2019. június 27., csütörtökMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 291,00 Ft
2019.06.27. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 291,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A kormány titokban békülni kezdett Ukrajnával?

Hirdetés

A kormány titokban békülni kezdett Ukrajnával?

Kijev egy magyar üzletembernek, Horváth Zoltánnak adott tiszteletbeli konzuli címet, miután a vállalkozó jó ideje segíti Ukrajnát. A siófoki megnyitón Ljubov Nepop nagykövet elmondta, hogy Horváth Zoltán finanszírozta tíz, korábban a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcolt ukrán katona magyarországi rehabilitációját, s a magyar üzletember részt vett egy Donyeck környéki játszótér, valamint egy Magyarországon rendezett nemzetközi gyermek sportverseny finanszírozásában is.
A magyar üzletember cége, az East West Mentor tanácsadó cég a közelmúltban képviseleti irodát nyitott Kijevben, az iroda célja, hogy fejlessze a két ország közötti gazdasági együttműködést.  
Ugyancsak a kapcsolatok javulására utal, hogy Kijevben megadták a beleegyezést ahhoz, hogy Íjgyártó István váltsa fel a kijevi nagyköveti poszton a napokban hazatért Keskeny Ernőt. Korábban kérdéses volt az engedély megadása, részben azért is, mert Magyarország az angol nyelven írt hivatalos jegyzékben is magyar néven adta meg a diplomata születési helyét – Beregszászt – míg angolul a város neve Beregove. Magyarország viszont megváltoztatta Grezsa István miniszteri biztos Kijevben kifogásolt titulusát.  
Korábban Grezsa Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős biztos volt, s Ukrajnában kifogásolták, hogy Budapest egy másik államhoz tartozó terület ügyeivel bíz meg egy politikust. Magyarország ezután Grezsa titulusát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztossá nevezte át.  
A titulusváltás után Ljubov Nepop azonnal fogadta Grezsa Istvánt, majd látogatást tett Pintér Sándor belügyminiszternél is, aki az ukrán beszámolók szerint megerősítette, hogy Magyarország támogatja Ukrajna területi integritásának a helyreállítását.
A viszony az után romlott meg, hogy Ukrajnában tavaly elfogadták azt az oktatási törvényt, amely korlátozza a kisebbségi oktatás lehetőségeit, s ezt követően Magyarország bejelentette, amíg Ukrajna nem változtatja meg a törvényt, blokkolni fogja Ukrajna NATO-integrációját.
A válság csúcspontján a két ország egy-egy diplomatát is kiutasított, az egyik szélsőséges ukrán portál pedig elkezdte publikálni a magyar állampolgársággal is rendelkező ukrán polgárok névét is személyes adatait.
Az ukrán-magyar szembenállás a NATO-szövetségeseket is aggasztja, az USA mindkét félre nyomást gyakorolt a vita megoldása, illetve a NATO-integráció és a törvény miatt alkudozás különválasztása érdekében.

Forrás:
http://hvg.hu/vilag/20181109_Javulasnak_indultak_a_magyarukran_kapcsolatok#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy napja Londonban vesztegelnek a Wizz Air budapesti járatának utasai

Több olvasónk is jelezte, hogy a Wizz Air kedd esti London-Budapest járatának utasai továbbra is …