2020. március 28., szombatMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Előválasztások: Stephen King és Kirk Douglas is a kampányban

Hirdetés

Előválasztások: Stephen King és Kirk Douglas is a kampányban

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek.

Felhívtam a feleségem [egy bizonyos Barack Obama szenátorral való 2006-os találkozás után], és elmeséltem neki, hogy találkoztam az Egyesült Államok jövendőbeli elnökével. Pontosan ugyanezt éreztem, amikor Pete-tel találkoztam.

Hirdetés

Így vezette fel Pete Buttigieg demokrata elnökjelölt-aspiráns egy héttel ezelőtti beszédét Michael J. Fox, a Vissza a jövőbe filmek sztárja a New Hampshire-i Keene városában tartott kampányeseményen. 

Michael J. Fox New Hampshire-ben

Michael J. Fox New Hampshire-ben

Fotó: Timothy A. Clary / AFP

A négy évvel ezelőtti kampányhoz hasonlóan az elismert politikai szereplők (szenátorok, képviselők, kormányzók, a versenyből már kiesett jelöltek) mellett most is tucatjaival szálltak be A-listás celebek a kampányba a jelöltek oldalán. Noha az előválasztások még csak most kezdődtek el, máris tekintélyes számú ismert ember biztosította támogatásáról a teljes Republikánus Pártot és Kanye Westet maga mögött tudó Trump jövendőbeli kihívóit, így hát összeszedtük kik azok, akik a jelölteket a Fehér Házig repítenék.

A korábbi előválasztásokat megvizsgálva látható, hogy az ún. endorsementek (magyarul kb. hivatalos politikai támogatás) nagyban befolyásolhatják az egyes jelöltek támogatottságát és győzelmi esélyeit. A nyilvános támogatások száma ráadásul nagy segítséget jelenthet az előválasztás győztesének megjósolásában. 

1972 és 2016 között 16 olyan alkalom volt, hogy az akkor hivatalban lévő elnök már mindkét mandátumát kitöltötte, tehát mindkét pártnak új elnökjelöltet kellett választania. Ebből a 16 alkalomból 11-szer szerezte meg egy adott jelölt magasan a legtöbb nyilvános támogatást a pártjuk vezető politikusaitól. Ebből a 11 jelöltből pedig 9-nek pártja elnökjelöltségét is sikerült megszereznie. Egyedül Ed Muskie (1972) és Hillary Clinton (2008) nem jártak sikerrel.

Noha ez a modell nem veszi figyelembe a hírességek támogatását, az ő szavuk is nagy befolyással lehet a választókra, főleg napjaink sztárkultuszának köszönhetően. Például a Marylandi Egyetem kutatása szerint Oprah Winfrey nyilvános támogatása körülbelül 1 millió plusz szavazatot jelentett Obamának a 2008-as elnökválasztáson. Ráadásul ezek a celebek sokszor komoly pénzösszegekkel is támogatják a jelölteket, amely sok kevésbé ismert indulónak életmentő segítség a kampány kezdeti szakaszában.

Bernie Sanders mögött ott van Ocasio-Cortez is

A FiveThirtyEight összesítése alapján 22,7 százalékos támogatottsággal Bernie Sanders áll jelenleg az élen a felmérésekben, ezen kívül pedig ő szerezte a legtöbb szavazatot az elsőként szavazó Iowában és New Hampshire-ben is (a megszerezhető delegáltak számában viszont Buttigieg jobban áll nála). 2016-hoz hasonlóan azonban idén is nagyítóval kell keresni a mellette nyilvánosan kiálló elismert demokrata politikusokat. 

Ehhez nyilvánvalóan hozzájárul az, hogy a pártvezetés a mérsékeltebb irányvonalat követi, míg Sanders a legbalosabb, legprogresszívebb jelölt jelenleg. Ráadásul a vermonti szenátor még csak nem is tagja a Demokrata Pártnak. 

