2019. február 20., szerdaMa Álmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 281,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.02.20. Álmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 281,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Két évtized után újra keresik a rejtélyes cornwalli gyilkost

Hirdetés

Két évtized után újra keresik a rejtélyes cornwalli gyilkost

Lyn Bryant 40 éves korában, mikor nagymama lett, még ugyanabban a házban lakott, ahol megszületett, a Ruan High Lanes nevű békés, félreeső kis faluban, Anglia délnyugati részén, Cornwall megyében, a Roseland-félszigeten, ahol nemigen fordultak meg véletlen arra tévedő utazók.

1998. október 20-án, kedden, öt nappal a születésnapja előtt szokványosan indult a reggele: végezte a munkáját, azaz kitakarított egy helyi házat, aztán elugrott egy rövid látogatásra a közelben lakó szüleihez, majd szappanoperát nézett és megebédelt az egyik lányával, végül a pocsék idő ellenére elvitte sétálni a család Jay nevű kutyáját a szokásos sétájára az ezerszer bejárt útvonalon. Egy órával azután, hogy elindultak, Lyn Bryantot holtan találták a falu mellett egy legelő kapujában. Az összeszurkált testet egy nyaralásából hazafelé tartó nő fedezte fel, a kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Hogy ki tette ezt vele, azt a rendőrség máig hiába próbálta kideríteni, pedig nem fukarkodtak az erőforrásokkal.

Hirdetés

A Grenadin-hadműveletnek nevezett, húsz éve kezdődött nyomozás több mint 2 millió fontot (nagyjából 736 millió forintot) emésztett fel. Csak néhány jellemző szám Cornwall és Devon rendőrségétől: 7844 vallomást vettek fel, 6573 járműnek néztek utána, 1600 ember alibijét ellenőrizték. Most, a bűntény 20. évfordulójára időzítve ismét felhívást tettek közzé, a lakosságtól remélve áttörést. A reményt az táplálja, hogy ma már a kezükben van valami, ami régen nem volt: a gyilkos részleges DNS-profilja. Ha egyszer lesz egy gyanúsítottjuk, a bűnösség rábizonyítása ezzel gyerekjáték lesz.

Csakhogy első körben még mindig hátravan az alapfeladat: megtalálni az embert, akitől érdemes DNS-mintát venni és összevetni a náluk lévővel. Ebben kérik most újra az állampolgárok segítségét, felhívásukat megtámogatva a Crimestoppers nevű független szervezet 10 ezer fontos (nagyjából 3,7 millió forint) nyomravezetői díjával. Húsz év alatt sok minden változhat, ezért bíznak az áldozat családjával együtt abban: talán most előáll egy ember, akinek annak idején szemet szúrt valami, de – talán lojalitásból, talán mert nem volt elég erős benne a gyanú – akkor hallgatott.

Minden helyi férfi gyanús volt

Lyn – teljes nevén Linda – Bryant két felnőtt lány édesanyja volt. A kisebbik, az akkor 19 éves Erin még vele és a férjével, Peterrel élt a gyilkosság idején. A nagyobbik, a 21 éves Lee már nem lakott velük, akkor nemrég született meg a kisfia, Keelan. Lee Taylor így jellemezte édesanyját: “Szeretetre méltó nő volt: népszerű, barátságos, társaságkedvelő. Mindenkire szakított időt. Nagyon családközpontú volt. A gyerekei és a férje voltak a legfontosabbak neki. Alig várta, hogy még több unokája szülessen.” Taylor nyilatkozott most a gyilkosságot követő “szürreális” napokról, hetekről, a sosem szűnő “rossz álom” érzésről, az évekkel halványuló és most újraéledő reményről. Homályosak az emlékei, de a legrosszabb számára az volt, amikor belegondolt az édesanyja utolsó pillanataiba, abba, ahogy magára maradt a támadójával szemben.

