2020. augusztus 12., szerdaMa Klára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.12. Klára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Mi legyen az Iszlám Állam harcosainak európai állampolgárságú gyerekeivel?

Mi legyen az Iszlám Állam harcosainak európai állampolgárságú gyerekeivel?

„Az unokáim az észak-szíriai Ain Issza táborban voltak. A régiót a törökök megtámadták. Nem tudom, mi van velük, nagyon aggódom” – mondta az EUrologusnak Fatiha Lakjaa, aki három éve harcol azért, hogy hat unokája, a lánya és a menye visszatérhessen Belgiumba. Az asszony lánya és fia házastársaikkal együtt 2013-ban utazott Szíriába, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. A fia és a veje meghaltak, a két özvegy a hat gyerekkel pedig a dzsihádisták családtagjainak fenntartott táborok egyikébe került.

Fatiha Lakjaa néhány másik szülőtársával együtt hallgatta meg csütörtökön az Európai Parlamentben a dzsihádista harcosok európai állampolgárságú gyerekeinek sorsáról szóló vitát. Előző nap a belga szövetségi parlament tárgyalta az évek óta húzódó problémát, amely 

egyszerre vet fel biztonsági, jogi és erkölcsi kérdéseket.

Az európai kormányok eddig megpróbáltak kitérni azelől, hogy otthon állítsák bíróság elé az Iszlám Államhoz csatlakozott európai állampolgárságú férfiakat és feleségeiket, illetve rendezzék a gyerekeik helyzetét. Ám a török hadsereg észak-szíriai beavatkozása ismét előtérbe hozta a problémát. A híradások szerint több százan – harcosok és családtagjaik – szabadultak ki a táborokból, fokozva a biztonsági kockázatot. Eközben Recep Tayyip Erdoğan elnök az állampolgárságuktól megfosztott embereket is hazatoloncolná a táborokból. A törökök azt nyilatkozták: „nem vagyunk szálloda senki dzsihádistái számára.”

A becslések szerint az Iszlám Állam harcosait és családtagjaikat fogva tartó három táborban 400-500 felnőtt és 700-750 olyan gyerek él, akik uniós állampolgársággal rendelkeznek.

„A gyerekek zöme, körülbelül 300-an franciák, míg a hollandok számát 200-ra, a belgákét 160-ra, a britekét 60-ra teszik, a német gyerekek száma ismeretlen”

– ismertette az adatokat Marie-Dominique Parent, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szakértője az EP-ülésen. Eddig mintegy 60 gyereket hoztak haza az európai hatóságok, akiknek „a nagy része árva volt, és minden egyedi esetet alaposan megvizsgáltak a döntés előtt.”

„Ott rohadjanak meg, ahol vannak”

A hatóságok számára az okozza a legnagyobb kihívást, hogy a jogi kötelezettségeket és pszichológiai igényeket figyelembe véve a gyerekeket nem szabad elszakítani az anyjuktól. De míg az ENSZ és a jogvédő szervezetek szakértői ezt úgy értelmezik, hogy a gyerekekkel együtt az anyjukat is haza kellene hozni Európába, az európai hatóságok inkább arra törekednek, hogy az egész család maradjon a Közel-Keleten.

„A humanitárius szempontok mellett a nemzetbiztonsági és geopolitikai kérdéseket is figyelembe kell venni. A gyerekeket még meg lehet indokolni, de a társadalomban nincs egyetértés arról, mi legyen a felnőtt férfiak és nők sorsa” – jelentette ki Paul Van Tighelt, a belga Terrorfenyegetettség-elemző Központ (OCAM) igazgatója az EP-ben. A szakértő ugyanakkor elismerte, hogy Szíriában és Irakban nagyon nehéz lenne bíróság elé állítani ezeket az embereket, és minél tovább tartják őket fogva a táborokban, annál nagyobb az esélye, hogy tovább radikalizálódnak. De arra sem lát garanciát, hogy Belgiumban lehetséges lenne rehabilitálni őket.

A visszatérések megosztó és népszerűtlen politikai intézkedésnek számítanak Európa-szerte. Egy közvélemény-kutatás szerint a franciák 82 százaléka értett egyet azzal, hogy a dzsihádista harcosokat Irakban állítsák bíróság elé, és 67 százalékuk azt is ellenezte, hogy a gyerekeiket hazahozzák Franciaországba. Szeptemberben a holland igazságügyi miniszter, Ferd Grapperhaus azért állíttatta le tíz holland nő hazaszállítását, mert „közvetlen veszélyt jelentettek volna a holland nemzetbiztonságra.”  

„Ott rohadjanak meg, ahol […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/11/10/iszlam_allam_gyerekei_europa_ep_vita/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Minszk visszautasította a külföldi bírálatokat

Visszautasította a fehérorosz kormány azokat a külföldi bírálatokat, amelyeket azért kapott, mert a hatóságok erőszakot …