2020. augusztus 11., keddMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.08.11. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A spanyol szocialisták nyerhetnek, de nagyot erősödhet a szélsőjobboldal

A spanyol szocialisták nyerhetnek, de nagyot erősödhet a szélsőjobboldal

Cikkünk frissül.

A kormányzó szocialisták nyerhették a vasárnapi előrehozott parlamenti választást Spanyolországban a közszolgálati RTVE kutatása szerint, ami alapján nagyon előretörhet a radikális jobboldali Vox. Az este 8-kor közzétett felmérés viszont nem exit poll – olyannyira nem, hogy bár vannak benne vasárnap mért adatok, a kutatást az elmúlt két hét adatai alapján adták közre.

Így egyáltalán nem biztos, hogy a közszolgálati médium több napos felmérésének eredményei megfelelnek a késő esti végeredménynek is. Részeredmények egyelőre még nem érkeztek.

A kutatás szerint a választást 27,3 százalékkal nyerheti meg újra a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), ez valamivel kevesebb az áprilisi 28,7 százalékos eredményüknél. Második helyre futhatott be a jobboldali Néppárt (PP), ami valamennyit javított a tavaszi történelmi vereséghez képest: az akkori 16,7 százalékról most 20,1 százalékra javíthatták eredményüket.

A Vox tavasszal először jutott be a parlamentbe, most pedig a felmérés alapján az választás egyik legnagyobb nyerteseként a harmadik helyre is bejöhet 16,3 százalékkal a tavaszi 10,3-hoz képest. Ezzel megelőzhetnék az eddig harmadik erőnek számító radikális baloldali Unidas Podemost, és a liberális Ciudadanost is: míg előbbi 12,2 százalékot ért el az RTVE felmérése szerint, a Ciudadanos a szavazói felét elveszíthette áprilishoz képest, és csak 8,5 százalékot értek el.

A felmérés szerint maradna a patthelyzet, és együtt nem lenne többsége sem a bal-, sem a jobboldali pártoknak. A baloldal egyedül a baszk és a katalán nacionalistákkal együtt tudna többséget alkotni – utóbbiak kicsit gyengébben szerepeltek a tavalyi választáshoz képest.

Pedro Sanchez leadja szavazatát 2019. november 10-én.

Pedro Sanchez leadja szavazatát 2019. november 10-én.

Fotó: Sergio Perez / Reuters

Négy év alatt a negyedik parlamenti választást tartották vasárnap Spanyolországban. Az áprilisi szavazáson a kormányzó PSOE győzött ugyan, azonban messze maradt az abszolút többségtől, és nem sikerült megegyeznie koalícióról.

A részvétel vasárnap este hatig 56,86 százalékos volt, ami 4 százalékponttal maradt el az áprilisitól. Akkor végül 75 százalékos volt a részvétel este nyolc óráig.

Győzött, de kénytelen volt kiírni az új választást

2018 nyarán buktatták meg a kisebbségben kormányzó néppárti Mariano Rajoyt, helyére akkor került a szocialista Pedro Sánchez, aki kisebbségi kormányzás után végül áprilisra kiírta az idei első előrehozott választást. Ezt ugyan <a href="//index.hu/kulfold/2019/04/28/spanyolorszag_parlamenti_valasztas_sanchez_psoe_pp_ciudadanos_podemos_vox/" id="hyperlink_c12d27225d62533562160dcc163adcf5" target="_blank" title="A szocialisták nyerték a spanyol választást, a Néppárt történelmit bukott" data-recommendation="jobb_hasab" data-recommendation-preview="{"og:title":"A szocialisták nyerték a spanyol […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/11/10/spanyol_valasztas_pedro_sanchez_psoe_casado_pp_podemos_ciudadanos_vox/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Megnyúzták, majd megsütötték a kutyákat a migránsok Olaszországban

Kétségbeesetten számolt be arról egy lampedusai olasz nő, hogy mit művelnek a migránsok a birtokán. …