2019. március 25., hétfőMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 316,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 316,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / EU-szintű Magnyitszkij-törvény bevezetését sürgetik EP-képviselők

Hirdetés

EU-szintű Magnyitszkij-törvény bevezetését sürgetik EP-képviselők

Az amerikai Magnyitszkij-törvény európai uniós változatának bevezetésére szólított fel pénteki nyílt levelében számos parlamenti és európai parlamenti (EP-)képviselő, a tervezett jogszabály értelmében szankciókkal sújthatnák az emberi jogok megsértőit világszerte.

Ez a rendelkezés lehetővé tenné, hogy beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendeljenek el a korrupcióban, pénzmosásban, illetve emberijog-sértésekben érintett személyekkel szemben.

Hirdetés

Eddig hat ország – az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, illetve Észtország, Lettország és Litvánia – vezette be a jogszabályt, amelynek alapján sokakat büntetőintézkedésekkel sújtottak Dél-Szudánban, Mianmarban, Nicaraguában, Oroszországban, Szaúd-Arábiában és máshol.

„Az elkövetők külföldön lévő bankszámláinak és beutazásának megcélzása az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy következményei legyenek a tetteiknek” – mutattak rá a levélben.

Az Európai Parlament már többször felszólított az EU-szintű Magnyitszkij-törvény bevezetésére, az uniós tagállamok kormányainak tanácsa azonban eddig nem lépett. A levél aláírói szerint viszont komoly előrelépést jelent, hogy nemrég a holland kormány konkrét javaslatot terjesztett elő, amelyről jelenleg egyeztetés folyik. Kiemelték, ez a tervezet tökéletesen megfelelő, egyedül annyi vele a probléma, hogy Magnyitszkij neve nem szerepel benne, mert egyesek szerint megnehezíthetné az elfogadást, ha a szöveg közvetlenül utalna Oroszországra.

A tagállamok külügyminiszterei hétfői brüsszeli ülésükön vitatják meg a kezdeményezést, amelyet egyhangúlag kellene elfogadniuk. A több európai újságban közzétett levelet 18 ország 45 képviselője írta alá, köztük a néppárti Manfred Weber, a szociáldemokrata Ana Maria Gomes, a liberális Guy Verhofstadt és a zöldpárti Rebecca Harms. (MTI)


Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.

Forrás:
https://index.hu/kulfold/ep/hirek/2018/12/07/eu-szintu_magnyitszkij-torveny_bevezeteset_surgetik_ep-kepviselok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

May: Nincs meg a többség a brexitmegállapodás mögött, egyelőre nincs új szavazás

May: Nincs meg a többség a brexitmegállapodás mögött, egyelőre nincs új szavazás

Továbbra sincs meg a többség a kétszer már leszavazott, az EU-s kilépés feltételrendszerét rögzítő brexitmegállapodása …