2018. november 14., szerdaMa Aliz napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 286,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
2018.11.14. Aliz Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 286,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Látványosan csökken világszerte a gyerekszám

Hirdetés

Látványosan csökken világszerte a gyerekszám

A Lancet című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a termékenységi mutatók ilyen jelentős visszaesése a kutatókat is meglepte,   a világátlag ugyanis már közel került ahhoz a 2,1-es számhoz, amely alatt az adott országok lélekszáma csökkenésnek indul.  A felmérés szerint a fejlett országokban jut a legkevesebb gyermek egy-egy nőre, Európa mellett az USA-ban, Ausztráliában és Dél-Koreában alacsony a termékenységi mutató.  Magyarország a közép-európai mezőny alsó felében található a Lancet szerinti 1,4-as adattal, nálunk csak Lengyelországban és Moldovában rosszabb a helyzet, ott ez a mutató 1,3-on áll.

„Hamarosan elérünk arra a pontra, amikor a társadalmaknak megoldást kell találniuk a népességcsökkenés okozta problémák megoldására. Nem minden fejlett országban csökken az emberek száma, a lélekszám ugyanis a születések és a halálesetek számától, illetve a migrációtól függ” – magyarázta a BBC-nek Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem szakértője. A Lancet adatai szerint a legnagyobb arányú népességnövekedés a közép-afrikai országokban figyelhető meg, Nigerben 7,1 Csádban 6,7, Szomáliában 6,1, Maliban pedig hat gyermek jut egy szülőkorban lévő nőre.  A statisztikák szerint a legtermékenyebbnek számító országokban is csökken az egy nőre jutó gyermekek száma, Nigerben 2006 és 2016 között 7,6-ról esett vissza 7,1-re ez a szám.

A Lancet szerint a termékenységi mutatók változásának három fő oka van. Az első a gyermekhalandóság csökkenése, hiszen e miatt kevesebb gyermekre van szükség a lakossági létszámának fenntartásához. A második ok a fogamzásgátló eszközök terjedése, a harmadik pedig az, hogy világszerte nő a munkába álló, vagy tanuló nők aránya. „Ez pedig azt jelenti, hogy a visszaeső termékenység több esetben sikertörténetnek számít” – hangsúlyozta a BBC.   A magyarországi helyzetről néhány további részlet itt olvasható. 

Forrás:
http://hvg.hu/vilag/20181109_Latvanyosan_csokken_vilagszerte_a_gyerekszam#rss

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Fox News kiáll a CNN mellett a Fehér Házból kitiltott újságíró ügyében

A Fox News kiáll a CNN mellett a Fehér Házból kitiltott újságíró ügyében

A Fox News közleményben jelentette be, hogy támogatja a CNN-t abban a perben, amelyet a televízió …