2019. március 20., szerdaMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 312,00 Ft | USD: 275,00 Ft | CHF: 275,00 Ft
2019.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 312,00 Ft | USD: 275,00 Ft | CHF: 275,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A venezuelai kormány szerint szó sincs menekültválságról

Hirdetés

A venezuelai kormány szerint szó sincs menekültválságról

A venezuelai kormány hétfőn normálisnak nevezte a dél-amerikai ország migrációs folyamatait, és azt állította, a helyzetről túlzó beszámolók készülnek, hogy igazolásként szolgáljanak külföldi hatalmak beavatkozásához.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) augusztus végén arra figyelmeztetett, hogy a venezuelaiak jelentős mértékű kivándorlása könnyen a Földközi-tengeren tapasztalthoz hasonló válsággá fajulhat.
“Van egy olyan szándék, hogy a normális migrációs folyamatokat humanitárius válsággá alakítsák, hogy azzal igazolhassanak egy nemzetközi beavatkozást Venezuelában” – mondta Delcy Rodriguez alelnök egy sajtókonferencián. Ezt nem fogjuk megengedi” – tette hozzá. Az alelnök kifogásolta azt is, hogy a külföldi ügynökségek más országoktól származó adatok alapján értékelik a venezuelai kivándorlási tendenciákat, de sohasem ismertetik Venezuela saját adatait. A tájékoztatási minisztérium ugyanakkor nem válaszolt a Reuters hírügynökség kiegészítő adatokat kérő emailjére.

Nemzetközi konferencia kezdődött

A szomszédos Ecuador fővárosában, Quitóban hétfőn nemzetközi konferencia kezdődött a venezuelai menekültválságról. A konferencián részt vevő szakértők szerint 2014 óta mintegy 2,5 millió venezuelai menekült el hazájából a politikai és gazdasági válság következtében. A kétnapos konferencián 13 latin-amerikai ország, valamint számos nemzetközi szervezet képviselteti magát.

Papírjaikra várakozó venezuelai menekültek Peru fővárosában, LimábanForrás: AFP/Cris Bouroncle

A televíziós képsorok a hiperinfláció és az élelmiszerhiány elől Kolumbián keresztül gyalog menekülő venezuelaiakról megkongatták a vészharangot a térség országaiban, amelyek próbálnak felkészülni a fokozódó migránsáradatra. A venezuelai vezetők azonban azt állítják, hogy a média és a politikai ellenfelek által megrendezett felvételekről van szó, amelyekkel Nicolás Maduro elnök baloldali kormányát igyekeznek lejáratni. A kormány augusztusban arról számolt be, hogy segített hazatelepülni Peruból 89 venezuelainak, akik arra panaszkodtak, hogy Peruban megalázó bánásmódban részesültek.

Hirdetés

Drámai méretek

A quitói tanácskozás szervezői szerint a menekültáradat drámai mértéket öltött az idén. Csak a szomszédos Kolumbiában hozzávetőleg egymillió venezuelai állampolgár tartózkodik. Kolumbia, Peru és Ecuador múlt csütörtökön nemzetközi segélyért folyamodott, hogy meg tudjon birkózni a közszolgáltatásait túlterhelő menekülthullám kezelésével.

Súlyos válság

Venezuelát évek óta súlyos társadalmi, belpolitikai és gazdasági válság sújtja. A szinte kizárólag kőolajszármazékokat exportáló dél-amerikai ország gazdasága az olaj árának esése miatt évekkel ezelőtt összeomlott. A jobboldali ellenzék többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezeken több mint százan vesztették életüket.

Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20180904-venezuelai-kormany-az-orszag-migracios-tendenciai-normalisak.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Fidesz kizárásával az Európai Néppárt veszített volna súlyából

Jó döntés született az Európai Néppárt közgyűlésén, a Fidesz kizárásával ugyanis az Európai Néppárt veszített …