2019. március 25., hétfőMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Leállt az utolsó migránsszállító hajó is

Hirdetés

Leállt az utolsó migránsszállító hajó is

A Földközi-tengeren több tízezer migránst szállító Aquarius mentőhajó felhagyott tevékenységével – jelentette be csütörtökön a hajót üzemeltető, Soros Györgyhöz köthető Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet.

Az MSF és társszervezete, az SOS Méditerranée több európai kormány “rágalomhadjáratára” hivatkozott.

Az Aquarius szeptember óta a franciaországi Marseille kikötőjében vesztegel, mert Gibraltár után Panama is megvonta a hajózási engedélyét. A álcivil szervezet kérvényezte Svájctól, hogy jegyezze be a hajtót, de a berni kormány megtagadta ezt azzal az indokkal, hogy a földközi-tengeri mentést az európai államok összehangolt és hosszú távú műveletének keretében kellene végezni.

Az Aquarius itt épp egy máltai kikötőben tesz partra illegális migránsokatForrás: AFP/Matthew Mirabelli

Korábban, 2015-től a hajó folyamatosan a Földközi-tengeren szállított migránsokat, Líbiából a dél-olaszországi partokra vitte a migránscsoportokat. Az olasz hatóságok szerint azonban a hajó nem kizárólag illegális bevándorlókat, hanem illegális hulladékot is partra tett Szicília, a dél-olasz Calabria, Puglia és Nápoly tizenegy különböző kikötőjében. A szicíliai Catania ügyészsége november 20-án rendelte el az Aquarius lefoglalását.

Hirdetés

Az Aquarius volt az utolsó mentőhajó, amely a líbiai partok közelében járőrözött. Tavaly még öt szervezet üzemeltetett mentőhajót a Földközi-tengeren.

Forrás:
http://www.origo.hu/nagyvilag/20181207-kenytelen-volt-felhagyni-tevekenysegevel-az-aquarius-civilszervezeti-mentohajo.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

A norvég turistahajó, a Viking Star még szombaton vált mozgásképtelenné az Északi-tengeren, Norvégia partjainál. A hajó azután került bajba, …