2020. január 28., keddMa Károly, napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 305,00 Ft | CHF: 315,00 Ft
2020.01.28. Károly, Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 305,00 Ft | CHF: 315,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Drámai módon alakul át a világ, ezért több a migráns

Hirdetés

Drámai módon alakul át a világ, ezért több a migráns

Meglepetést okozhat az ENSZ éves migrációs jelentése mindazoknak, akik eddig a magyar kormány kommunikációjából tájékozódtak. A közel 500 oldalas dokumentáció egyetlen pontban azonos a propagandával: a helyzet súlyos. Igaz, nem úgy és azért, amiért nálunk tanítják.

Hirdetés

Mielőtt kiemelnénk a Nemzetközi Migrácios Szervezet (IOM) legfontosabb állításait, röviden tisztázzuk, mit értenek migráns és menekült alatt a szakemberek.

A migráns nem olyan ember, aki aljas szándékból a keresztény kultúra eltiprását tűzte ki célul, hanem bárki, aki elhagyta lakhelyét, hogy különböző okokból máshol folytassa életét, akár rövidebb (minimum három hónap), vagy hosszabb időre. Azaz ugyanúgy migráns a magyar fiatal, aki Nyugat-Európában keres magának munkát, mint a szír család, aki a háború elől szökik át Törökországba, a nigeri földműves, aki a szárazság miatt költözik át az ország sivatagos részeiről egy kevésbé sivatagos országrészbe.

A migránsok halmazán belül vannak a menekültek, akik természeti csapás vagy háború miatt hagyták el lakóhelyüket.

Átalakul a világ, ezért több a migráns

Az IOM jelentése megállapítja, hogy a migránsok száma évről évre nő. Ennek oka, hogy a világban egyszerre zajlik jelentős gazdasági, szociális, technológiai és politikai változás. Azaz nemcsak a háború, hanem például a robotizáció miatt is jelentős tömegek élete válik bizonytalanná.

A globális bizonytalanság légköre kortünet, állítja a tanulmány. A két világháború utáni világrend alapjai alakulnak át, hagyományos szövetségi viszonyok és érdekkörök lazulnak fel.

A világban zajló mozgásokat jelentősen katalizálja az információs forradalom, azaz hogy a világban mindenhol könnyen elérhető lett mindenféle információ, a távolság egyre kevesebbet számít.

1

Fotó: World Migration Report 2020 / IOM

Az utóbbi két évben ráadásul számos olyan drámai világpolitikai esemény zajlott, amelyek szintén erősítették a migrációt.

  • Háborús konfliktusok: Szíriát, Jement, Közép-Afrikát, Kongót és Dél-Szudánt emeli ki a tanulmány.
  • Extrém erőszakos folyamatok: a rohingják elleni népirtás.
  • Komoly politikai bizonytalanság: erre Venezuela a legjobb példa.

egyre több embert indít útnak a klímaváltozás is, írják a kutatók.

Erre az utóbbi időben a Fülöp-szigetek, Mozambik, Kína, India, sőt, az Egyesült Államok szolgáltatott példát.

Emelkedik a migránsok száma

2019-ben 272 millió ember hagyta el a lakhelyét. Ez a Föld lakosságának 3,5 százaléka. A migránsok aránya 1985 óta mutat emelkedést. Míg 1985-ben még csak 2,3 százalék volt az arányuk, ez 2000-ben 2,8-ra, 2010-ben 3,2-re, 2019-ben 3,5-re nőtt.

2

Fotó: World Migration Report 2020 / IOM
[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/12/05/migracio_iom_ensz_menekultek_jelentes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A cseh kormány katonákat küldene Afrikába a terrorizmus ellen

A közpénz a közös pénzünk. Senki sem dugdoshatja, és aki költ belőle, annak el kell …