2019. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
2019.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Beperelte a japán kormányt 13 meleg pár

Hirdetés

Beperelte a japán kormányt 13 meleg pár

Beperelte a japán kormányt 13 meleg pár csütörtökön Japánban arra hivatkozva, hogy a melegházasság elutasítása sérti alkotmányban biztosított jogukat az egyenlőséghez, írja az MTI.

A melegek Tokióban, Oszakában, Nagojában és Szapporóban indítottak keresetet a kormány ellen Valentin-napon. Ezek az első ilyen perek a szigetországban. Minden pár egymillió jenes (több mint 2,5 millió forintos) kártérítést követel, mert a kormány nem tett eleget alkotmányos kötelezettségeinek, és hátrányos megkülönböztetésével lelki problémákat okozott nekik.

A japán alkotmány 24. cikke szerint a házasság csak a két nem kölcsönös beleegyezésén alapulhat, és az egyenlő jogokkal rendelkező férj és feleség kölcsönös együttműködésével tartható fenn.

A panaszosok ügyvédje azzal érvel, hogy a törvény szándéka a nemek közti egyenlőség és tisztelet megőrzése volt, és nem tiltja kimondottan az azonos neműek egybekelését.

Hirdetés

A melegházasság tilalma miatt az azonos neműek nem örökölhetnek párjuk után végakarat hiányában, nem részesülhetnek a házasoknak járó adókedvezményből, illetve nem gyakorolhatják gyermekeik közös felügyeleti jogát.

A világ legfejlettebb államait tömörítő G7-es országcsoport tagjai közül Japán az egyetlen, ahol nem engedélyezik a melegházasságot. Jelenleg mintegy tíz japán önkormányzat ad ki élettársi igazolást homoszexuális pároknak, de ez jogilag nem kötelező érvényű.

A másságot nehezen toleráló japán társadalomban sok meleg rejtegeti szexuális orientációját a család, a kollégák vagy az osztálytársak előítéleteitől tartva. Jogvédők szerint a transzneműek helyzete még rosszabb. A legfelsőbb bíróság a múlt hónapban megerősített egy jogszabályt, amely gyakorlatilag előírja a transzneműek sterilizálását ahhoz, hogy kérvényezhessék nemük megváltoztatását a hivatalos dokumentumokon.

A kérdésben szigorúan konzervatív japán kormányt több bírálat érte külföldről is, mert a melegházasságot lehetővé tévő országokban egybekelt azonos nemű párok sem kaphatnak házastársi vízumot az ázsiai szigetországban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/02/14/japan_meleghazassag_alkotmany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Annál is melegebb volt június végén Franciaországban, mint eddig hittük

Annál is melegebb volt június végén Franciaországban, mint eddig hittük

Támogatóinknak köszönhetően több száz emberrel beszélhettünk vidéki riportjaink során. Megdőlt a hőség abszolút rekordja Franciaországban: …