2020. május 31., vasárnapMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A katonai diktatúrából sem kérnek a szudániak

Hirdetés

A katonai diktatúrából sem kérnek a szudániak

Április 11-én a katonaság megpuccsolta a Szudánt 30 évig irányító Omar el-Besír elnököt. A tüntető tömeg december óta követelte a lemondását az 1989 óta hatalmon lévő elnöknek. A szudáni védelmi miniszter, Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf szükségállapotot hirdetett ki, és bejelentette, hogy felfüggesztik az alkotmányt, és kétéves átmeneti időszakra katonai tanács áll majd Szudán élén, ennek végén pedig választásokat tartanak majd. 

A Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) nevű betiltott mozgalom azonban nem tetszését fejezte ki a katonai diktatúrával, és civil ellenkormány felállítását kezdeményezték. Az SPA hétfőn bejelentette, hogy felfüggesztik együttműködésüket a katonai vezetéssel, így növelve a nyomást az átmeneti katonai tanácsra, hogy az ország vezetését egy civil kormányzatnak adja át.

A tiltakozó mozgalmak egyik szóvivője a vasárnap Kartúmban tartott nagygyűlésen kijelentette, hogy a tömegtüntetések kiterjesztése mellett döntöttek, mert a katonai vezetés nem gondolja komolyan a hatalom átadását. Mint mondta, az átmeneti katonai tanács mindössze a régi rezsim folytatása, ezért nem ismerik el legitimitását, nem hagynak fel az ülősztrájkkal a védelmi minisztérium épülete előtt, s fokozni fogják a tüntetések intenzitását is.

Tüntetés Kartúmban 2019. április 22-én.

Hirdetés

Tüntetés Kartúmban 2019. április 22-én.

Fotó: Umit Bektas / Reuters

Abdel Fattah […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/04/22/a_katonai_diktaturabol_sem_kernek_a_szudaniak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Katasztrófahelyzet: Svédország megbukott a koronavírus-járvány kezelésében

Miközben világszerte egyre gyarapodik azon országok száma, amelyek az időben meghozott szigorú korlátozásaiknak köszönhetően fokozatosan …