Bernie Sander a február 1-i kampányon Cedar Rapidsban

Bernie Sander a február 1-i kampányon Cedar Rapidsban

Fotó: Tom Brenner / Getty Images Hungary

A 47 demokrata (és demokratákkal együtt szavazó) szenátor közül eddig mindössze egy, Patrick Leahy állt ki mellette nyilvánosan. Ezen kívül pénteken mögé állt be az elnökjelöltségért folytatott versenytől szeptemberben búcsúzó Bill de Blasio New York-i polgármester is. Bár kongresszusi képviselői endorsementből is csak hetet sikerült bezsebelnie, azon a téren nem kell annyira szomorkodnia. Ebből a hétből ugyanis három az USA legismertebb képviselői közé tartozik.

A Sanders mozgalmának farvizén a képviselőházba a 2018-as félidős választásokon bekerülő Squad négy tagjából három, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar és Rashida Tlaib állt ki Sanders mellett. Ráadásul ezt pár nappal Sanders októberi szívinfarktusa után jelentették be, gyakorlatilag megmentve ezzel a vermonti szenátor kampányát. 

Azt azért be kell ismerni, hogy a három újonc politikus a több évtizedes kongresszusi tapasztalattal rendelkező szenátorokhoz viszonyítva inkább a politikai celeb kategóriába esik, már ami a támogatásuk súlyát jelenti. Ennek a funkciónak viszont teljes mértékben eleget tesznek annak köszönhetően, hogy gyakorlatilag

ők a képviselőház legnagyobb influencerei.

Ocasio-Cortez 6,5 milliónyi Twitter-követőjével messze megelőzi a többi képviselőt, melyek között azért Omar (2,4 millió követő) és Tlaib (1,2 millió követő) is előkelő helyen szerepel. Az egész kongresszust nézve pedig csak Elizabeth Warren (9,3 millió követő) és maga Sanders (19,6 millió követő) áll jobban. Instagrammon pedig még Sanderst is veri AOC, akinek Insta-sztorijai, illetve élői közel 5 millió embert is elérhetnek.

Bár a legnagyobb neveket nem sikerült maga mellé állítania a politikai szférában, a celeb támogatók körében magasan Sanders vezet. A kilométernyi hosszú listán (melyet itt lehet böngészni) szerepelnek énekesek és rapperek (Ariana Grande, Lizzo, Miley Cyrus és Cardi B), színészek (Mark Ruffalo, Susan Sarandon, Jack Nicholson és Danny DeVito), modellek (Emily Ratajkowski és Hailey Bieber), sőt még egy antihős (Harley Quinn) is. 

Rajtuk kívül több kétes hírű dél-amerikai vezető is Sanders mellé állt, melyben többek között a vermonti szenátor amerikai mércével mérve szélsőbalos programja játszhatott szerepet. Támogatásáról biztosította őt többek között Evo Morales volt bolíviai elnök, akit novemberben űztek el a hatalomból, és Daniel Ortega, Nicaragua marxista vezetője is, akivel Sanders régóta jó kapcsolatot ápolt, 1985-ben például még polgármesterként 14 órát utazott Nicaraguába, hogy találkozzon vele.

Joe Bidennek nincs annyi sztár a tarsolyában

A volt alelnök Biden teljesítménye eddig messze elmarad az elvártaktól. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag az előző választás (melyen fia halála miatt nem indult) óta ő volt messze a legesélyesebb jelölt, az első két államban csak negyedik, illetve ötödik helyen sikerült befutnia úgy, hogy egy hónappal ez előtt még mindkét államban az élen állt a felmérésekben.

John Kerry és Joe Biden

John Kerry és Joe Biden

Fotó: Win Mcnamee / Getty Images Hungary

Ez természetesen még nem jelenti a kampánya végét. Míg Iowa lakosságának 3, New Hampshire lakosságának pedig 1 százaléka fekete, addig a felmérések alapján a Biden-szavazók 28 százaléka. Így a volt alelnök mindenképpen jobb eredményekre számíthat a következő államokban, például Dél-Karolinában, ahol 27 százalék a feketék aránya.

Barack Obama alelnöke nem csak programjában, de a támogatóinak összetételében is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
http://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2020/02/17/elnokvalasztas_2020_usa_bernie_sanders_pete_buttigieg_celeb_endorsment_tamogatas_biden_warren_trump/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már be lehet utazni Vuhanba

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …