2020. szeptember 19., szombatMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Egy 25 éves iráni bevándorló győzné le Boris Johnsont

Egy 25 éves iráni bevándorló győzné le Boris Johnsont

A csütörtöki brit előrehozott választások előtt egy nappal még javában zajlik a kampány szerte az Egyesült Királyságban. Míg a konzervatívok a brexitre helyezték a hangsúlyt, a Munkáspárt inkább az egészségügy, az oktatás és a környezetvédelem reformjával kampányolt. A mostani már a harmadik választás, amit megrendeznek az utóbbi négy és fél évben, ez az első decemberi választás 1923 óta, ami befolyásolhatja a részvételi arányokat, és

ez lehetne az első, amelyen az aktuális miniszterelnök elveszti képviselői helyét – legalábbis az ellenzék reményei szerint.

A helyszínen néztük meg a kampányt az uxbridge-i választókerületben, ahol Boris Johnson miniszterelnök ellen a Munkáspárt a mindössze 25 éves Ali Milanit indította, de a viccjelöltekből sincs hiány. A brit választáson csak egyéni körzetek vannak, de azt rögtön tegyük hozzá, egy helyi vereség sem jelentené azt, hogy ne lehetne Johnson a miniszterelnök, ha a toryk egyébként megnyerik a választást csütörtökön, habár a választókerületének elveszítése eléggé megkavarná a dolgokat.

Bár a közvélemény-kutatók magabiztos konzervatív előnyt jeleznek, az utóbbi évek felméréseinek pontatlansága miatt nehéz megmondani, ez pontosan hány fős jobboldali többséget jelentene az alsóházban. A kampány során – melyet a brit média a valaha volt egyik legmocskosabbként tart számon – mindhárom nagyobb párt megvádolta egymást a választók tudatos félrevezetésével, a választók bizalma pedig igencsak megrendült a politikai elitben.

Bár a két nagy párt azon szavazói, akikkel az utóbbi hetekben sikerült beszélnünk Londonban, egymással igencsak ellentétes nézeteket vallottak, egy dologban szinte mindegyikük egyetértett: semelyik miniszterelnök-jelölttel nem elégedettek igazán, még a sajátjukkal sem. Ezt jól szemléltette, hogy egy héttel a választás előtt Boris Johnson jelenlegi konzervatív miniszterelnök nettó elégedettségi mutatója -20 százalékon állt, Jeremy Corbyn munkáspárti jelölté pedig -44 százalékon.

Boris Johnson egy kampányeseményen

Boris Johnson egy kampányeseményen

Fotó: Christopher Furlong / Getty Images Hungary

Ötezer szavazaton belül Johnsonék

London nyugati peremén, a belvárostól egy órára, Uxbridge and South Ruislip választókerületben jött össze a választás talán legérdekesebb összecsapása. Itt indul Boris Johnson ellen a Munkáspárt színeiben Ali Milani. A két jelölt nem is különbözhetne jobban egymástól. Az iráni születésű Milani ötéves korában érkezett az Egyesült Királyságba családjával együtt. A Manchester United- és képregényrajongó fiatalember az azóta eltelt két évtizedet végig Nyugat-Londonban töltötte, ott járt egyetemre is, és jelenleg is a választókerületben lakik egy szerény, néhány tíz négyzetméteres lakásban.

Ezzel szemben Johnson, aki a királynő távoli rokona, Etonban és az Oxfordi Egyetemen végezte tanulmányait, vagyona pedig a becslések szerint több mint 600 millió forintra rúg. Johnson ugyan 32-szer költözött életében, és Londonban is több ingatlan birtokosa, 

valószínűleg soha egy éjszakát nem töltött még a saját választókerületében.

Johnson 2015-ben, második négyéves főpolgármesteri ciklusának vége előtt egy évvel indult először Uxbridge and South Ruislip választókerületben, amit 24 százalékos előnnyel be is húzott, csaknem kétszer annyi szavazatot szerezve, mint a második helyezett munkáspárti jelölt. A 2017-es előrehozott választáson is győzelmet aratott, előnye azonban 11 százalék alá esett vissza a Labour helyi erősödése miatt.

