2019. május 26., vasárnapMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Macron: Franciaország az USA szövetségese, és nem a vazallusa

Hirdetés

Macron: Franciaország az USA szövetségese, és nem a vazallusa

A francia elnök szerint az a tény, hogy Franciaország az Egyesült Államok szövetségese, még nem jelenti azt, hogy annak vazallus állama. Emmanuel Macron a Charles de Gaulle repülőgép hordozón nyilatkozatot szerdán a TF1 francia televíziós csatornának.

Azt mondta, Donald Trump amerikai elnök a hazai hallgatóságnak szánja a szavait, amikor őt támadja Twitter-bejegyzéseiben. Trump kedden több ilyen, a francia politikát bíráló üzenetet is közzétett – írja az MTI.

Az amerikai elnök említette Macron alacsony népszerűségét a felmérésekben, a szerinte tisztességtelen francia kereskedelmi gyakorlatot, kitért arra, hogy azért nem látogatta meg a hétvégén az első világháború amerikai hőseinek egyik franciaországi temetőjét, mert a titkosszolgálat az eső miatt eltiltotta tőle, és ismét bírálta a francia politikus javaslatát az önálló európai haderő felállításáról.

“Emmanuel Macron saját hadsereg felállítását sugalmazza, hogy megvédje Európát az Egyesült Államoktól, Kínától és Oroszországtól” – kezdte egyik bejegyzését Trump Macronnak az önálló európai haderő felállítására tett javaslatára reagálva.

Hirdetés

Emlékeztetett az első és a második világháborúra, és úgy fogalmazott: “hogyan került ki ezekből Franciaország? Párizsban már németül kezdtek tanulni, mire az Egyesült Államok megérkezett”. Majd felszólította Párizst, hogy fizessen a NATO-nak. Trump leszögezte azt is: “egyébiránt nincs még egy ország, amely nacionalistább, mint Franciaország, népe nagyon büszke, és joggal az”.

“Történelmünk minden pillanatában szövetségesek voltunk, akiket megillet a kölcsönös tisztelet – mondta a tweetekre reagálva Macron szerdán, és például idézte fel az amerikai függetlenségi háborút, a másik oldalról pedig az amerikai támogatást a két világháborúban. Nem hiszem, hogy Franciaország azt várja tőlem, hogy válaszoljak az üzenetekre, hanem azt, hogy folytassuk ezt a fontos történetet” – jelentette ki. “Úgy vélem, Trump politizál, és ezt hagyjuk meg neki” – mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2018/11/14/macron_franciaorszag_az_usa_szovetsegesei_es_nem_a_vazallusa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Donald Trump különleges trófeát adott át egy szumóbajnoknak

Donald Trump amerikai elnök éppen négynapos látogatását tölti Japánban. Ennek keretében egy szumómérkőzésre is ellátogatott, …