2019. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ha afrikai árvaházba menne önkéntesnek, hát, ne tegye!

Hirdetés

Ha afrikai árvaházba menne önkéntesnek, hát, ne tegye!

Kiterjedt iparág épült a hányattatott sorú gyerekeknek segíteni próbáló – általában – tehetős, európai és észak-amerikai fiatalok köré. A modell úgy működik, hogy az önkéntességre, valami igazán jelentőségteljes segítő feladatra vágyó ember fizet pár száz dollárt egy szervezetnek (Magyarországon is több ilyen létezik), és cserébe pár hetet, hónapot tölt árvaházakban.

Az angol nyelvben már külön kifejezés is van a jelenségre: a volunturizmus az önkéntes (volunteer) és turizmus szavak kapcsolódásából.

Tudatos önkénteskedés

Járt önkéntesként árvaházban magyar szervezettel, és nem volt igazán jó élmény? Mesélje el!

Hirdetés

Írjon nekünk!

A ReThink Orphanages kezdeményezés szerint az árvaházi önkénteskedés az esetek legnagyobb hányadában káros, és ha valóban a segítő szándék vezérel valakit, és nem csak az egzotikus utazás, akkor sokkal jobban teszi, ha nem az árvaházi látogatást választja a lehetőségek közül. „Vannak ugyanis olyan önkéntes-küldő cégek is, akik sokkal többet törődnek azzal, hogy sorsfordító élménynek éljék meg az ottartózkodást az önkéntesek, és kevésbé fókuszálnak a helyi közösségek szükségleteire” – írják tízpontos ellenőrző listájuk elején, aminek a célja, hogy az önkénteskedésre vágyó emberek tudatosak legyenek az önkénteskedéssel kapcsolatban, és ha lehet, semmiképp se olyan feladatot válasszanak, ahol gyerekekkel kell foglalkozni.

Tehát ha efféle élményre vágyik, feltétlenül vizsgálja meg alaposan az alábbi 10 pontot, és ez alapján mérlegelje saját alkalmasságát a feladatra:

  • A projekt ne az árva, esendő gyerekekre legyen felépítve. Az önkéntes legjobb szándéka ellenére a gyerekekkel töltött idő gyakran többet árt, mint használ. Az árvaházakban gyorsan kialakul a kötődés a gyerekekben, és elhagyva érzik magukat az önkéntesek távozásával.
  • Tudja meg, fenntartható-e a projekt, nem függ-e túlságosan az önkéntesektől. Mi történik például akkor, amikor az önkéntesek hazamennek?
  • Olyan projektet keressen, ahol az önkéntesekre helyben biztosan szükség van, és nincs semmilyen más alternatíva és rövid távon is hatást lehet elérni a tevékenységgel.
  • Tudja meg, miért van szükség az önkéntesre, és hogy valóban van-e szükség önkéntesre a helyi közösségnek.
  • Bizonyosodjon meg arról, hogy a képességeinek megfelelő feladatot vállal. Az oktatás, gyerekfelügyelet, egészségügyi segítség speciális minősítést kíván.
  • Bizonyosodjon meg arról, hogy a tevékenység értéket teremt. Ha beírja az önéletrajzába, a majdani munkáltatója is arra lesz kíváncsi, milyen hatást ért el, és nem csak azt, hogy ott volt.
  • A közvetítő cégnek legyen bizonyítéka arra, hogy a projekt hatékony, legyen transzparens, hogy korábban milyen eredményeket ért el, és hogy megfelelő szervezetek ellenőrzik és értékelik az ott folyó munkát.
  • Derítse ki, ki felel majd a biztonságáért, ki a kapcsolattartó, ki tudja értesíteni a családtagokat, ha bármi történik. Ugyanis vannak szervezetek, amelyek saját tevékenységükhöz keresnek önkénteseket, mások viszont egy harmadik, tőlük független félnek.
  • Kerülje el azokat a cégeket, akik hatalmas szavakat használva “adják el” az önkéntességet. Például ha azt írják, “segíthet megmenteni a világot”, vagy hogy “megadhatja a gyerekeknek a szeretetet, amire szüksége van”. Olyat válasszon, amelyik nem támogatja az árvaházi önkénteskedést!
  • Komoly ellenőrzésen kell(ene) keresztül esnie: olyasmin, mint amikor munkára vagy egyetemre jelentkezel. Ha ilyen nincs, az legyen nagyon gyanús.
Harry herceg játszik egy három éves árva kisfiúval a Phealnong Gyermek Otthonban, Lesothoban 2014. december 6-án

Harry herceg játszik egy három éves árva kisfiúval a Phealnong Gyermek Otthonban, Lesothoban 2014. december 6-án

Fotó: Chris Jackson / AFP

Az utolsó pont különösen fontos, ugyanis előfordul, hogy a gyerekekhez testközelbe kerülő önkénteseket gyakran egyáltalán nem ellenőrzik. Nagy port kavart pár éve annak a British Airways pilótának ügye, aki a vádak szerint 2003 és 2013 között többször is iskolákban és árvaházakban önkéntesként tevékenykedett Kenyában, Tanzániában és Ugandában és eközben 5 és 13 év közötti gyerekeket molesztált. A Simon Wood nevű brit férfi 2013-ban 11 nappal azelőtt lett öngyilkos, hogy a gyerekmolesztálással kapcsolatos pere megkezdődött volna.

Fiatal férfiak egy csomó gyerek között

De hasonló problémákat vet fel az ausztrál Weh Yeoh is ebben a podcastban, aki korábban dél-kelet ázsiai árvaházakban önkénteskedett, mára pedig az árvaházi önkénteskedés ellen küzd: „Semmilyen gyerekvédelmi ellenőrzésen nem estem át, nem volt szociális munkás diplomám, nem mutatott be és nem ellenőrzött […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/06/16/ha_afrikai_arvahazba_menne_onkentesnek_hat_ne_tegye/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán nem jelöl nőt EU-s biztosnak

A független újságírás azt jelenti, hogy szabad világban élünk. Támogass te is! Orbán Viktor magyar …