2019. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hitler óta először ölt politikust a német szélsőjobb

Hirdetés

Hitler óta először ölt politikust a német szélsőjobb

Nem csak a német, de a nemzetközi sajtóban is hetek óta hír Walter Lübcke halála. Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniójának (CDU) politikusa a területi államigazgatási hivatal vezetője volt Kasselban, amikor a házának teraszán június 2-án közvetlen közelről fejbe lőtték. A feltételezett elkövetőt, Stephan E.-t csak két héttel később, június 16-án tartóztatták le

A férfinak volt már dolga többször is a hatóságokkal, ismert volt szélsőjobboldali körökben, és kiterjedt kapcsolatai voltak a radikálisok és a neonácik felé,

akik ráadásul a német sajtó nyomozása szerint segédkezhettek is a kivégzésben.

Hirdetés

Két közszolgálati médium, az NDR és a WDR ugyanis a Süddeutsche Zeitunggal kiegészülve közösen nyomozni kezdett az ügyben, egy szemtanú pedig megerősítette nekik, hogy csapatmunkáról lehetett szó. A gyilkosság éjjelén a szemtanú két autót látott agresszív tempóban körözni Lübcke háza körül, és lövéseket is hallott. Az egyik autó szerinte egy Volkswagen Caddy volt – a nyomozók később meg is erősítették, hogy ezt a típust vezette Stephan E. is, a kocsi pedig a felesége nevén volt.

Gyűlölt mindenkit, főleg, aki nem német

A 45 éves Stephan E. kétgyermekes családapaként élt az utóbbi években a hesseni Kasselban, már vagy tíz éve nem volt ügye a rendőrséggel. Előtte viszont volt rengeteg, a Stern pedig részletesen beszámolt a múltjáról. A férfinak nehéz gyerekkora volt, „kulcsos gyerekként” sok időt töltött otthon egyedül, alkoholista apjától pedig annyira félt kiskorában, hogy

alvás közben gyakran tartott egy kést magánál az ágyban.

Fiatalon pedig igen hamar bűnözni kezdett: tizenöt évesen, 1989-ben felgyújtott egy családi házat, amiben főleg török állampolgárok laktak. Emiatt bíróság elé is került, de nem tudni, milyen ítéletet hoztak az ügyben. Később, 1992-ben a wiesbadeni főpályaudvar mosdójában szúrt hátba egy bevándorló hátterű férfit, ám ezután sem tartóztatták le.

Verdächtiger im Fall Lübcke: Stephan E. soll keinen Zugriff auf Waffen von Schützenverein gehabt haben https://t.co/yh1Vg6syqh pic.twitter.com/lQQmIqExxK

— SPIEGEL ONLINE (@SPIEGELONLINE) 2019. június 17.

Egy évvel később került csak őrizetbe, amikor 1993 karácsonya előtt egy nappal egy menekültszállásnál akart lecsapni. Lakókonténerek között akart felrobbantani egy autót, ezt azonban nem sikerült végrehajtania. Szülei házánál tartóztatták le, vallomásában pedig azt írta, az idegengyűlölet motiválta a tervét.

„Dühös voltam” – ezt válaszolta leggyakrabban a nyomozók kérdéseire, a dühe pedig valószínűleg nagyon személyes okokból jöhetett. A Stern ugyanis arról ír, volt régebben egy török barátja – amikor viszont a jó viszony megszakadt, valami nagyon megtörhetett benne. Kezébe véste a „Haß” (gyűlölet) szót, ugyanis

„gyűlölt mindent és mindenkit. a külföldieket, és saját magát is.”

Négy évet töltött a fiatalkorúak börtönében, utána Kasselba költözött 1999-ben. A kétezres évek elején rövid ideig a neonáci Nemzeti Demokrata Párt (NPD) tagja volt, valamint összeköttetésben állt a Combat 18 fegyveres csoporttal. A 18-as szám a német ábécé első és nyolcadik betűjére utal, azaz Adolf Hitler monogramjára. A Combat 18 segítette ki a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) terrorcsoportot is, amivel Stephan E. szintén kapcsolatban állt.

A neonáci Nemzeti Demokrata Párt támogatói vonulnak fel Berlinben, 2013. május 1-én

A neonáci Nemzeti Demokrata Párt támogatói vonulnak fel Berlinben, 2013. május 1-én

Fotó: John Macdougall

2009-ben egy akta szerint rendkívül veszélyes személynek minősítették, azóta viszont nem követett el semmi olyasmit, amivel feltűnést keltett volna, ehelyett megnősült, és két gyermek édesapja lett. Kötődése a szélsőjobboldalhoz azért megmaradt: gyakran támogatta anyagilag az AfD-t (Alternatíva Németországért), és aktívan jelen volt a közösségi médiában, főleg gyűlölködő kommentekkel. Kapcsolatait pedig továbbra is ápolta radikális ismerőseivel: a német közszolgálati ARD nyomozása szerint még 2019 márciusában is részt vett a Combat 18 egyik gyűlésén.