A nyomozók azt gondolják, hogy a gyilkosságot szexuális indíttatásból követték el, erre utaltak az áldozat megtépázott ruhái. Lyn Bryant szúrt sebeket szenvedett el a nyakán, a hátán és a mellkasán, megsérült az arca is, miközben álló helyzetben küzdött a gyilkosával. A rendőrök a maratoni nyomozás kezdetén minden olyan 14 és 70 év közötti férfi alibijét ellenőrizték, aki a helyszín egy mérföldes körzetében élt, és összesen 6000 embertől vettek DNS-mintát.

Odalettek a begyűjtött DNS-minták

2016-ban ért el olyan szintet a rendelkezésükre álló technológia, hogy amikor az igazságügyi szakértők visszatérve az alapokhoz újravizsgálták az ügy több száz bizonyítékát, májusban sikerült felállítani az elkövető részleges DNS-profilját a holttesten, illetve a helyszínen talált nyomokból. A következő logikus lépés az lett volna, ha ekkor szépen előveszik a nyomozás kezdetén összegyűjtött, 6000 ilyen-olyan módon szóba jöhető embertől levett DNS-mintát, és összehasonlítják a frissen elkészült profillal.

Csakhogy eddigre a mintákat mind megsemmisítették

egy 2013-as, emberi jogi megfontolású jogszabályváltozás következményeképpen, írta a BBC.

Így aztán a rendőröknek elölről kellett kezdenie a minták begyűjtését. Elővették az egykori listájukat, és ha nem is mind a 6000-től, de a fontosabb szereplőktől újra beszerzik a DNS-t. Ez a munka 2016 októberében kezdődött, és jópár hónapig eltart még, mondta Stuart Ellis, a nyomozás vezetője. Eddig 130-140 emberrel vannak meg. Újra megkeresték például azt a három férfit, akiket korábban rövid időre őrizetbe vettek, majd miután tisztázták magukat, el is engedtek. Most mindhármuknál az ártatlanságukat igazolta a DNS is. A 2016-ban elkészült DNS-profilt összevetették a nemzeti adatbázisban lévő mintákkal is, de egyezést ott sem találtak.

A szakállas furgonos és a furcsa alak a mezőn

A rendőrségnek tehát most nevekre van szüksége, olyan emberek nevére, akiktől érdemes lehet DNS-mintát venni. Három ember kilétére különösen kíváncsiak. 

Az első egy szakállas férfi, akit az elhanyagolt, fehér furgonjával többen is láttak a környéken a gyilkosságot megelőző napokban. Az illető 1998. október 20-án feltűnt, de nem tankolt annál a benzinkútnál, ahol Lyn Bryant üzemanyagot, illetve tejet és pár más élelmiszert vásárolt. Egy időben voltak ott: 13 óra 5 perckor, nem egészen másfél órával azelőtt, hogy az asszony holttestét 14:30-kor felfedezték. 

A falusi kápolna mellett lévő kereszteződés

A falusi kápolna mellett lévő kereszteződés

Fotó: Devon & Cornwall Police

A második gyanús, máig azonosítatlan figura egy simára borotvált férfi, akit egy motoros beszélgetni látott a kutyáját sétáltató Lyn Bryanttal a falusi kápolna melletti kereszteződésnél valamikor 13:45 és 14 óra között. Ekkor látták a nőt életben utoljára. A szemtanú semmi jellegzetességet nem tudott felidézni a férfit illetően, csak annyit figyelt meg, hogy a harmincas éveiben járhatott.

A harmadik férfit, aki talán azonos a kápolnánál beszélgető előzővel, egy helyi gazda látta meg, amint átvág a legelőn, távolodva a gyilkosság helyszínétől 14:45 és 15 óra között. Ennek az embernek szintén sima volt az arca. A gazda szokatlannak találta a feltűnését, egyrészt mert hétköznapi, utcai ruhában, cipőben volt, másrészt mert a legelőn nem vezet keresztül gyalogösvény, és túrázók sem szoktak arra járni. Ellis főnyomozó szerint egy ekkora nyilvánosságot kapó esetnél szokatlan és gyanús, hogy a három (vagy kettő) gyanús férfi egyikét sem sikerült beazonosítani, egyikük sem állt elő magától a nyomozás során.

