2019. május 23., csütörtökMa Dezső napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.23. Dezső Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ezrek tüntettek a cseh kormányfő lemondásáért Prágában

Hirdetés

Ezrek tüntettek a cseh kormányfő lemondásáért Prágában

Több ezren tüntettek csütörtök este a prágai Vencel téren és több másik nagyváros központjában Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelve, írja az MTI.

A tüntetők szerint elfogadhatatlan, hogy a cseh kormány élén olyan személy álljon, aki ellen büntetőeljárást folytat a rendőrség az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.  A megmozdulást az AUVA civil csoport szervezte, amelynek az év folyamán már számos hasonló akciója volt. Prágában a tüntetésen több ellenzéki politikus is megjelent, felszólalásaikban élesen bírálták a kormányfőt, és szintén követelték távozását a politikai életből.

Korábban a cseh parlament felsőháza, a szenátus is felszólította a bűncselekménnyel gyanúsított kormányfőt, hogy mondjon le, írja az MTI.

A Cseh Köztársaság parlamentjének szenátusa elfogadhatatlannak tartja Andrej  Babis részvételét a kormányban, amíg nem vizsgálják ki a támogatással való visszaélés gyanúját a Gólyafészek társaság ügyében

– olvasható abban a határozatban, amelyet a 81 tagú testület fogadott el. 

Mi az a Gólyafészek-vita?

A Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügye már hosszabb ideje komoly belpolitikai probléma Csehországban. A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis  volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utóda, az Imoba idén júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.  

Az ügyet a Seznam Zprávy független hírportál tudósítósa váltotta ki, amelyben a kormányfő Svájcban élő fia, ifjabb Andrej Babis azt mondta:

A KÖZELMÚLTBAN AKARATA ELLENÉRE A KRÍM FÉLSZIGETRE VITTÉK, HOGY NE TANÚSKODHASSON AZ ÜGYBEN. SZERINTE APJA AZT AKARTA, HOGY EGY IDŐRE TŰNJÖN EL A CSEH HATÓSÁGOK SZEME ELŐL.

Ez az új információ csapta ki most a biztosítékot, és erre reagálva hívták össze a csütörtöki tüntetéseket.

Az ügyben Babis és fia egyaránt gyanúsítottak. A kormányfőtől a parlament már januárban megvonta a képviselői mentelmi jogot, hogy a rendőrség szabadon vizsgálódhasson.

Andrej Babis kedden úgy nyilatkozott, hogy fia pszichés megbetegedésben szenved, ellenőrzés alatt kell tartani, és szavainak nem lehet hitelt adni.

A Seznam Zprávy szerint az ifjabb Andrej Babis csütörtökön délelőtt e-mailben reagált a kormányfő szavaira, és azt mondta: apja hazudik, nyilatkozatával túllépett minden határt, ezért ő tanúvallomást akar tenni, és szeretne kapcsolatba lépni a cseh rendőrséggel.

A vitában számos szenátor azt állította, hogy Babis kormányfőként befolyásolja, illetve akadályozza az ügy alapos kivizsgálását. Andrej Babis már kedden elutasította a cseh ellenzéki pártok felszólítását, hogy távozzon hivatalából.

A szenátus határozatát az ellenzéki szenátorokon kívül a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szenátorainak többsége is támogatta. A Babis vezette ANO mozgalom szenátorai a szavazáskor tartózkodtak, vagy ellenezték a határozat elfogadását. 

A szenátus csütörtöki ülésére Babist is meghívta, hogy adjon magyarázatot a napvilágra került új tényekkel kapcsolatban. Babis azonban a cseh-lengyel közös kormányülésen való részvételére hivatkozva kimentette magát.  

Milos Zeman államfő a fejleményekre reagálva csütörtökön este a Barrandov kereskedelmi televíziónak nyilatkozva azt mondta,  amennyiben a képviselőház megvonná a bizalmat a kormánytól, ő újra Andrej  Babist, mint a legutóbbi választáson győztes párt elnökét bízná meg a kormányalakítással.

A cseh rendőrség és az ügyészség közölte: újra vizsgálódnak az ügyben, részleteket pedig péntekre ígértek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2018/11/15/andrej_babis_tuntetes_praga_vencel_ter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs túl sok időnk, hogy szabályozzuk a közlekedést

Nincs túl sok időnk, hogy szabályozzuk a közlekedést

Olyan gyorsan fejlődnek mostanában a járművek, hogy jó előre kell gondolkodni rajta, milyen bonyodalmakat okozhatnak …