2020. május 24., vasárnapMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hat év alatt meg kell váltanunk a világot, vagy végünk lesz

Hirdetés

Hat év alatt meg kell váltanunk a világot, vagy végünk lesz

Maradnak a blokádokon a tiltás ellenére is London új klímatüntetői, miközben már több mint 1400 aktivistát vettek őrizetbe a brit fővárosban október 7. óta, írja a Guardian. A londoni rendőrség egy hét után elégelte meg az Extinction Rebellion (röviden: XR) nevű szervezet akcióit az amúgy is túlzsúfolt Londonban, így hétfőn betiltották a demonstrációikat az egész városban –

Hirdetés

ők viszont nem engedelmeskedtek a rendőri felszólításnak. 

Az XR globális akciójának keretében több világvárosban vonták blokád alá a főbb útvonalakat, többek között Berlinben, Amszterdamban és New Yorkban, de Budapesten is rendeztek egy utcai performanszot a szervezet aktivistái. Mostanra a legtöbb városban véget értek az akciók, Londonban viszont továbbra is kitartanak, és egészen vasárnapig maradnának az utcákon, hogy felhívják a figyelmet a radikális változás fontosságára.

Pénteken azzal kerültek be a hírekbe, hogy az egyik aktivistájuk felmászott a felújítás alatt álló Big Benre:

BREAKING: An Extinction Rebellion protestor has climbed up the side of Big Ben. He’s towards the bottom left of the photo – with a banner pic.twitter.com/S9Mf0i5eOG

— Helena Wilkinson (@BBCHelena) October 18, 2019

Polgári engedetlenség, pillanatragasztóval

Az Extinction Rebellion ugyanis igen radikális célokat fogalmaz meg: „klíma- és ökológiai vészhelyzetet” akarnak kihirdetni, és azonnali cselekvést várnak el a világ összes kormányától a klímaharcban, írja a BBC. Az Egyesült Királyságot 2025-re (azaz hat év alatt) tennék karbonsemlegessé – ami igen merész terv, főleg Magyarországról nézve, ahol a kormány Csehországgal, Lengyelországgal és Észtországgal együtt megvétózta a 2050-es EU-s klímacélt is. 

Magát az XR egy nemzetközi „polgári engedetlenségi mozgalomnak” hívja, ugyanis blokádjaikról rendőri felszólításra sem hajlandóak elmozdulni. Ez megmutatkozott a korábbi, áprilisi blokádhéten is, amikor London belvárosát 11 napra bénították meg a legforgalmasabb útvonalak lezárásával. Tavasszal 1100 embert vettek őrizetbe a rendőrök az akcióik során, például amikor

aktivistáik vonatokhoz, vagy a londoni tőzsde bejáratához ragasztották magukat.

A szervezet egyébként társszervezőként jelen van más eseményeken is, ahol a klímaváltozás a téma, itthoni aktivistái például felszólaltak a Fridays for Future szeptember végi budapesti klímasztrájkján is. A mostani blokádhét viszont méretét tekintve valószínűleg az eddigi legnagyobb klímavédelmi megmozdulás világszinten: a legnagyobb metropoliszokban egyszerre zajlottak a nagyívű blokádok, az XR honlapja szerint 60 helyszínen voltak megmozdulások.

Több ezren gyűltek össze a Fridays for Future szeptember végi budapesti klímasztrájkján

Több ezren gyűltek össze a Fridays for Future szeptember végi budapesti klímasztrájkján

Fotó: Huszti István / Index

Támogat, tűr, tilt

Több magyar fiatal is részt vett például a berlini blokádakcióban, köztük az Extinction Rebellion Magyarország két aktivistája, Fanni és Dominik is: ők az első két napra mentek ki a német fővárosba. „Ameddig mi ott voltunk, még pont nem tartóztattak le embereket, de a rendőrök már akkor ott álltak a tüntetők között” – mondta az Indexnek Fanni, aki szerint az egész egy jó hangulatú, laza, felszabadult rendezvénynek tűnt, és minden korosztály képviseltette magát. „A harmadik naptól az aktivisták már más helyeket blokkoltak, és a zsaruk is kicsit keményebben léptek oda” – mondta Dominik. 

A rendőrök változó hozzáállását emlegette Bíborka is: ő épp egy berlini egyetemen hallgat bölcsészetet, és végig jelen volt az XR blokádjain: „Nem pánikból, rohamszerűen reagáltak rá, hanem tolerálták, sőt, jobb pillanataikban még támogatták is az akcióinkat” – mondta a rendőrök hozzáállásáról. De hozzátette azt is, hogy a hét folyamán ez azért elég nyilvánvalóan megváltozott: míg a hét közepén egészen segítőkészek voltak,

hétvégére teljesen bekeményítettek, és sokakat letartóztattak az utolsó akciójuknál, aminek a helyszínét rendőrségi ellenőrzés alá vették.

Berlin lakói viszont inkább támogatták őket Bíborka szerint: ugyan voltak anyázások is, de a szervezet aktivistái igyekeztek meggyőzni mindenkit – köztük a feltartott autósokat is – az ügyükről. A lezárások egyébként nem a lakónegyedeket, hanem a pénzügyi és kormányzati-politikai intézményeket érintették – és nem is merészkedtek kijjebb a belvárosnál, miután volt egy sikertelen akciójuk Kreuzberg bevándorlónegyedében.

Elszabadul a művértömlő

Más európai városokban viszont nem feltétlenül zajlott békésen a blokádhét: Amszterdamban az Euronews híre szerint már az első napon 90 embert tartóztattak le egy főútvonal lezárása miatt, Brüsszelben pedig az XR 430 aktivistáját vették őrizetbe – a belga fővárosban egyenesen vízágyúval oszlatták a demonstrálókat:

Környékünkön Prágában és Bécsben voltak rövidebb útlezárások, valamint Budapesten is volt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/10/18/extinction_rebellion_london_new_york_parizs_berlin_brusszel_klimatuntetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így próbálta támadni álhírekkel a nemzetközi baloldali sajtó a magyar koronavírus-törvényt

A külföldi baloldali sajtó még azelőtt, hogy a magyar Országgyűlés megszavazta volna a járványügyi helyzet …