2019. május 23., csütörtökMa Dezső napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.23. Dezső Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ártatlannak vallotta magát első tárgyalásán a Köpcös, a világ legnagyobb drogbárója

Hirdetés

Ártatlannak vallotta magát első tárgyalásán a Köpcös, a világ legnagyobb drogbárója

Mexikó egykori első számú drogbárója, a Köpcös (El Chapo) néven elhíresült Joaquín Guzmán ügyvédje az állította kedden, a peres eljárás első napján, hogy a Köpcös egykori társa megvesztegette a hivatalban lévő államfőt és az elődeit is, ezért hagyják futni – írja az MTI.

A per a brooklyni szövetségi bíróságon vette kezdetét szigorú biztonsági intézkedések közepette. Az eljárás első napján Guzmán tagadta a bűnösségét minden vádpontban. Nyitóbeszédében az ügyvédje, Jeffrey Lichtman azt állította, hogy védence bűnbak csupán, és nem ő volt a hírhedt Sinaloa kartell tényleges vezetője, hanem egykori partnere és a kartell társalapítója, Ismael “El Mayo” Zambada, akit azért hagynak futni, mert minden szinten megvesztegeti a mexikói hatóságokat, beleértve a csúcsvezetőket, Enrique Pena Nieto hivatalban lévő elnököt és az elődeit is. A védőügyvéd szerint az amerikai hatóságok azt a látszatot keltik, hogy le akarják tartóztatni Zambadát, az amerikai drogellenes hivatal (DEA) pedig amikor jónak látja, együttműködik a környezetével.

New York, 2018. november 13. Rendőrautó egy New York-i bíróság épülete előtt 2018. november 13-án, mielőtt megkezdődik a bűnszervezet vezetésével és kábítószer-kereskedelemmel vádolt Joaquín "El Chapo" Guzmán mexikói drogbáró perének első tárgyalása.
© MTI/EPA/Justin Lane

Hirdetés

A vádakra azonnal reagált Felipe Calderón, aki 2006 és 2012 között volt mexikói államfő. Twitter-bejegyzésében leszögezte, hogy az ügyvéd állításai mind hazugságok és alaptalanok.

A vádhatóság részéről tucatnyi ügyész vesz részt Köpcös perében, és az egykori drogbárót is több ügyvéd védi. A vádlott bűnösségéről a 12 fős esküdtszék fog dönteni. A múlt héten kiválasztott esküdtek közül ketten az utolsó pillanatban visszakoztak, ezért a vádhatóság és a védelem képviselőinek másokat kellett keresni helyettük, a per pedig emiatt több órás késéssel kezdődött.

Guzmán a rettegett Sinaloa kartell feje volt, amely irányítása alatt több milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, és a legfőbb beszállító volt az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-kereskedelemben. Köpcös még a Forbes magazinnak a világ leggazdagabb embereit összesítő listájára is felkerült.

New York, 2018. november 13. Emma Coronel, a bűnszervezet vezetésével és kábítószer-kereskedelemmel vádolt Joaquín "El Chapo" Guzmán mexikói drogbáró felesége férje perének első tárgyalására érkezik egy New York-i bíróságra 2018. november 13-án.
© MTI/AP/Mark Lennihan

Az amerikai ügyészség több ezer ember haláláért és az Egyesült Államokba irányuló több ezer tonna kábítószer becsempészéséért akarja felelősségre vonni. Amennyiben a 17 vádpont közül csak egyben is bűnösnek találják, életfogytiglani börtönbüntetést szabhatnak ki rá. A halálbüntetés viszont nem fenyegeti a drogbárót, mert ez volt kiadatásának feltétele.

El Chapót 2017 januárjában adta ki Mexikó az Egyesült Államoknak, s azóta egy szigorúan őrzött manhattani börtönben, magánzárkában tartották fogva. Guzmán Mexikóban ugyanis kétszer, 2001-ben és 2015-ben is megszökött a rácsok mögül. Másodjára egy másfél kilométeres alagúton keresztül jutott ki az ország legszigorúbban őrzött börtönéből, az Altiplanóból. Köpcös ezt követően hét hónapig volt szökésben, és akciófilmbe illő lövöldözés után fogták el mexikói tengerészgyalogosok Sinaola szövetségi államban, a Kaliforniai-öböl partján lévő Los Mochis városban.

Forrás:
http://hvg.hu/vilag/20181114_Artatlannak_vallotta_magat_elso_targyalasan_a_Kopcos_a_vilag_legnagyobb_drogbaroja#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs túl sok időnk, hogy szabályozzuk a közlekedést

Nincs túl sok időnk, hogy szabályozzuk a közlekedést

Olyan gyorsan fejlődnek mostanában a járművek, hogy jó előre kell gondolkodni rajta, milyen bonyodalmakat okozhatnak …