2019. április 19., péntekMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.19. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Beperelte a japán kormányt 13 meleg pár

Hirdetés

Beperelte a japán kormányt 13 meleg pár

Beperelte a japán kormányt 13 meleg pár csütörtökön Japánban arra hivatkozva, hogy a melegházasság elutasítása sérti alkotmányban biztosított jogukat az egyenlőséghez, írja az MTI.

A melegek Tokióban, Oszakában, Nagojában és Szapporóban indítottak keresetet a kormány ellen Valentin-napon. Ezek az első ilyen perek a szigetországban. Minden pár egymillió jenes (több mint 2,5 millió forintos) kártérítést követel, mert a kormány nem tett eleget alkotmányos kötelezettségeinek, és hátrányos megkülönböztetésével lelki problémákat okozott nekik.

A japán alkotmány 24. cikke szerint a házasság csak a két nem kölcsönös beleegyezésén alapulhat, és az egyenlő jogokkal rendelkező férj és feleség kölcsönös együttműködésével tartható fenn.

A panaszosok ügyvédje azzal érvel, hogy a törvény szándéka a nemek közti egyenlőség és tisztelet megőrzése volt, és nem tiltja kimondottan az azonos neműek egybekelését.

Hirdetés

A melegházasság tilalma miatt az azonos neműek nem örökölhetnek párjuk után végakarat hiányában, nem részesülhetnek a házasoknak járó adókedvezményből, illetve nem gyakorolhatják gyermekeik közös felügyeleti jogát.

A világ legfejlettebb államait tömörítő G7-es országcsoport tagjai közül Japán az egyetlen, ahol nem engedélyezik a melegházasságot. Jelenleg mintegy tíz japán önkormányzat ad ki élettársi igazolást homoszexuális pároknak, de ez jogilag nem kötelező érvényű.

A másságot nehezen toleráló japán társadalomban sok meleg rejtegeti szexuális orientációját a család, a kollégák vagy az osztálytársak előítéleteitől tartva. Jogvédők szerint a transzneműek helyzete még rosszabb. A legfelsőbb bíróság a múlt hónapban megerősített egy jogszabályt, amely gyakorlatilag előírja a transzneműek sterilizálását ahhoz, hogy kérvényezhessék nemük megváltoztatását a hivatalos dokumentumokon.

A kérdésben szigorúan konzervatív japán kormányt több bírálat érte külföldről is, mert a melegházasságot lehetővé tévő országokban egybekelt azonos nemű párok sem kaphatnak házastársi vízumot az ázsiai szigetországban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/02/14/japan_meleghazassag_alkotmany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A német köztévé szerint Magyarország demokráciájának ártottak az uniós pénzek

A német közszolgálati ZDF Zoom+ című szerda esti adásában azt a kérdést feszegették, hogy ártanak-e …