2020. március 28., szombatMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Házi őrizetbe került a kínai professzor, aki kritikus esszét írt a koronavírus kezeléséről

Hirdetés

Házi őrizetbe került a kínai professzor, aki kritikus esszét írt a koronavírus kezeléséről

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek.

Újabb állampolgárára csapott le a kínai állam azért, mert kritikával illette a vezetést a koronavírus kapcsán. Hszü Csan-gzsun (Xu Zhangrun) jogászprofesszort házi őrizetbe vették és elvágták az internet-hozzáféréstől – írja a Guardian a férfi barátaira hivatkozva. 

Hirdetés

Li Ven-liang elhunyt orvos emlékére állított tábla Hongkongban 2020. február 7-én

Li Ven-liang elhunyt orvos emlékére állított tábla Hongkongban 2020. február 7-én

Fotó: Tyrone Siu / Reuters

A Pekingi Egyetemen tanító Hszü február elején, a vírusról először beszámoló doktor halála után publikált egy esszét arról, hogy az állami elnyomás és cenzúra nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nem sikerült időben hatékonyan fellépni a vírus terjedése ellen. Miután írása megjelent, Hszü maga figyelmeztetett, hogy a retorzió valószínűleg nem marad el, hiszen korábban is volt már része hasonlóban: egy évvel ezelőtt, amikor kritizálta a rendszert, felfüggesztették egyetemi állásából és korlátozták a tanári szabadságát. Nem is tévedett, írása megjelenését követően lekapcsolták az internetről, felfüggesztették WeChat-fiókját, eltüntették a nevét a Weibo mikroblog-szolgáltatóról és a nevére keresve is csak korábbi, a kínai állam számára nem kellemetlen cikkeit lehet megtalálni. 

A hivatalos magyarázat persze nem a cenzúra és a házi őrizet, hanem hogy karanténba kellett zárni Hszüt miután hazatért a holdújévi szabadságáról. De ismerősei szerint nyilvánvalóan nem erről van szó, amiről az is tanúskodik, hogy a háza előtt folyamatosan megfigyelők állnak, és a barátok alig (maximum SMS-ben) tudnak vele kapcsolatba lépni. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/02/16/hazi_orizetbe_kerult_a_kinai_professzor_aki_kritikus_esszet_irt_a_koronavirus_kezeleserol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már be lehet utazni Vuhanba

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …