2019. május 26., vasárnapMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Amerikai orvosok tweetelnek a fegyverek véres valóságáról

Hirdetés

Amerikai orvosok tweetelnek a fegyverek véres valóságáról

Farmernadrág, platós terepjáró, baseball és fegyverek. Jó eséllyel ezeket olvasva ön is az Egyesült Államokra asszociált.  Vannak viszont, akik szerint a fegyvereknek nem kéne hozzátartoznia az ország nemzeti imázsához. Egészségügyi dolgozók indítottak Twitter-kampányt, amiben szeretnék bemutatni a fegyverek okozta sérülések véres, cenzúrázatlan valóságát. 

Mint például ez a lövedék, amit egy 6 hónapos csecsemő fejéből operáltak ki:

A Twitter-akció azt követően indult, hogy az NRA (National Rifle Association a fegyverlobbi legerősebb szervezete az Egyesül Államokban) egy bejegyzésben küldte el melegebb éghajlatra az egészségügyi alkalmazottakat, “törődjetek a saját dolgotokkal”, írták. Ezen érthetően kicsit kiakadtak azok az orvosok, és nővérek, akiknek vérben úszva kell kihalászni a golyókat a sokszor élet és halál között lebegő sérültekből. A #ThisIsMyLane taggel (kb.: ez a dolgom) indult kampányban az orvosok személyes történeteiket felkavaró képekkel illusztrálják, amik bemutatják, hogy a valóságban hogyan is néz ki a műtő egy sérült ellátása után.

Például így:

Jason Smith töltötte fel ezt a véres műtőt, bár az áldozat túlélte, a sebész nem  bízik benne, hogy mindig ilyen szerencséje lesz.

Az NRA tagjai hivatalosan azt vallják, hogy a fegyvertartás állampolgári jog, ami garantálja, hogy fel tudjanak lépni, ha zsarnoki uralomra törne valaki. De ne legyenek illúzióink, az NRA tagjaiban főként az a közös, hogy szeretnek lövöldözni, legalább is nehéz elképzelni miként lépnének föl kézifegyverekkel a világ legerősebb hadserege ellen. Az átlagemberek érzelmei mögött persze milliárdos üzleti érdekek állnak, valamint az amerikaiak a fegyverekhez fűződő sajátos viszonya is, ami az alkotmány szentségét akár a józan ész ellenében is védi. Donald Trump kampányának is fontos eleme volt a szabad fegyverviselés, amivel sok támogatót szerzett az NRA tagok között is, akik Obamát rendszeresen azzal vádolták, hogy el akarja venni a fegyvereiket. Az NRA és körei nem voltak hálátlanok az elnöknek, bár Trumpnál mindig nehéz megmondani, hogy van-e konkrét ideológiája valamivel kapcsolatban, vagy csak megy az árral. 

Ezzel a macsó hozzáállással szemben egyre többen tesznek voksot amellett, hogy a laza fegyvertartási törvények és a fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmények között egyenes összefüggés van. Ha több a fegyver, többet is lövöldöznek. Lehet nekünk banalitásnak hangzik a dolog, de gondoljunk bele, hogy az Egyesült Államokban maga az elnök is tagadja ezt az összefüggést.

Az orlanódi mészárlást követően készítette egy orvos ezt a képet, elsőre talán nehéz felfogadni, de a képen emberi vérben ázó gyolcsok láthatóak. Ez az, amiről nem szeretnek a fegyverpártiak beszélni, a lyukas tüdők, átszakadt artériák, és hogy a valóságban a gyorsmentés/gyorstöltés kombó nem működik, mindenkinek csak egy élete van. 

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Donald Trump különleges trófeát adott át egy szumóbajnoknak

Donald Trump amerikai elnök éppen négynapos látogatását tölti Japánban. Ennek keretében egy szumómérkőzésre is ellátogatott, …