2019. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A legesélyesebb jelölt, Boris Johnson el se ment a konzervatívok vitájára

Hirdetés

A legesélyesebb jelölt, Boris Johnson el se ment a konzervatívok vitájára

A távozó Theresa May miniszterelnök pártvezetői tisztségéért folyó versengésben tíz jelölt indult. Közülük a csütörtökön tartott első frakciószavazáson – amelyben a 313 fős alsóházi tory frakciólétszám minimum 5 százalékának megfelelő számú voksra volt szükség a bennmaradáshoz – hárman kiestek, egy további induló pedig pénteken visszalépett.

borisjohnson

Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

A versenyben maradt hat jelölt közül öt – Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Dominic Raab volt brexit-ügyi miniszter, Sajid Javid belügyminiszter és Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter – vett részt a Channel 4 kereskedelmi televízió vasárnap esti vitaműsorában, meghívott közönség előtt. 

Johnson távollétét egy üres pódium jelezte.

Hirdetés

Boris Johnson a BBC rádiónak nyilatkozva vasárnap azzal indokolta távolmaradását, hogy a brexitről döntő 2016-os népszavazás óta a brit választók már így is túl sok vitát hallhattak a Konzervatív Párton belül.

Megerősítette ugyanakkor, hogy a BBC televízió által keddre szervezett újabb vitán, amelyen az aznapi második frakciószavazáson versenyben maradó jelöltek vitáznak, részt vesz, ha továbbjut a harmadik fordulóba.

Johnson az első fordulóban utcahossznyi előnnyel végzett az élen: a 313 frakcióvoksból 114-et szerzett meg.

A Channel 4 vasárnapi műsorában az öt résztvevő jelölt közül négy kizárta annak a lehetőségét, hogy az új kormány a parlamenti ülésszak lezárásával vegye elejét a megállapodás nélküli brexitnek.

Az ötletet Dominic Raab vetette fel a minap, mondván: a londoni alsóház már eddig is tett kísérleteket arra, hogy kivegye a kormány kezéből a brexit-folyamat irányítását a rendezetlen kilépés megakadályozása végett.

A felvetést a Konzervatív Párton belül is sokan elítélték, ám Raab a vasárnap esti televíziós vitában megerősítette álláspontját, kijelentve: minél több megoldási opciót zárnak ki a jelöltek, annál gyengébb lesz a következő brit kormány esélye arra, hogy a lehető legjobb megállapodást érje el az EU-val a kilépési feltételekről.

Az EU-val May kormánya által novemberben elért brexit-megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor visszautasította.

Több jelölt, köztük Boris Johnson és Jeremy Hunt is céljának nevezte, hogy miniszterelnökként újratárgyalja a brexit-megállapodást.

Hunt a BBC televíziónak vasárnap azt mondta: megfelelő brit […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/06/16/a_legeselyesebb_jelolt_boris_johnson_el_se_ment_a_konzervativok_vitajara/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán nem jelöl nőt EU-s biztosnak

A független újságírás azt jelenti, hogy szabad világban élünk. Támogass te is! Orbán Viktor magyar …