2020. május 24., vasárnapMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az EU-csúcs előtti utolsó pillanatig húzzák a brexittárgyalásokat

Hirdetés

Az EU-csúcs előtti utolsó pillanatig húzzák a brexittárgyalásokat

Szerdán is folytatódtak a tárgyalások a brit kormány és az Európai Unió képviselői között Brüsszelben egy olyan új kilépési megállapodásról, amit a csütörtökön kezdődő EU-csúcson letehetnének a tagállami vezetők elé. Napközben több tagállami vezető és a britek oldaláról is jöttek bizakodó nyilatkozatok, de aztán este a Sky Newsnak és a BBC-nek is arról beszéltek brit kormányzati források, hogy szerdán már nem várható megállapodás.

Hirdetés

A Sky News tudósítója szerint ettől még folytatódnak a tárgyalások, és az is lehet, hogy a brit kormánytagoknak csütörtök reggel küldik ki elfogadásra a megállapodást. A tagországok állam- és kormányfői majd délután gyűlnek össze a kétnapos EU-csúcsra Brüsszelben.

Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója a tervek szerint már délután tájékoztatta volna az EU-hoz akkreditált nagyköveteket a tárgyalások állásáról, de a megbeszélést kétszer is el kellett halasztani a folytatódó egyeztetések miatt. Végül magyar idő szerint este nyolckor tartotta meg az eligazítást. „Dolgozunk, dolgozunk” – mondta távozásakor Barnier, amikor újságírók arról kérdezték, lesz-e új megállapodás.

A BBC úgy tudja, hogy Barnier arról beszélt, hogy szinte minden vitás kérdést sikerült megoldaniuk, azonban az áfa esetében felmerülő dilemmákról nem tudtak még megállapodni. A Reutersnek EU-s források viszont azt jelezték, hogy a megállapodás tervezete lényegében készen van, de a brit kormánynak még egyben jóvá kellene hagynia az egészet.

A Guardian tudósítója pedig azt is hozzátette, hogy egyelőre abban sem biztosak EU-s tisztviselők, hogy minden részlet elfogadható lesz-e a brit alsóházi képviselők többségének. Bármilyen megállapodást egyhangú döntéssel kell elfogadnia a tagállamoknak, de utána a brit parlamentnek is ratifikálnia kell. A Theresa May előző kormányfő alatt kialkudott megállapodást háromszor is visszadobták a képviselők.

Felpörgették az utolsó napokat

Johnson október elején állt elő új brexitjavaslatával, de az EU jelezte, hogy az az eredeti formájában nem lehet egy végleges megállapodás alapja. A tárgyalások a múlt hét elején is folytatódtak, de nem közeledtek az álláspontok. Sőt, már elkezdődött az egymásra mutogatás is, hogy ki lesz a felelős, ha nem sikerül megállapodni.

Aztán Boris Johnson és Leo Varadkar ír miniszterelnök találkozója után kezdtek megint arról […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/10/16/brexit_boris_johnson_eu_donald_tusk_megallapodas_tagorszagok_kilepes_eu-csucs/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így próbálta támadni álhírekkel a nemzetközi baloldali sajtó a magyar koronavírus-törvényt

A külföldi baloldali sajtó még azelőtt, hogy a magyar Országgyűlés megszavazta volna a járványügyi helyzet …