2019. május 26., vasárnapMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Eddig soha nem látott fotók kerültek elő a Kristályéjszakáról

Hirdetés

Eddig soha nem látott fotók kerültek elő a Kristályéjszakáról

Egy Amerikában élő zsidó származású nő tett közzé néhány napja régi fényképeket a Twitteren, amelyekről azt írta, a nagyapja hagyatékában találta őket. A nő azt írta, a nagyapja valamilyen szolgálatot teljesített a második világháborúban, valószínűleg a hírszerzésnél, bár erről soha nem beszéltek. Két éve, a nagypapa halála után viszont a házában találtak egy fényképalbumot, amelyben számos, a hátlapjuk szerint nürnbergi fényképészek által 1938. november 10-én készített, eddig soha nem látott kép volt a nyolcvan évvel ezelőtti úgynevezett Kristályéjszakáról, a náci Németország egyik legnagyobb szervezett zsidóellenes pogromjáról.

A nyolcvan éve, 1938. november 9-10-én bekövetkezett Kristályéjszaka apropóját az adta, hogy november 7-én egy Párizsban egy lengyel zsidó férfi rálőtt a német nagykövetség egyik tanácsosára, aki két nappal később belehalt a sérüléseibe. Végül november 9-én este a párt és annak paramilitáris szervezete, az SA vezetői előtt Münchenben Joseph Goebbels propagandaminiszter közölte, hogy bár a párt nem fog semmilyen zsidóellenes megmozdulást szervezni, de azokat megakadályozni sem, ha bárhol előfordulnak.

Goebbels bejelentése után a párthoz köthető SA, majd később az SS is mozgósította csapatait, amelyek a szervezett pogromot végrehajtották. Magánlakásokat, zsinagógákat, temetőket, boltokat fosztottak ki, gyújtottak fel, szent könyveket égettek. A pogrom során mintegy 400 zsidót gyilkoltak meg, és 1400 zsinagógát, boltot, közösségi termet és zsidó temetőt rongáltak meg, vagy romboltak le. A következő napokban mintegy 30 ezer zsidót vittek koncentrációs táborba.

A most előkerült fotók Nürnbergben és környékén – egy másik twitterező az egyik képen felismerte a közeli Fürth város egyik felgyújtott zsinagógáját – készültek az akció során, és azt mutatják be, ahogy a náci csapatok magánlakásokat forgatnak fel értékek után kutatva, szent könyveket visznek el, boltokat, és egy zsinagógát fosztanak ki, majd gyújtanak fel. A nő hozzátette, nem tudja, hogyan kerültek a családja birtokába a képek.

Hirdetés

Forrás:
http://hvg.hu/elet/20181113_EddigsohanemltottfotkkerltekelaKristlyjszakrl#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Donald Trump különleges trófeát adott át egy szumóbajnoknak

Donald Trump amerikai elnök éppen négynapos látogatását tölti Japánban. Ennek keretében egy szumómérkőzésre is ellátogatott, …