2020. május 25., hétfőMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kvótaper: a kormány szerint az EU bírósága sem szólhat bele, hogyan védjék a közrendet

Hirdetés

Kvótaper: a kormány szerint az EU bírósága sem szólhat bele, hogyan védjék a közrendet

Megtagadhatja-e egy uniós ország menedékkérők átvételét Olaszországtól és Görögországtól a közrend és a belső biztonság fenntartására hivatkozva? Főleg ezt a kérdést járták körül a „kvótaper” tárgyalásán az Európai Unió bírái a magyar, a lengyel, a cseh kormány és az Európai Bizottság ügyvédeivel szerda délelőtt. 

Egy 2015-ös uniós határozat kötelezte Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot arra, hogy vállalják át menedékkérelmek elbírálását a két dél-európai államtól. Abban az időszakban történt ez, amikor a legnagyobb volt a Földközi-tenger felől érkező bevándorlási nyomás, és szerette volna a görögökre és olaszokra nehezedő terheket csökkenteni az Európai Unió.

Magyarországnak legfeljebb 1294, Csehországnak 1591, Lengyelországnak 5082 menedékkérő ügyét kellett volna kivizsgálnia a görög és az olasz hatóságok helyett. Az előírás szerint háromhavonta kellett volna felajánlaniuk elhelyezési lehetőségeket menedékkérőknek.

Hirdetés

Magyarország ennek ellenére egyáltalán nem tett lépéseket ebben az ügyben, Lengyelország 2015 decemberében, Csehország pedig 2016 nyarán leállt a vállalásokkal. 2017 nyarán az Európai Bizottság ezért eljárást indított ellenük. Ez az eljárás a legmagasabb szintre, az Európai Unió Bíróságáig jutott, ezt a tárgyalást tartották szerdán Luxembourgban.

Lengyelország: Mi próbálkoztunk, de lehetetlent kértek

A lengyel és a magyar kormány amellett érvelt, hogy túl kockázatos lett volna a menedékkérők átvétele, és a közrend fenntartása érdekében tagadták meg. Rámutattak: az Európai Unió működéséről szóló szerződés (a 72. cikkében) leszögezi, hogy az uniós menekültpolitikai döntések nem csorbíthatják a tagállamoknak azt a hatáskörét, hogy fenntartsák a közrendet és a belső biztonságot. Az Európai Unióról szóló szerződés pedig (a 4. cikkében) kimondja, hogy a nemzeti biztonság az egyes tagállamok kizárólagos feladata marad.

kgy 03

Fotó: Kugyela Tamás / Index

Lengyelország az elején részt akart venni a programban, idézte föl a lengyel kormány képviselője, de hamar kiderült, hogy lehetetlen biztonságosan kivitelezni. Az Olaszországba és Görögországba érkező menedékkérők nagy részének a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/05/15/kvotaper_migrans_targyalas_birosag_dontes_migracio_kvota/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mindent megpróbált Netanjáhu, mégis bíróság elé kellett állnia

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Megkezdődött …