2019. augusztus 26., hétfőMa Izsó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.08.26. Izsó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ártatlanul ítélték halálra, 43 év börtön után szabad

Hirdetés

Ártatlanul ítélték halálra, 43 év börtön után szabad

Egy finom, házias vacsora: erre vágyott elsőként a 81 éves Charles Ray Finch, amikor – 43 év után – újra szabad emberként érkezett ki kerekesszékével az utcára május végén az észak-karolinai Mauryban. A Death Penalty Information Center adatai szerint Finch a 166. azoknak az egykor igaztalanul halálra ítélt amerikaiaknak a sorában 1973 óta, akik a siralomházat is megjárták, mielőbb sikerült tisztázniuk magukat. Finch esete azonban még közöttük is különlegesnek számít: rajta kívül csak egyvalaki volt eddig, akinek 40 évnél is többet kellett várnia arra, hogy elismerjék az ártatlanságát.

A bűncselekmény, amelynek a valódi elkövetője helyett őt fogták el, 1976. február 13-án történt a Wilson megyei Black Creek benzinkúttal egyben működő élelmiszerboltjában. Sikertelen rablási kísérlet közepette agyonlőtték a bolt tulajdonosát, Richard “Shadow” Hollomant. A tettes elmenekült. 

Finch kezdettől fogva ártatlannak mondta magát. Ahogy a News & Observer nevű észak-karolinai lap nemrég felidézte, alibije is volt, hárman vallották, hogy a kérdéses időben velük pókerezett, de ez kevésnek bizonyult. Két fő dolog szólt ellene. Az egyik, hogy töltényhüvelyt találtak a kocsijában, és a régi igazságügyi szakvélemény hozzákapcsolta azt a gyilkos fegyverhez. A másik, hogy az a bolti alkalmazott, aki látta elmenekülni a háromnegyedes kabátot viselő elkövetőt, három különböző rendőrségi sorakoztatásnál is Finchet választotta ki.

Hirdetés

Épp csak elkerülte a gázkamrát

Amikor ezek alapján bűnösnek találták 1976-ban, Észak-Karolinában érvényben volt egy olyan törvény, amely ilyen esetekben kötelezővé tette a halálbüntetés kiszabását. Csak a rákövetkező évben változtatták Finch büntetését életfogytiglanra, miután az amerikai legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette ezt az állami szintű jogszabályt.

A halálos ítéletet gázkamrában hajtották volna végre. A kivégzés eredetileg 1976. október 4-re volt kitűzve, végül éppen ezen a napon mondták ki az észak-karolinai törvény alkotmányellenességét. Finch így kikerült a siralomházból, de rács mögött ragadt, és hosszú évtizedekig reménykedni sem volt nagyon oka.

Charles Ray Finch középen

Charles Ray Finch középen

Fotó: deathpenaltyinfo.org

A kétezres évek elején aztán felfigyeltek az esetére a Duke Egyetem jogászai, és az övé lett a téves ítéletek jóvátételére szakosodó jogklinika első ügye. Az ügyvédek előásták és újravizsgáltatták az egykori bizonyítékokat.

Kiderült, hogy a szemtanú azért vélte felismerni Finch-et a sorba állított emberek között, mert a rendőrök előtte direkt ráadtak egy olyasmi háromnegyedes, fekete bőrkabátot, mint amilyet a fegyveres támadó viselt.

Korábban Tony Owens rendőrfőnök-helyettes azt állította, hogy nem Finch-re, hanem egy másik férfira adták a kabátot, de az ügyvédek megszerezték a felsorakoztatott embereket megörökító fotókat, és azok cáfolták Owens szavait. Ilyen kabátot mindhárom sorban csak egyetlen ember, Finch viselt. Ezzel a Jim Coleman vezette […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/06/10/teves_itelet_artatlan_a_halalraitelt_szabadult_43_ev_utan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb republikánus kihívója akadt Donald Trumpnak

Újabb republikánus kihívója akadt Donald Trumpnak

A támogatások révén van lehetőségünk számos anyagot készíteni a csodálatos vidéki Magyarországról. Támogass te is! …