Trófeának kellett a szemüveg?

Nemcsak az ő kilétük maradt eddig homályban, hanem a gyilkos fegyver holléte is. Egy 10-14 pengehosszúságú késről van szó: lehetett bicska, vagy egy kisebb fajta konyhakés. Emlékszik valakire, akinek ilyen kése volt, és gyanúsan viselkedett a gyilkosság idején? Ha igen, emelje fel most a telefont! – kéri a felhívásban a nyomozás vezetője.

Lyn Bryant és gyermekei

Lyn Bryant és gyermekei

Fotó: Devon & Cornwall Police

Fontos bizonyítékok azok a műszál-pamut keverék, élénk kék színű textilmaradványok, amelyeket a holttesten rögzítettek, de nem Bryant ruhájából és nem is az ő otthonából származtak. Ezek valószínűleg a gyilkos ruhájából maradtak hátra. A ruhára egyébként minden bizonnyal vérnek és sárnak kellett kerülnie. Ez megint egy olyan fogódzó, mint a kés: a rendőrség olyanok hívásában bízik, akiknek az ismerőse, kollégája, családtagja 1998 októberében vér-és sárfoltos ruhában került haza, és nemigen akart beszélni róla, mi történt vele. 

Van az ügyben egy olyan bizonyíték is, amelynek a sorsa önmagában is egy kisebb rejtély. Ez az áldozat teknőckeretes szemüvege, amely a gyilkosság helyszínén hevert. Ez önmagában nem lenne furcsa, az időzítés viszont nagyon is az. A szemüveg 1999. február 2-án került elő a legelő kapujából, a sárból. Ezt a területet nagyon alaposan átfésülték októberben, de a szemüveget nem látta senki. A nyomozást vezető Ellis szerint meglehetősen valószínűtlen, hogy ne vették volna észre, ha már akkor is ott van.

Négy hónappal később a szemüveg a sártenger tetején feküdt, mintha nemrég került volna csak oda.

Ellis szerint előfordulhat, hogy a gyilkos vitte el trófeaként, majd visszavitte valamiért. Talán a szemüveggel kapcsolatos kérdésre is, vagy legalább erre választ kap a rendőrség, ha a mostani felhívása sikerrel jár.

Lynt szemüvege a gyilkosság helyszínének bejáratánál

Lynt szemüvege a gyilkosság helyszínének bejáratánál

Fotó: Devon & Cornwall Police

Lyn Bryant halálát korábban összekötötték egy másik megoldatlan gyilkossággal. Nem egészen egy évvel korábban, 1997 novemberében egy 14 éves kislányt öltek meg kutyasétáltatás közben  a devoni Exwickben. Kate Bushellre az apja talált rá néhány száz méterre az otthonuktól. A gyereknek elvágták a torkát. Ennek a tragédiának a 20. évfordulóján szintén lakossági felhívással igyekezett új lendületet adni a nyomozásnak a rendőrség. Nagy volt a visszhang, vagy kétszáz telefonhívás futott be, de áttörést nem sikerült elérni. Az új szálak mindegyike zsákutcába vezetett.

(Borítókép: A gyilkosság helyszíne. Fotó: Devon & Cornwall Police)

Nincs másik valóság, nincs másik Index.
Támogasd a fennmaradásunkat!

https://index.hu/tamogatas

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2018/10/22/lyn_bryant_gyilkossag_20_ev_utan_uj_remeny_a_cornwalli_rejtely_megoldasara/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Letartóztatták Macron civileket verő volt biztonsági főnökét

Letartóztatták Macron civileket verő volt biztonsági főnökét

Előzetes letartóztatásba helyezték kedd este Alexandre Benallát, Emmanuel Macron francia elnök volt biztonsági főnökét, aki …