2019. április 23., keddMa Béla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.23. Béla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Merkel a Balkánról: A határok sérthetetlenek

Hirdetés

Merkel a Balkánról: A határok sérthetetlenek

Sérthetetlenek a határok a Nyugat-Balkánon, a térség országainak európai uniós (EU-) csatlakozása csak területi épségük megtartásával mehet végbe – jelentette ki Angela Merkel a Dusko Markovic montenegrói miniszterelnökkel folytatott pénteki berlini tárgyalása után. Szólt arról is, hogy Németország és Montenegró közösen küzd az illegális migráció ellen.

A kancellár a montenegrói kormányfővel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a Nyugat-Balkán összes országának rendelkeznie kell az EU-csatlakozás lehetőségével. A csatlakozási folyamat kiinduló pontja valamennyi ország területi inegritása, előrehaladása pedig nem az államok méretétől vagy az időtényezőtől függ, hanem kizárólag a tagság feltételeinek teljesítésétől – idézi a kancellárt az MTI.

Merkel arról is beszélt, hogy az EU-s csatlakozáshoz le kell zárni a regionális konfliktusokat, a térség országainak fel kell hagyniuk a viszálykodással, hogy fenntartható legyen az EU-tagállamok közötti “koherens együttműködés”. Montenegró esetében a legfontosabb feladatok közé tartozik a jogállamiság erősítése és a korrupció visszaszorítása. Megjegyezte, hogy 2010-ben kezdett csatlakozási tárgyalások már a részletkérdésekről, nagyon konkrét ügyekről szólnak.

Tárgyaltak a migrációról is, amellyel kapcsolatban Montenegrónak „nagyon fájdalmas tapasztalatai vannak”. Mint mondta, Németország és Montenegró együtt harcol az illegális migráció ellen, így a találkozó egyik témája az volt, hogy minként járulhatnak hozzá közösen az EU külső határának jobb védelméhez.

Hirdetés

Dusko Markovic hangsúlyozta, hogy országa a NATO-tagság elnyerése után továbbra is elkötelezett az EU-tagság megszerzése mellett, és fokozza a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelmet. A podgoricai vezetés arra is törekszik, hogy elérje a „jogállamiság magasabb minőségét”.

Merkel hétfőn a bosnyák miniszterelnökkel találkozott, szintén a német fővárosban, és akkor is a határok érinthetetlenségéről beszélt. Akkor a szavait élesen bírálták Belgrádban, Aleksandar Vucic szerb államfő akkor úgy reagált, hogy ezt már ötezerszer halotta a német kancellártól, aki tíz éve nem hajlandó változtatni az álláspontján, Belgrád és személyesen Vucic azonban „tovább fog küzdeni Koszovóért”.

Pénteken viszont már elismerően beszélt Merkelről és a németekről Vucic, mint fogalmazott:
Merkelt  Szerbia „igaz barátjának” tartja, aki a menekültválság idején „megóvott minket egy konfliktustól Horvátországgal. Mindig segített”. Szerinte Merkelnek köszönhető az is, hogy „a második negyedévben Szerbia érte el  a második legnagyobb gazdasági növekedést Európában”.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2018/08/17/merkel_a_balkanrol_a_hatarok_serthetetlenek/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

8500 embert öltek meg január óta Mexikóban

Közel 8500 ember esett gyilkosság áldozatául az idei év első negyedében Mexikóban, 9,7 százalékkal több, …