2019. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mi visz rá arra valakit, hogy délről Észak-Koreába disszidáljon?

Hirdetés

Mi visz rá arra valakit, hogy délről Észak-Koreába disszidáljon?

Több mint 30 ezer észak-koreai menekült már át a diktatúrából Dél-Koreába a koreai háború 1953-as lezárása óta, dezertőrök pedig sokszor lövedékekkel a hátuk mögött, az életüket kockáztatva jutottak át a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet (DMZ) déli oldalára. A hétvégén azonban olyan történt, ami ennél sokkal ritkábban fordul elő: egy dél-koreai férfi Észak-Koreába disszidált, hogy innentől az elzárt országban élje le életét.

Hirdetés

A reptéren fogadták

A fordított disszidálást bemutató Cso Inguk érkezéséről az észak-koreai vezetéshez köthető egyik propagandaoldal, az Uriminzokkiri írt. A propagandában megszokott beszámolóknak megfelelően a 73 éves férfiról olyan képeket és videót mutattak be, amin mosolyogva, virágcsokorral fogadják északi tisztviselők a phenjani reptéren.

Choe In-guk üdvözlik Pyongyangban

Choe In-guk üdvözlik Pyongyangban

Fotó: uriminzokkiri.com

A helyi média interpretálása szerint Cso azért telepedik le Észak-Koreában, hogy egész életét a dél-koreai és az észak-koreai egyesülés ügyének szentelhesse. A propagandaoldal szerint Cso a korábban Észak-Koreába disszidált, és ott eltemetett szülei utolsó kívánságának is megpróbál megfelelni.

Cso nem érkezhetett volna csak úgy baráti látogatásra Észak-Koreába. A két ország papíron még mindig háborúban áll egymással, mivel a koreai háborút nem békeszerződés, csak fegyverszünet zárta le. Így a dél-koreaiak csak külön engedéllyel mehetnek északra, vagy vehetik fel a kapcsolatot észak-koreaiakkal – most pedig a déli egyesítési minisztérium megerősítette, hogy Cso nem kért ilyen engedélyt.

Azt még próbálják tisztázni, hogyan érkezett meg Cso egészen pontosan Phenjanba, írja a BBC. „Azonban egy dél-koreainak alapvetően elég egyszerű átjutni Kínán keresztül Észak-Koreába, ha megkapta a rezsim jóváhagyását” – mondta Olvier Hotham, az NK News munkatársa. Az engedély nélküli út azonban azt is jelenti, hogy Csót le is tartóztathatják, ha valaha visszatér Dél-Koreába, és akár 10 év börtönt is kaphat.

A szülei már eljátszották ugyanezt

Önmagában is hír lenne, hogy egy dél-koreai Észak-Koreába szökik, de Cso Inguk esetét azért is felkapták a déli lapok, mert történt már korábban hasonló a családjában. A szülei voltak a legfontosabb dél-koreai disszidensek, akik valaha áttelepültek az észak-koreai rezsim felügyelete alá.

A nyugalmazott tábornok Cso Dokszin a 60-as években volt dél-koreai külügyminiszter, és Szöul Nyugat-Németországba akkreditált nagykövete is. Azonban megromlott a viszonya az országot 1961 és 1979 között vasmarokkal irányító Pak Csonghi tábornok katonai vezetésével. Az 1970-es években feleségével együtt előbb az Egyesült Államokba emigrált, és már onnan a déli elnök kemény kritikusa lett.

1986-ban aztán úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államok helyett inkább Észak-Koreába költöznek át, ezúttal már véglegesen. Újdonsült otthonukban az észak-koreai vezetés természetesen lecsapott a lehetőségre, hogy a saját országukkal szembeforduló magas rangú dél-koreaiakat mutathat fel, így aztán gyorsan elhalmozták őket egy sor olyan tisztséggel, amiknek semmilyen gyakorlati haszna nem volt.

A férfi lett például a Békés Újraegyesítés Bizottságának alelnöke, valamint egy kisebb, az észak-koreai állampárt irányítása alatt álló párt vezetője. Felesége pedig a Legfelsőbb Népi Gyűlés (vagyis a kézivezérelt parlament) Prezídiumának a tagja lett. Cso Tokszin 1989-ben halt meg, Rju Mijong viszont egészen 2016-ig, 95 éves koráig élt a diktatúrában. Mindkettőjüket „hazafias mártírokként” temették el.

Valójában azonban ennél is távolabb nyúlik vissza a disszidálás hagyománya a Cso-családba. Cso Inguk apai nagyapja állítólag az északi rezsimet megalapító Kim Ir Szen egyik harcostársa volt, amikor gerillaként harcoltak a japán megszállás ellen.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/07/10/eszak-korea_del-koreai_disszidens_disszidal_phenjan_kim_dzsongun_cso_inguk_repter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán nem jelöl nőt EU-s biztosnak

A független újságírás azt jelenti, hogy szabad világban élünk. Támogass te is! Orbán Viktor magyar …