2019. február 23., szombatMa Alfréd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 317,00 Ft | USD: 280,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.02.23. Alfréd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 317,00 Ft | USD: 280,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Amerikai orvosok tweetelnek a fegyverek véres valóságáról

Hirdetés

Amerikai orvosok tweetelnek a fegyverek véres valóságáról

Farmernadrág, platós terepjáró, baseball és fegyverek. Jó eséllyel ezeket olvasva ön is az Egyesült Államokra asszociált.  Vannak viszont, akik szerint a fegyvereknek nem kéne hozzátartoznia az ország nemzeti imázsához. Egészségügyi dolgozók indítottak Twitter-kampányt, amiben szeretnék bemutatni a fegyverek okozta sérülések véres, cenzúrázatlan valóságát. 

Mint például ez a lövedék, amit egy 6 hónapos csecsemő fejéből operáltak ki:

A Twitter-akció azt követően indult, hogy az NRA (National Rifle Association a fegyverlobbi legerősebb szervezete az Egyesül Államokban) egy bejegyzésben küldte el melegebb éghajlatra az egészségügyi alkalmazottakat, “törődjetek a saját dolgotokkal”, írták. Ezen érthetően kicsit kiakadtak azok az orvosok, és nővérek, akiknek vérben úszva kell kihalászni a golyókat a sokszor élet és halál között lebegő sérültekből. A #ThisIsMyLane taggel (kb.: ez a dolgom) indult kampányban az orvosok személyes történeteiket felkavaró képekkel illusztrálják, amik bemutatják, hogy a valóságban hogyan is néz ki a műtő egy sérült ellátása után.

Például így:

Jason Smith töltötte fel ezt a véres műtőt, bár az áldozat túlélte, a sebész nem  bízik benne, hogy mindig ilyen szerencséje lesz.

Az NRA tagjai hivatalosan azt vallják, hogy a fegyvertartás állampolgári jog, ami garantálja, hogy fel tudjanak lépni, ha zsarnoki uralomra törne valaki. De ne legyenek illúzióink, az NRA tagjaiban főként az a közös, hogy szeretnek lövöldözni, legalább is nehéz elképzelni miként lépnének föl kézifegyverekkel a világ legerősebb hadserege ellen. Az átlagemberek érzelmei mögött persze milliárdos üzleti érdekek állnak, valamint az amerikaiak a fegyverekhez fűződő sajátos viszonya is, ami az alkotmány szentségét akár a józan ész ellenében is védi. Donald Trump kampányának is fontos eleme volt a szabad fegyverviselés, amivel sok támogatót szerzett az NRA tagok között is, akik Obamát rendszeresen azzal vádolták, hogy el akarja venni a fegyvereiket. Az NRA és körei nem voltak hálátlanok az elnöknek, bár Trumpnál mindig nehéz megmondani, hogy van-e konkrét ideológiája valamivel kapcsolatban, vagy csak megy az árral. 

Ezzel a macsó hozzáállással szemben egyre többen tesznek voksot amellett, hogy a laza fegyvertartási törvények és a fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmények között egyenes összefüggés van. Ha több a fegyver, többet is lövöldöznek. Lehet nekünk banalitásnak hangzik a dolog, de gondoljunk bele, hogy az Egyesült Államokban maga az elnök is tagadja ezt az összefüggést.

Az orlanódi mészárlást követően készítette egy orvos ezt a képet, elsőre talán nehéz felfogadni, de a képen emberi vérben ázó gyolcsok láthatóak. Ez az, amiről nem szeretnek a fegyverpártiak beszélni, a lyukas tüdők, átszakadt artériák, és hogy a valóságban a gyorsmentés/gyorstöltés kombó nem működik, mindenkinek csak egy élete van. 

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Közel-Keleten állítanák fel az új osztrák bíróságot, hogy ott ítéljék el a terroristákat

A Közel-Keleten működő különbíróságok létrehozását javasolta Herbert Kickl osztrák belügyminiszter azon dzsihadisták ügyében, akik európai …