2019. április 23., keddMa Béla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.23. Béla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Egyszerre több száz amerikai lap szólt vissza Trumpnak

Hirdetés

Egyszerre több száz amerikai lap szólt vissza Trumpnak


Amikor egy korrupt rezsim átveszi a hatalmat egy országban, az első intézkedés mindig az, hogy a szabad sajtó helyét az állami média veszi át.

Ezt a Boston Globe írta a “Nem az újságíró az ellenség” című vezércikkében, ezzel elindítva egy új kezdeményezést az amerikai sajtóban, amiben Donald Trump amerikai elnök médiaellenes kirohanására reagáltak.

Philip Minias 46 a Snax Express tulajdonosa az augusztus 15.-i Boston Globe kiadását olvassa. Boston, Massachusetts

Philip Minias 46 a Snax Express tulajdonosa az augusztus 15.-i Boston Globe kiadását olvassa. Boston, Massachusetts

Hirdetés

Fotó: Joseph Prezioso / AFP

A kampányt múlt héten hirdették meg, a figyelemfelhívó bejegyzések, szövegek a közösségi oldalakon #EnemyOfNone, azaz „Senki ellensége” címen futnak. A bostoni lap azt ígérte, szerkesztőségi cikkben ír a Trump-adminisztráció sajtóellenes „piszkos háborújáról”, és megkérte a többi médiumot, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A bostoni laphoz 350-nél is több sajtótermék csatlakozott, írta az MTI.

A New York Times például arra figyelmeztetett, hogy a demokrácia éltető elemét fenyegeti, ha valaki következetesen álhíreknek nevezi a neki nem tetsző igazságokat. Veszélyes dolog az újságírókat a “nép ellenségeinek” nevezni – tette hozzá a lap.

A Kansas City Star című szintén erős szavakkal támadta Donald Trumpot: “A nácik hívták így a zsidókat. Sztálin bírálóira sütötték rá ezt kivégzésük előtt.”

Érdekesség, hogy egy nagy lap, a Wall Street Journal nem vett részt az akcióban. A lap szerint Trump is mondhat bármit, mivel őt is megilleti a szólásszabadság. Ráadásul ezt a szabadságot közvetve sérti a Boston Globe kampánya.

Donald Trump rendszeresen hívja álhíreknek azokat a cikkeket, amelyekben bírálják őt, vagy számára hátrányos információkat fednek fel. Számos alkalommal nevezte a sajtó munkatársait a nép ellenségének. A Boston Globe az Ipsos felmérése hivatkozva írta, hogy a Republikánus Párt támogatóinak 48 százaléka egyetért azzal, hogy a sajtó az amerikai nép ellensége.

Forrás: http://index.hu/kulfold/2018/08/16/egyszerre_tobb_szaz_amerikai_lap_szolt_vissza_trumpnak/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

8500 embert öltek meg január óta Mexikóban

Közel 8500 ember esett gyilkosság áldozatául az idei év első negyedében Mexikóban, 9,7 százalékkal több, …