2020. március 28., szombatMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Erdoğan: Nem vonulunk vissza Szíriában

Hirdetés

Erdoğan: Nem vonulunk vissza Szíriában

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek.

Recep Tayyip Erdoğan a Vlagyimir Putyinnal folytatott péntek esti telefonbeszélgetése során az idlíbi területek ellen nyomuló damaszkuszi kormányerők feltartóztatásának szükségességét hangsúlyozta – közölte a török elnöki hivatal.

Hirdetés

Az MTI szerint Erdoğan arról beszélt, hogy Idlíb tartomány számára a megoldást a 2018-ban Szocsiban aláírt török-orosz memorandum teljeskörű végrehajtása jelenti. 

A török államfő a humanitárius krízis megfékezésének jelentőségét is nyomatékosította putyinnak.

A Hürriyet Daily cikke szerint Erdoğan azt is elmondta az újságíróknak, hogy Németország és Franciaország négyoldalú találkozót kezdeményezett Törökország és Oroszország bevonásával, de Vlagyimir Putyin orosz elnök még nem válaszolt a felkérésre.

A telefonbeszélgetés során megvitattuk az idlíbi helyzetet. A harcok egyelőre folytatódnak. 

– mondta a török elnök, aki hangsúlyozta: 

Törökország nem vonja ki erőit Idlíbbõl.

Azt is elmondta, hogy a török erők 150 Aszadhoz hű katonát „semlegesítettek” a tartományban. Emellett arról is beszélt, hogy Törökország továbbra is elszállásolja a Szíriából érkező menekülteket török-szír határon húzódó 30-35 kilométer széles biztonsági zónában. Az ENSZ becslései szerint december eleje óta több mint 900 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására a harcok dúlta Idlíb térségében.

Erdogan a közelmúltban arra szólította fel a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű csapatokat, hogy még februárban vonuljanak vissza a 2018-as demarkációs vonal mögé, amely a szocsi megállapodásban szerepel, különben országa katonai művelet keretében szorítja vissza őket. A török államfő most szerdán viszont már azzal fenyegetett, hogy „küszöbön áll” a beavatkozás.

Az elmúlt két hétben török és orosz illetékesek számos tárgyalást folytattak az idlíbi helyzet csillapításának érdekében, de a török vezetés az egyezkedések eredményével nem volt elégedett.

Ankara azért ellenzi Damaszkusz idlíbi offenzíváját, mert attól tart, hogy újabb menekülthullám indul meg Törökország felé. A szíriai tartomány mintegy 130 kilométer hosszan közvetlenül határos a dél-törökországi Hatay tartománnyal.

Az OCHA szerint az év eleje óta több mint 300 ember, többségükben nők és gyermekek haltak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/02/21/sziria_idlib_erdogan_putyin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Oroszország lezárja hétfőtől a határait

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Szombaton …