2020. augusztus 15., szombatMa Mária napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.15. Mária Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 346,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A korrupció elleni küzdelmet, normális Romániát ígérő elnök újrázhat

A korrupció elleni küzdelmet, normális Romániát ígérő elnök újrázhat

Klaus Iohannis mostani államfő a toronymagas esélyese a román elnökválasztás vasárnapi első fordulójának, a valódi kérdés csak az lesz, hogy milyen arányban végez az élen, és mellette ki jut még tovább a két héttel később várható második körbe.

Az elnökválasztást turbulens időszakban, egy hónappal a szociáldemokrata kormány bukása, és hat nappal a Iohannis volt pártjához tartozó Ludovic Orban miniszterelnök kormányának beiktatása után tartják. A választáson a szociáldemokraták eddigi legrosszabb eredményüket érhetik el, de a szavazás azért is fontos, mert utána a politikai erőviszonyok alakulásától függhet, hogy rendeznek-e előrehozott választást még a 2020. decemberi parlamenti választások előtt.

Öt év, egy elnök, hat kormányfő

Iohannis 2014-ben az akkor még a szociáldemokratákat vezető Victor Ponta ellen nyerte meg az elnökválasztást, és ciklusa alatt egy stabil pontot jelentett az Orbannal együtt összesen hat, egymást váltó miniszterelnökkel szemben. Románia félprezidenciális rendszer, de az elnök jogkörei korlátozottabbak például a francia elnökkel összevetve.

Iohannis támogatói szerint megtartotta az ország nyugati irányultságát a külpolitikában, támogatta a korrupcióellenes intézkedéseket, és sokszor felszólalt a populista politika ellen, írja a Bloomberg. Ellenzői szerint azonban kevés konkrét eredményt tud felmutatni, és nem tartják elég karizmatikus politikusnak.

A korábban a jobboldali Nemzeti Liberális Pártban (PNL) politizáló Iohannis egész ciklusát leginkább a szembenállása határozta meg a korrupciós vádakkal szembenéző szociáldemokratákkal.

Iohannis ellenpontként lépett fel, és az elmúlt években például többször is visszadobott neki javasolt kormányfőket, minisztereket.

Miután 2015-ben a több mint 60 halálos áldozatot követelő bukaresti diszkótüzet követő tüntetésekbe belebukott Ponta kormánya, Iohannis is kiment a tiltakozók közé. A Szociáldemokrata Párt (PSD) az akkori tüntetések ellenére 2016-ban nagyon biztosan, 46 százalékkal megnyerte a választást, és a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) koalícióban alakított kormányt.

Tüntetés Bukarestben a több mint 60 halálos áldozatot követelő diszkótüzet követően 2015. november 6-án.

Tüntetés Bukarestben a több mint 60 halálos áldozatot követelő diszkótüzet követően 2015. november 6-án.

Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

Pártelnökként a szociáldemokratákat vezető Liviu Dragnea nem lehetett miniszterelnök, mert korábban felfüggesztett börtönre ítélték. A legnagyobb politikai erő szinte teljhatalmú vezetőjeként viszont sorra ültethette embereit a kormányfői posztra. 2017 eleje óta a szociáldemokrata kormányok azonban erős népharaggal néztek szembe: a hivatali visszaélés büntetését enyhítő rendeletek, és az igazságszolgáltatás tervezett átalakítása miatt a rendszerváltás óta a legnagyobb tüntetések alakultak ki. Ezeken megjelent Iohannis is, és támogatásáról biztosította a tiltakozókat.

A májusi európai parlamenti választások előtt pedig bejelentette, hogy a szavazás időpontjával egyidőben korrupcióellenes népszavazást ír ki, amivel a jobboldal sikeresen tematizálta az EP-választás kampányát. A PNL győzött, miközben a szociáldemokrata párt súlyos veszteségeket szenvedett el. A PSD-elnök Dragneát a választás másnapján ítélték letöltendő börtönbüntetésre, majd a pártból kiugró képviselők után addigi koalíciós partnere, az ALDE kilépése után Viorica Dăncilă miniszterelnök kormánya október 10-én elveszítette a bizalmi szavazást a parlamentben.

Iohannisnak az is fontos eredmény volt, hogy hat nappal az elnökválasztás első fordulója előtt az általa támogatott Ludovic Orban kormánya megkapta a bizalmat hétfőn a parlamentben, és felállhatott a kisebbségi kabinet.

Ludovic Orban és Klaus Iohannis 2019. november 4-én.

Ludovic Orban és Klaus Iohannis 2019. november 4-én.

Fotó: Inquam Photos / Reuters

Iohannis normális Romániát ígér

A különböző felmérések 40-45 százalék közé teszik Iohannis támogatottságát az első fordulóban, amit biztosan nagy különbséggel nyer majd, de Kiss Tamás szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa szerint az kevéssé […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/11/10/romania_elnokvalasztas_iohannis_dancila_barna_diaconu_elso_fordulo_kelemen_hunor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 8000 tonna ammónium-nitrátot foglalt le a román rendőrség

A romániai országos rendőr-főkapitányság közölte, hogy az elmúlt három napban ellenőrizte a műtrágyával kereskedő cégeket, …