2019. július 23., keddMa Lenke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
2019.07.23. Lenke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az osztrák államfő nem fújná fel a kémügyet

Hirdetés

Az osztrák államfő nem fújná fel a kémügyet

Az osztrák államfő szerint nem kell dramatizálni annak a nyugállományú osztrák főtisztnek az esetét, akit azzal gyanúsítanak, hogy két évtizeden át kémkedett Oroszországnak.

Alexander Van der Bellen az Ö1 osztrák rádiónak adott interjúban beszélt erről szombaton.
“Jelen pillanatban nem látok okot a helyzet dramatizálására” – fogalmazott az államfő. Hangsúlyozta, hogy alapos vizsgálatot kell lefolytatni, mielőtt Bécs bármilyen intézkedést foganatosít az ügyben. Van der Bellen kérdésre válaszolva azt mondta, aligha lesz alkalma arra, hogy az ügyet megvitassa Vlagyimir Putyin orosz elnökkel vasárnap Párizsban, az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumi ünnepségén. A megemlékezésen több mint hetven állam és kormányfő vesz részt.

Alexander Van der BellenForrás: AFP/2018 Anadolu Agency/Milos Miskov

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken jelentette be, hogy az osztrák ügyészség nyomozást indított egy 70 éves, nyugállományú salzburgi ezredes ellen, aki feltehetően a 90-es évek vége óta kémkedett Moszkvának. Karin Kneissl osztrák külügyminiszter emiatt lemondta december elejére tervezett moszkvai látogatását, az orosz ügyvivőt pedig péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba.

Szombatra virradóra letartóztatták az ezredest, és az osztrák médiában olyan értesülések láttak napvilágot, hogy már beismerő vallomást tett. Egyes hírek szerint az ezredes Oroszországtól kapott berendezéseket használt a kémkedéshez. A Kronen Zeitung című osztrák napilap úgy tudja, hogy a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított bizalmas információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek a kilencvenes évek óta. Tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától.

Hirdetés

Forrás:
http://www.origo.hu/nagyvilag/20181111-az-osztrak-allamfo-szerint-nem-kell-dramatizalni-a-kemugyet.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Puerto Ricóban továbbra is válságos a helyzet a kormányzó kiszivárgott chatbeszélgetései után

Az adományok révén eddig 1491 percnyi podcastet gyártottunk az elmúlt fél évben. Támogass te is! …