2020. augusztus 15., szombatMa Mária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.15. Mária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Indonéziában megöltek két pálmaolaj-ellenes aktivistát

Indonéziában megöltek két pálmaolaj-ellenes aktivistát

Tíz nappal ezelőtt Szumátra északi részén egy pálmaolaj-ültetvény közelében holtan találták az 55 éves Martua Parasian Siregart, valamint a 42 éves Maraden Sianipart. Mostanra kiderült, hogy a gyilkosságukat valószínűleg egy, a pálmaolajiparban érdekelt üzletember rendelte meg – írja a Reuters.

A két áldozat korábban újságíróként dolgozott, akik belekeveredtek egy pálmaolaj-ültetvényt üzemeltető cég és a helyi lakosok közötti vitába. A rendőrség pénteken letartóztatta az Amelia pálmaolajcég vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy 3000 dollárt (kb. 900 ezer forint) fizetett azért, hogy végezzenek a két aktivistával.

„Ez is csak megerősíti azt a gyanúnkat, hogy a pálmaolajcégeknél a jogsértések teljesen hétköznapiak. Ez egy fenyegetés az aktivistáknak és az újságíróknak is” – mondta Dana Prima Tarigan, az Indonéz Fórum a Környezetért (WALHI) nevű környezetvédelmi szervezet vezetője.

A rendőrség elmondása szerint a gyilkosság egy olyan ültetvény mellett történt, amit már 2018-ban bezártak azért, mert illegális fakivágásokat hajtott végre, hogy még több olajpálmát tudjon ültetni. Az újságírókból lett aktivisták pedig abban igyekeztek segíteni a helyieket, hogy meg tudják szerezni a felügyeletet az ültetvény fölött.

A mostani késeléses gyilkosságok csupán néhány héttel azután történtek, hogy a WALHI jogásza életét vesztette egy autóbalesetben, amiről sokan azt tartják, hogy nem a véletlen műve volt, hanem csak jól álcázott gyilkosság, ezért jogvédő csoportok további vizsgálatokat követelnek.

A világ két legnagyobb pálmaolaj-termelője Indonézia és Malajzia a globális termelés 85 %-áért felelős. A pálmaolaj évente 60 milliárd dollárt termelő üzlet a világon, nem véletlen, hogy Indonéziában annak ellenére folyamatosan újabb és újabb erdőket vágnak ki az igénytelen, de nagyon sokmindenre remekül használhaó olajpálma termesztéséhez, hogy folyamatosan csökken a pálmaolaj árfolyama.

Kapcsolódó

Indonézia egyre jobban önti magából a pálmaolajat

Malajzia és Indonézia durván pörgeti a pálmaolaj-üzletet, miközben a világban egyre kisebb a kereslet iránta. Közel két […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/11/10/palmaolaj_indonezia_megoltek_aktivistat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 8000 tonna ammónium-nitrátot foglalt le a román rendőrség

A romániai országos rendőr-főkapitányság közölte, hogy az elmúlt három napban ellenőrizte a műtrágyával kereskedő cégeket, …