2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A miniszter éhségsztrájkja ezúttal elmaradt

Hirdetés

A miniszter éhségsztrájkja ezúttal elmaradt

A véres inget a zsebéből húzta elő Borko Stefanović, a szombati belgrádi tüntetés utolsó szónoka. Az ing egy politikus munkaruhája is lehetne, ha a világoskék anyagon ne éktelenkedne a barnás színű alvadt vér sötét foltja.

Szerbia szultánja, hadd emlékeztessünk, hogy fest a te Szerbiád

– üzente Aleksandar Vučić államfőnek a baloldali Levica Srbije elnöke. „Ezt akartátok Szerbia zászlajának”, mondta, magasba emelve az inget. „Többé nem lesz. Azt a Szerbiát békével, erővel, egységgel döntjük meg.” Stefanović azt mondta tüntetőknek, hogy emlékezzenek erre a napra, mert ez egy nagy lépés. „Szerbia felemelte a fejét, levetette a láncait, és rabok nem leszünk! A győzelemig!” Az ellenzéki politikus ezt az inget viselte tavaly november 23-án, amikor Kruševacon megtámadták és megverték.

Tüntetés Belgrádban 2019. április 13-án.

Hirdetés

Tüntetés Belgrádban 2019. április 13-án.

Fotó: Marko Djurica / Reuters

„Hátulról ütöttek le, azonnal elvesztettem az eszméletemet”, mondta az Indexnek Stefanović. Az ütés után a tarkójából ömleni kezdett a vér. Néhányan a segítségére siettek, de a három, botokkal felfegyverkezett támadó őket is megverte. „Rugdostak, amíg a földön feküdtünk.” Kórházba vitték és ellátták, a támadóit elfogták, de már szabadlábon vannak. Stefanovićnak nincs kétsége afelől, hogy a legnagyobb kormánypárt, a haladóknak nevezett Srpska Napredna Stranka (SNS) verette meg. „El sem tudtam képzelni, hogy ez lesz a következménye”, mondta Stefanović a négy hónapja tartó tüntetésekről.

„Az ellenzékünk a halálán volt, atomizált, elaprózott, semmilyen.”

Szombaton viszont már több tízezren hallgatták. Az első megmozdulások jelszava a Stop krvavim košuljama! volt (Elég a véres ingekből), és „egy-két ezer résztvevőre számítottunk. Tizenötezren jöttek el”. Szerinte azért,mert „az embereknek elegük van az erőszakból, a hazugságokból, az ellenőrzött médiából, a szegénységből és az alacsony bérekből”.A tiltakozás akkor lépet szintet, amikor Szerbia omnipotens elnöke azt mondta, akkor sem tárgyalna az ellenzékkel, ha öt milliónyian lennének: Szerbiában két éve a választói névjegyzékben 6,7 milliónyian szerepeltek. Azóta nevezik úgy a tüntetéseket, hogy 1 od5 miliona, és már vidéki városokban is hetente tartanak tiltakozásokat. Szombaton Belgrádban úgy tűnt, hogy az ellenzék még nem fáradt el.

Megelőző épületfoglalások

Szombatra virradóra Szerbiában elfogytak a buszok. És az üzemanyag. Az ellenzékiek közül többen azt mondták, nehezen tudnak buszokat bérelni, mert ha kiderül, hogy a tüntetésre indulnának, a vállalkozók visszalépnek, lemondják a foglalásokat, vagy közlik, hogy nincs szabad jármű.

Szombaton délelőtt a pancsovai pályaudvaron bejelentették, hogy sofőr- és üzemanyaghiány miatt nem indulnak buszok a mintegy húsz kilométerre lévő Belgrádba. A közlekedési vállalat szerint ez véletlen egybeesés, nincs köze a tüntetésekhez.

Az viszont nem véletlen, hogy a kormánypárti képviselők a szerbparlament épületében töltötték az éjszakát. Azt mondták, az épületet – sőt, a demokrácia templomát – védik az ellenzékiek rohamától. A tüntetést a parlament előtti térre szervezte az ellenzék, az SNS néhány képviselője három óra előtt kijött az épületből, és megálltak a lépcsők tetején. A tüntetés biztonsági őrei senkinek sem engedték,hogy odamenjen hozzájuk. A kormánypárti képviselők szombat este azt mondták, addig maradnak az épületben, amíg szükséges. Egyébként az ellenzék legnagyobb része egy ideje bojkottálja a parlamenti üléseket, csupán a tiltakozásokhoz nem csatlakozó radikális Srpska radikalna stranka, a liberális Liberalno Demokratska Partija és a vajdasági Liga Socijaldemokrata Vojvodine vesz részt a törvényhozás munkájában. A parlamenti helyek mintegy ötöde hónapok óta üres.

Tüntetés Belgrádban 2019. április 13-án.

Tüntetés Belgrádban 2019. április 13-án.

Fotó: Marko Djurica / Reuters

A kormánypártiak több vidéki önkormányzatot is elfoglaltak – mármint az önkormányzatok épületeit –, nehogy az ellenzék foglalja el. Az SNS újabb tartalommal töltötte meg a megelőző csapás kifejezést. A múlt héten a belgrádi városi közgyűlés előtt a hivatalban dolgozó nőket küldték a bejárat elé: élőláncot alkotva kellett megakadályozniuk, hogy az ellenzék bejusson az épületbe. A hivatalt kettős blokád bénította néhány órán át, a rezsimhű bulvárlapok és bulvártévék – a szerb médiapiacon ezek jelentik a legnagyobb erőt – azt jelentették, hogy a hölgyek elüldözték a fasisztákat.

A rezsim ugyanis így látja és láttatja a történéseket. Az ellenzéki tüntetők csupán maroknyi, erőszakos csőcselék, akiket két oligarcha és egy fasiszta vezet. Az ellenzék erőszakra készül. Az ellenzék ukrán zsoldosokat toboroz, vérfürdőt akarnak. A tüntetés napján az egyik belgrádi kerületet álellenzéki szórólapokkal terítették be. Ezeken néhány pont állt az ellenzék állítólagos programjából, miszerint az óvodai ellátás árát 5600 dinárról 9500 dinárra emelik, bezárják a gyárakat és elüldözik a külföldi befektetőket. Az ismeretlen szerzők valamiért azt is fontosnak tartották odaírni, hogy 

a tévé képernyőjére visszatér a Big Brother.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/04/14/szerbia_belgrad_tuntetes_riport_aleksandar_vucic_borko_stefanovic/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem csökken a feszültség Irán-ügyben, amerikai és francia diplomaták utaznak a térségbe

Közel-keleti és európai körútra indul Brian Hook, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja  – jelentette be …