2020. szeptember 25., péntekMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
2020.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Megszavazta az EP is a brexitet

Megszavazta az EP is a brexitet

Hatalmas többséggel megszavazta az Európai Parlament a brexitmegállapodást szerdán. 621 képviselő szavazott mellette, 49 ellene, 13-an pedig tartózkodtak. Így már semmilyen jogi akadály nem állhat Nagy-Britannia útjába, hogy pénteken kilépjen az Európai Unióból.

Majdnem három éven át tartó alkudozás után a decemberi előrehozott választások után a brit parlament is jóváhagyta a kilépés feltételrendszeréről kötött megállapodást, amit a múlt héten Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, illetve Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is aláírt.

Az EP-szavazás jórészt formalitás volt, de érzelmes vita előzte meg.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexitügyi megbízottja szerint a britek szellemet, inteligenciát, és néha makacsságot hoztak a Parlamentbe. A belga politikus leszögezte, hogy a mai szavazás egy rendezett Brexitről szól és csak azért szavaznak emellett, hogy a rendezetlen brexitet elkerüljék.

Verhofstadt kijelentette, hogy

a Brexit az EU kudarca is egyben, aminek a tanulsága, hogy az EU-t hatékonyabbá kell tenni és meg kell azt reformálni

 „egy igazi Unióvá“ téve, ahol nincsenek különszabályok „A szavazás nem istenveled, hanem viszontlátásra“, Verhofstadt ugyanis visszavárja a briteket a jövő Európájába, ami hatékonyabb és demokratikusabb.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke köszönetet mondott azoknak a briteknek, akik segítettek felépíteni az európai integrációt: „ ők mindig az európai család tagjai lesznek . Von der Leyen szerint továbbra is sok köti össze a briteket Európával , például a klímaváltozás és az európai béke . A Bizottság elnöke a februárban kezdődő gazdasági tárgyalásokra utalva elmondta: nem szeretnének vámokat és kvótákat a Nagy-Britannia és az EU közti kereskedelemben, de szeretnének méltányos versenyfeltételeket, amelyek munkavállalók szociális szempontjait is figyelembe veszik.

Daniel Hannan brit konzervatív képviselő szerint a britek visszatérnek ahhoz, amit Churchill mondott:

Jóindulatú figyelői leszünk az önök munkájának.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/01/29/brexit_ep_megszavazta_ratifikalta_bucsu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Homofób megjegyzései miatt vonta vissza az EP egy fogságban lévő belarusz ellenzéki Szaharov-díj jelölését

Ritkán van konszenzus az Európai Parlament nagy politikai szekértáborai között, az idei Szaharov-díjazott jelölésében azonban …