2019. június 27., csütörtökMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 291,00 Ft
2019.06.27. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 291,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Felfüggesztették a méregdrága F-35 repülőprogramot

Hirdetés

Felfüggesztették a méregdrága F-35 repülőprogramot

Az első kudarc, vagyis az első repülőgép elvesztése után rövid időre világszerte leállnak a méregdrága és szupermodern F-35-ös vadászgépek tesztjei. Az F-35 harci gép család egy döntően amerikai gyártmányú lopakodó, amelynek nagy erénye, hogy a jelenlegi radarok számára láthatatlan – mondta el több ízben rendkívül elégedetten Donald Trump amerikai elnök.

A hatalmas nemzetközi programban fejlesztőként, vevőként, vagy gyártóként az Egyesült államok mellett az Egyesült Királyság, Olaszország, Törökország, Ausztrália, Izrael, Kanada, Dánia, Hollandia és Norvégia is részt vesz, most azonban 24-48 órára gellert kaptak a kísérletek.

Lezuhant

A leállás előzménye, hogy szeptember végén egy F-35-ös gép Dél-Karolinában addig lopakodott, amíg le nem pottyant. Szerencsére a pilóta megmenekült, de 100 millió dollár és az F-35 sérthetetlenségébe vetett hit elpárolgott.

Hirdetés

Most egy átfogó vizsgálat zajlik, amely a tengerészgyalogosság szerint akár 1-2 munkanap alatt is eredményre vezethet és ha megnyugtatóan sikerül tisztázni a baleset okait, folytatódhat a program.

Lőttek már vele

A csodagépet korábban már élesben is próbálgatták, eddig elsősorban arabok ellen.

Izrael és az Egyesült Államok is bevetett már ilyen gépeket, Izrael Szíria és Libanon felett támadott a géppel, míg az Egyesült Államok Afganisztánban.

A világ leggazdagabb hadseregei mindenesetre sorban állnap a különböző típusokért, több verzió is elkészült már, Izrael az F-35A típussal csapott oda, míg az Egyesült Államok  F-35B-vel rontott a tálib állásokra.

A fejlesztőcégek közül a Lockheed Martin, a BAE Systems és a Northrop Grumman a fő haszonélvezői a programnak.

A programot eddig is sok vita övezte, de a baleset óta egyre többen megkérdőjelezik, hogy az F-35 már készen áll-e az éles bevetésre. ha sikerül túllendülni a nehézségeken, az Egyesült Államok 3000 repülőt terveznek értékesíteni, a fent felsorolt országok mellett japán és Szingapúr is vevő lehet a csapásmérő gépekre.

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2018/10/11/felfuggesztettek_a_meregdraga_f-35_repuloprogramot/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy napja Londonban vesztegelnek a Wizz Air budapesti járatának utasai

Több olvasónk is jelezte, hogy a Wizz Air kedd esti London-Budapest járatának utasai továbbra is …