2020. augusztus 12., szerdaMa Klára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.12. Klára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A spanyol szocialisták nyerhetnek, de nagyot erősödhet a szélsőjobboldal

A spanyol szocialisták nyerhetnek, de nagyot erősödhet a szélsőjobboldal

Cikkünk frissül.

A kormányzó szocialisták nyerik a vasárnapi előrehozott parlamenti választást Spanyolországban a közszolgálati RTVE kutatása és az érkező részeredmények szerint, ami alapján nagyon előretörhet a radikális jobboldali Vox.

63,66 százalékos feldolgozottságnál a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezet 28,8 százalékkal az El País honlapján közzétett eredmények szerint, ez 124 mandátumot jelenthet nekik, és közel azonos eredmény a legutóbbi, áprilisi választási szereplésükhöz képest. Mögöttük 20,6 százalékon áll a jobboldali Néppárt (PP) 83 mandátummal, ami visszaerősödött a tavaszi történelmi vereséget jelentő 16,7 százalékához képest.

A Vox tavasszal először jutott be a parlamentbe, most pedig harmadik helyre futhat be 14,9 százalékkal és 52 mandátummal, amivel több mint megdupláznák képviselőik számát. Ezzel megelőzik az eddig harmadik erőnek számító radikális baloldali Unidas Podemost, ami a részeredmények alapján valamelyest gyengülve 12,7 százalékra, és 35 képviselőre számíthatna.

Az este legnagyobb vesztese a liberális Ciudadanos, ami mindössze 6,5 százalékon áll, és ezzel 10 mandátum jutna nekik – 47 mandátummal kevesebb áprilishoz képest. 

Pedro Sanchez leadja szavazatát 2019. november 10-én.

Fotó: Sergio Perez /

A részeredmények alapján maradna a patthelyzet, és együtt nem lenne többsége sem a bal-, sem a jobboldali pártoknak. A baloldal egyedül a baszk és a katalán nacionalistákkal együtt tudna többséget alkotni. Utóbbiak egyébként kicsit gyengébben szerepeltek a tavaszi választáshoz képest: a legerősebb függetlenségpárti erő, az ERC 13 helyet szerezne a részeredmények szerint a madridi parlamentben, ezzel pedig közel egálba kerülnének a 12 képviselőre jósolt maradáspárti katalán szocialistákkal. Az ERC eredményváróján kifejezetten fagyos lett a hangulat az  El País  riportja szerint. 

Négy év alatt a negyedik parlamenti választást tartották vasárnap Spanyolországban. Az áprilisi szavazáson a kormányzó PSOE győzött ugyan, azonban messze maradt az abszolút többségtől, és nem sikerült megegyeznie koalícióról. A részvétel vasárnap 68,59 százalékos volt, ami 7 százalékponttal marad el az áprilisitól. Akkor végül 75 százalékos volt a részvétel este nyolc óráig.

Győzött, de kénytelen volt kiírni az új választást

2018 nyarán buktatták meg a kisebbségben kormányzó néppárti Mariano Rajoyt, helyére akkor került a szocialista Pedro Sánchez, aki kisebbségi kormányzás után végül áprilisra kiírta az idei első előrehozott választást. Ezt ugyan <a href="//index.hu/kulfold/2019/04/28/spanyolorszag_parlamenti_valasztas_sanchez_psoe_pp_ciudadanos_podemos_vox/" id="hyperlink_c12d27225d62533562160dcc163adcf5" target="_blank" title="A szocialisták nyerték a spanyol választást, a Néppárt történelmit bukott" data-recommendation="jobb_hasab" data-recommendation-preview="{"og:title":"A szocialisták […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/1970/01/01/spanyol_valasztas_pedro_sanchez_psoe_casado_pp_podemos_ciudadanos_vox/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Minszk visszautasította a külföldi bírálatokat

Visszautasította a fehérorosz kormány azokat a külföldi bírálatokat, amelyeket azért kapott, mert a hatóságok erőszakot …