Emiatt az alkotmányvédelmi hivatal is számon tartotta, mint potenciálisan erőszakos szélsőjobboldali személyt, de nem csinált vele semmit. Oliver Malchow, a német rendőrszakszervezet elnöke a Weltnek úgy nyilatkozott, nincs forrás arra a rendőrségben, hogy minden gyanús elemet aktívan meg tudjanak figyelni:

A rendőrségnek momentán egyáltalán nincsenek akkora kapacitásai, hogy videómegosztókat vagy közösségi oldalakat szisztematikusan átkutassunk. Itt lényegesen több, képzett erőforrásra lenne szükség.

Hitler bukása óta először ölt meg politikust a német szélsőjobb

Az utóbbi időben egyre aktívabbak a neonáci-szélsőséges csoportok, fellépésüket pedig sokan vonják párhuzamba a Nemzetiszocialista Illegalitással. Az NSU-hoz 2000 és 2007 között tíz ember halála volt köthető, egy netkávézó török tulajdonosát például a saját üzletében ölték meg. Tucatnyi bankrablásból finanszírozták magukat, tizenöt évvel ezelőtt pedig Köln török negyedében egy szögekkel kivert robbanószerkezetet is robbantottak.

A nyomozások lefolytatása után politikai konszenzus volt arról, hogy ilyen terrorcselekmény-sorozat még egyszer nem fordulhat elő, az újonnan megjelenő csoportok tagjai viszont erősen kötődnek az egykori NSU-hoz. Hajo Funke politológus szerint Németországot már most is átszövik a szélsőjobboldali csoportok, az északi Rostocktól kezdve a déli Heilbronnig, főleg azokon a helyeken, ahol a hatóságok nem mernek, vagy nem tudnak erőteljesen beavatkozni:

Van egy hálózat, ami sokkal mélyebben és szélesebben van jelen az országban, mint amiről mi a nyilvánosságban tudunk. Ez egy vörös riasztás. Nagy a további terrortámadások veszélye. 

Walter Lübcke meggyilkolása és a szélsőjobb erőszakos cselekedetei ellen tiltakozók Berlinben, 2019. június 18-án.

Walter Lübcke meggyilkolása és a szélsőjobb erőszakos cselekedetei ellen tiltakozók Berlinben, 2019. június 18-án.

Fotó: Christoph Soeder

A Die Zeit szerint viszont komoly különbség van az NSU terrorja és a mostani eset között: a lap arról ír, ez volt az első eset Németország 1949 utáni történetében, amikor szélsőjobboldaliak kivégeztek egy politikust. Hasonló eset utoljára a weimari köztársaság korai, kaotikus éveiben fordult elő.

Aki nem akarja a menekülteket, az elmehet

Walter Lübckét a CDU-n belül is a konzervatívabbak közé sorolták, de a kereszténydemokrata politikus a 2015-ös menekültválság idején kivívta a szélsőjobbosok haragját. Sokan ugyanis hevesen támadták az akkori, minden menekültet befogadó politikát, Lübcke viszont kitartott Angela Merkel kancellár álláspontja mellett, amit el is próbált magyarázni a kasseli választóinak – inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Lohfelden városában tartottak ugyanis lakossági gyűlést, ahol sokan nem értettek egyet a menekültek befogadásával, néhányan pedig trágár bekiabálásokkal szakították meg a CDU-s politikust, aki erre így reagált:

Aki nem ezeket az értékéket képviseli, aki nem ért egyet ezzel, az bármikor elhagyhatja ezt az országot. Ezt minden német szabadon megteheti.

A gyűlésről készült videón hallani lehet a hangos fújolást, Lübcke pedig halálos fenyegetéseket is kapott a megjegyzése miatt. Később a videó virális lett, rengeteg AfD-s politikus osztotta meg, sőt: a CDU-n belül is volt párttársa, aki Twitteren üzent neki a videóval. 

Az utóbbi időben pedig nem csak Lübckét, de más, befogadáspárti politikusokat is ért halálos fenyegetés a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/06/24/walter_lubcke_stephan_e_hessen_cdu_nemetorszag_gyilkossag_neonaci_szelsojobboldal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán nem jelöl nőt EU-s biztosnak

A független újságírás azt jelenti, hogy szabad világban élünk. Támogass te is! Orbán Viktor magyar …