2018. december 11., keddMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 283,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2018.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 283,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Hirdetés

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Körülbelül ötezren gyűltek össze a párizsi Champs-Elysées sugárúton, ahol egy kordonig vonultak.

A sárga mellényes tüntetők helyenként összetűztek a rendőrökkel. Egy mellékutcában a rendfenntartók könnygázt vetettek be. A BBC értesülése szerint ez foszgén volt, sokkal erősebb anyag a szokásosnál.

A múlt héthez képest kevesen vannak a tiltakozók, a rendőri készültség viszont sokkal erősebb. Franciaországban majdnem 90 ezer fő vigyáz a rendre, Párizsban még tizenkét páncélos harcjármű is támogatja őket. Ezek a harckocsik a barikádok áttörésére készültek, és a 2005-ös külvárosi zavargások óta nem látták őket az utcán. A titkosszolgálatok és a nyomozók megelőző intézkedésekkel készültek, több mint kétszáz embert már reggel lekapcsoltak. A rendőrök átkutatják a táskákat, és elkoboznak minden veszélyes eszközt, továbbá a gázálarcokat is.

Az utcákon leginkább fiatal férfiak vannak most, a nőket és idősebbeket valószínűleg elrettentette a várható erőszak.

Hirdetés

Edouard Philippe miniszterelnök közölte, mindent megtesznek, hogy a lehető legbékésebben teljen a szombati nap.

Párizs külvárosaiban is vannak tiltakozó csoportok, akik útlezárásokkal próbálkoznak. Ezeket a rendőrség folyamatosan felszámolja.

A tüntetők számát Franciaország-szerte tízezerre teszik. Christophe Castaner belügyminiszter kijelentette: “tízezer ember nem a nép, és nem Franciaország.”

A “sárga mellényes” tüntetések azután robbantak ki, hogy Emmanuel Macron kormánya az üzemanyagok áramelését jelentette be. A bevételt környezetvédelemre és energetikai modernizációra fordították volna, de a tiltakozások hatására a kormány meghátrált, és visszavonta a rendelkezést. A tüntetők azonban további követelésekkel folytatták a demonstrációt, amelyek között szerepelt az elnök lemondatása is.

Forrás:
http://hvg.hu/vilag/20181208_Gyengen_kezdtek_a_sargamellenyesek_Parizsban#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Két, nukleáris fegyver hordozására alkalmas bombázót vezényeltek az oroszok Venezuelába

Két, nukleáris fegyverek hordozására is alkalmas hadászati bombázót vezényelt Venezuelába Oroszország, közölte hétfőn az orosz …