gyakorlatok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Trumpról nevezték el Izrael legújabb telepét

Trumpról nevezték el Izrael legújabb telepét

Az izraeli kormány a Szíriától elfoglalt Golán-fennsíkon ülésezve vasárnap úgy döntött, hogy települést hoznak létre …