2019. február 20., szerdaMa Álmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 281,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.02.20. Álmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 281,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Megsemmisítette az összes kabuli szavazatot az afgán választási bizottság

Hirdetés

Megsemmisítette az összes kabuli szavazatot az afgán választási bizottság

A választások tisztaságát ellenőrző testület 25 indokot hozott fel a szavazatok megsemmisítésére, kezdve a súlyos választási csalásoktól, egészen a választási bizottság számlájára írható hibákig. A fővárosban széles körben elkövetett csalások és szavazattokkal való manipulálások ártottak a voksolás átláthatóságának és hitelességének, és az összes ottani voks érvénytelenítéséhez vezettek – mondta Alireza Róháni, a panaszbizottság szóvivője.

Kabulban mintegy 2767 panasz érkezett be a testülethez – írja az MTI.

Húzódik, mint az afgán választás

Október 20-án Afganisztán 34 tartománya közül 32-ben tartottak parlamenti választást. Biztonsági és szervezésbeli problémák miatt 400 szavazóhelyiségben egy nappal később voksoltak, Kandahár tartományban pedig egy héttel kellett elhalasztani a szavazást a tartományi rendőrfőnök ellen elkövetett halálos merénylet miatt. A régóta halogatott választást már egyszer 2016-ra, majd egy korábbi 2018-as időpontra is kiírták, végül több mint 2500 jelölt versengett a parlament alsóházának 249 képviselői helyéért. eredményt december végére ígértek a hatóságok.

Hirdetés

Nők is szavaztak

Afganisztánban ez volt a harmadik parlamenti választás a tálibok hatalmának megdöntése, 2001 óta, de az első olyan, amelyet az afgán hatóságok teljes mértékben önállóan szerveztek és szavatolták a voksolók biztonságát. A választásokon több millió nő is részt vett, igaz mind a szavazatra jogosultak arányában, mind a voksolási lehetőséggel valóban élők között sokkal kevesebb volt a nő, mint a férfi.

Párhuzamosan tartományi választásokat is tartottak a hozzávetőleg 34 millió lakosú országban. A választások idején a tálibok több támadást követtek el, mind bármelyik korábbi választáson, hogy meghiúsítsák a parlament megválasztását. Az ENSZ összesítésébe az szerepelt, hogy 56 ember életét oltották, és 379 embert sebesítettek meg.

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2018/12/06/megsemmisitette_az_osszes_kabuli_szavazatot_az_afgan_valasztasi_bizottsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyakorlatozás közben ütközött két indiai vadászgép

Gyakorlatozás közben ütközött két indiai vadászgép

Egy pilóta meghalt, többen pedig megsérültek, miután az indiai légierő két vadászgépe ütközött gyakorlat közben …