2019. március 22., péntekMa Beáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 275,00 Ft | CHF: 277,00 Ft
2019.03.22. Beáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 275,00 Ft | CHF: 277,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A lampedusai polgármester a Tunéziából érkező migránsok miatt aggódik

Hirdetés

A lampedusai polgármester a Tunéziából érkező migránsok miatt aggódik

Miközben az olasz kormány a főként Líbiából induló illegális bevándorlókat szállító hajók feltartóztatására összpontosítja minden figyelmét, az Európa felé igyekvő afrikai migránsok egyre inkább Tunézia felől próbálkoznak, ahonnan egyre többen kisebb csónakokkal érik el Lampedusa partjait – mondta Salvatore Martello, a legdélebbi olasz sziget polgármestere a La Repubblica című napilapnak.

“Matteo Salvini belügyminiszter olyan hajókra koncentrál, mint a Diciotti, amely augusztusban napokig vesztegelt a tengeren az után, hogy felvett a fedélzetére 190 illegális bevándorlót. Eközben Lampedusa partjait folyamatosan érik el újabb és újabb migránsok, és mi nem kaptunk iránymutatást arra, hogyan kezeljük ezeket az eseteket” – idézte Martellót az MTI.

A sziget partjain a bevándorlók sokszor egyesével bukkannak fel, miután kisebb, pár tucat emberre tervezett csónakokon sikerrel átszelték a Földközi-tengert.

Salvini csak a hadihajókra és Olaszország északi részének problémáira összpontosít. A Lampedusára érkező migránsok nem kerülnek be a hírekbe, és ezeket az eseteket nem lehet felhasználni más európai kormányok előtt.

Hirdetés

Salvini megtiltotta, hogy a magánkézben működő, illegális bevándorlókat mentő hajók kikössenek az olasz kikötőkben, és ugyanígy akar fellépni a nemzetközi missziók keretében hasonló tevékenységet végző járművekkel szemben is.

A tunéziai partoktól alig több mint 100 kilométerre fekvő Lampedusán márciusban bezárták a bevándorlókat fogadó tábort azután, hogy ott tűz ütött ki, és az ezt követő ellenőrzésen fény derült a táborban uralkodó embertelen állapotokra. A tábor azóta csak részlegesen nyitott meg újra.

Lampedusa szigete hosszú évek óta migrációs tranzitállomásként működik. A szigeten létrehozott tábort 2015 őszén alakították át úgynevezett regisztrációs központtá. Ez volt az első olaszországi hot spot, amelyet Róma Brüsszel sürgetésére nyitott meg a tömegesen érkező migránsok fényképpel és ujjnyomattal való regisztrálására.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2018/09/02/a_lampedusai_polgarmester_a_tuneziabol_erkezo_migransok_miatt_aggodik/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Brexit: az EU a kezébe vette az irányítást

Brexit: az EU a kezébe vette az irányítást

Cikkünk frissül. Csütörtök késő estig vitatkoztak az európai államok vezetői, hogy meddig és milyen feltételekkel …