Nagyon furcsa helyzet állhatna elő, ha kikap

Ebben a megerősödésben bíznak Milaniék is. Mivel Johnson előnye alig több mint 5000 szavazatos, nem tartják teljesen lehetetlennek a fordítást. Arra pedig még sosem volt példa a brit történelemben, hogy az aktuális miniszterelnök elveszítse parlamenti székét. Ha ez bekövetkezne, az kisebb alkotmányos válságot eredményezne.

A különböző verziók szerint Johnson például úgy maradhatna miniszterelnök, ha lorddá avatnák, és a Lordok Házából vezetné a kormányt, melyre utoljára 117 éve volt példa. Más elemzők úgy vélik, hogy ha győznek a konzervatívok, Johnson viszont mégis kikapna, akkor egy biztos körzetből átültetnék egy képviselőjüket a Lordok Házába, vagy lovagi címmel nyugdíjaznák, hogy Johnson visszakerülhessen az alsóházba. Azonban így is komoly csorba esne a tekintélyén.

Uxbridge lakóövezete

Uxbridge lakóövezete

Fotó: Leon Neal / Getty Images Hungary

A felmérések alapján azonban továbbra is Johnson a favorit. Az egyik legnagyobb brit közvélemény-kutató, a YouGov által kedd este közzétett, MRP-modell alapján készített, választókerületekre lebontott felmérés szerint Johnson előnye 9 százalék Milanival szemben. Az eredményt árnyalja, hogy a hibahatár 16 százalék, miközben a munkáspárti jelölt a két héttel ezelőtti felmérés szerint még 13 százalékkal volt lemaradva.

Ráadásul azt sem tudni, hogy a választókerületben lévő Brunel Egyetem (melynek Milani is hallgatója volt) diákjainak mekkora hányada regisztrált ebben a választókerületben szavazásra, a diákság körében ugyanis általános népszerűségnek örvend a Munkáspárt, most pedig ehhez még hozzájön, hogy egy volt Brunel-diák a munkáspárti jelölt.

Ugyan a választás kiírása előtt voltak spekulációk, hogy a Konzervatív Párt inkább egy biztosabb választókerületben indítja Johnsont, ám a párt belső felmérései alapján végül újra az uxbridge-i indulás mellett döntöttek, mivel úgy ítélték meg, hogy Milani nem jelent akkora fenyegetést Johnsonnak.

Az összes háztartásba becsönget

A munkáspárti jelölt természetesen tisztában van azzal, hogy messze ő az esélytelenebb. Ennek megfelelően már nyáron (tehát öt hónappal a választás kiírása előtt) megkezdte kampányát egy majdani előrehozott választásra készülve, mely során szintén a kettejük közötti különbségre helyezte a hangsúlyt. Míg több, nekünk nyilatkozó lakos és a Konzervatív Párt helyi szervezetének Facebook-oldala szerint 

Johnson a kampányban mindössze egy napot töltött a választókerületben, addig Milani és kis kampánycsapata az elmúlt fél évben a választókerület összes lakásába bekopogtatott legalább egyszer.

Egy ilyen kopogtató körútra (angolul canvassing) mi is elkísértük Milanit november közepén. Egy-egy Milanit kísérő aktivistacsapat hétköznaponként tíz-húsz, hétvégén negyven-ötven főből áll. A csapat hétköznapokon dél és kettő, illetve este hat és nyolc között, hétvégén pedig tizenegy és egy, fél három és fél öt, valamint hat és nyolc között járja a választókerülethez tartozó kisvárosok utcáit. Egy ilyen kétórás kopogtatáson átlagosan két-három utcát tud végigjárni a csapat, az aktivisták és maga Milani ilyenkor egyesével vagy kettesével járnak lakásról lakásra.

<img […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/12/11/nagy-britannia_boris_johnson_brexit_nhs_jeremy_corbyn_valasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Hitler-kultuszt lepleztek le a német rendőrségnél

Hitler-kultuszt lepleztek le a német rendőrségnél

Adolf Hitler képmásai, horogkereszt-ábrázolások, gázkamrába tanácsolt menekült – Észak-Rajna-Vesztfália tartományban robbant ki Németország legújabb botránya, amely …