2019. február 24., vasárnapMa Mátyás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 317,00 Ft | USD: 280,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.02.24. Mátyás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 317,00 Ft | USD: 280,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Áttörés a Kaszpi-tenger ügyében

Hirdetés

Áttörés a Kaszpi-tenger ügyében

A vita részben arról folyt, hogy a hatalmas sós víztömeg tó, vagy tenger, végül az érdekelt országok – Oroszország, Kazahsztán, Irán, Azerbajdzsán, és Türkmenisztán – kompromisszumos megállapodásra jutott: olyan tengernek minősítették a területet, amelyre különleges szabályok érvényesek. Az öt állam által elfogadott konvenció közös használatban hagyja a tenger területének nagyobb részét, ám egyben kijelöli azokat a területeket is, ahol csak egy állam szuverenitása érvényesült. A megállapodás után megnyílik az út a tengerfenéken lévő ásványi kincsek kitermelésének koordinálása, illetve az együttműködés felé.

A DW beszámolója szerint Irán kapta a legkisebb részt a Kaszpiból, a szakértők a perzsa államot tartják a megállapodás vesztesének. Irán ennek ellenére üdvözölte a megállapodást, valószínűleg azért, mert a nemzetközi elszigeteltségben lévő állam elérte, hogy a konvenció kimondja: azon országok, amelyek nem fekszenek a tenger partján, nem állomásoztathatnak katonaságot a Kaszpi-tengeren.

Vlagyimir Putyin orosz elnök eéőbb történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást, majd közölte: azt szeretné, ha elmélyülne a katonai együttműködés a térség országai között.

A Kaszpival kapcsolatos viták a Szovjetunió 1991-es széthullása után éleződtek ki, addig a tenger gyakorlatilag szovjet belvíznek számított, hiszen az államszövetség mellett csupán egy ország, Irán rendelkezett parti területekkel.

Hirdetés

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20180812_Attores_a_Kaszpitenger_ugyeben#rss

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Megérkezhetett Kínába Kim Dzsong Un a páncélvonatában

Megérkezhetett Kínába Kim Dzsong Un a páncélvonatában

Áthaladt az észak-koreai-kínai határon az a páncélozott vonat, amellyel valószínűleg Kim Dzsong Un észak-koreai vezető …