2019. január 20., vasárnapMa Sebestyén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.01.20. Sebestyén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Elindulhat az aláírásgyűjtés a székely nemzetiségről

Hirdetés

Elindulhat az aláírásgyűjtés a székely nemzetiségről

A Kúria csütörtökön megjelent határozatával helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság július 25-én egyhangúlag hozott döntését, így Váradi Barna magánszemély elkezdheti az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy a székelyek elismert magyarországi nemzetiséggé váljanak, írja a HVG.hu.

A székelyeket magyarországi honos népcsoportként, románokhoz, cigányokhoz, örményekhez hasonlóan itteni nemzetiségként szeretné elismertetni az RMDSZ-szel elégedetlen radikális székelyek csoportja. A javaslat azonban több sebből vérzett, egy kérelmező pedig a kezdeményezés elutasítását kérte.

A bírák megvizsgálták kérelmező panaszát. Utóbbi arra hivatkozott, hogy Váradi a törvényben előírt legfeljebb 30-nál több aláírást nyújtott be, de ez a Kúria szerint nem kizáró ok. A másik kifogás az volt, hogy az NVB nem kérte a Magyar Tudományos Akadémia elnökének véleményét, de a Kúria szerint a törvényből nem derül ki, hogy ezt a véleményt mikor kell kikérni.

Hirdetés

A kezdeményezés nem ütközik semmilyen szabályba, tehát helyes volt hitelesíteni a Kúria határozata szerint, írja a HVG.

Forrás: http://index.hu/kulfold/2017/11/16/alairasgyujtes_szekely_kuria/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Törökországban ezrek tüntettek egy éhségsztrájkot folytató képviselőnő mellett

A csaknem egy éve raboskodó Güven november 8-án kezdett éhségsztrájkba, tiltakozásul Abdullah Öcalannak, a Kurdisztáni …