2019. május 21., keddMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.05.21. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A demokráciát védő eljárásra most minden eddiginél nagyobb szükség van

Hirdetés

A demokráciát védő eljárásra most minden eddiginél nagyobb szükség van

Az Uniónak átfogó, állandó és objektív eljárásra van szüksége a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok védelmében, jelentette ki a Parlament szerdán.

  • Évente, minden tagállamban mérje fel a Bizottság az uniós értékek tiszteletét, kéri a Parlament
  • A jelenlegi eljárások nem megfelelőek a jogállamiság megsértésének megelőzésére vagy kiküszöbölésére
  • A Tanács „megfelelően tegyen eleget” a jelenleg zajló 7. cikk szerinti eljárásokban játszott szerepéből adódó feladatainak

A képviselők egy nem törvényerejű állásfoglalásban sajnálatukat fejezték ki, hogy az Európai Bizottság még mindig nem terjesztett elő jogszabálytervezetet egy ilyen mechanizmus felállításáról. A Parlament 2016 októberében kérte ezt a Bizottságtól.

Az állásfoglalásban megjegyzik, hogy azóta a Parlament – fennállása során először – kezdeményezte az Uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárás elindítását Magyarország ellen, mivel álláspontja szerint ott fennáll az uniós alapértékek megsértésének súlyos kockázata. Az Európa Bizottság ugyanezt az eljárást Lengyelországgal szemben kezdeményezte.

A plenáris ülés felszólította a Tanácsot, hogy az „megfelelően tegyen eleget” a jelenleg zajló 7. cikk szerinti eljárásokban játszott intézményi szerepéből adódó feladatainak, és azonnal és teljes körűen tájékoztassa az eljárás során a Parlamentet. A Parlament azt is kéri a Tanácstól, hogy az hívja meg a Parlament Magyarországgal kapcsolatos, indoklással ellátott javaslatának ismertetésére a Tanács előtt.

Hirdetés

A képviselők arra is rámutatnak, hogy a máltai, a szlovák és a román demokrácia és jogállamiság körül is gyülekeznek a felhők, és egyre több tagállam ellen indul kötelezettségszegési eljárás az igazságügy, az alapjogok és az állampolgári jogok területén.

A Parlament felhívja a figyelmet arra, hogy a jogállamiság és a demokrácia eróziója az egész Unióban veszélyezteti a szabadságot, a biztonságot és az igazságszolgáltatást, emellett aláássa az Unió külföldi fellépésének hitelességét, főként a csatlakozási  tárgyalások és a szomszédsági politika terén.

A képviselők kiemelik, hogy a 2014-ben a Bizottság által létrehozott, és csak egy ízben: Lengyelország esetében használt jogállamisági keret nem bizonyult elégségesnek a probléma kezeléséhez.

Az Európai Parlament által javasolt eljárás egy évente elvégzett, bizonyítékon alapuló értékelést tartalmaz, amelynek során minden tagállam esetében felmérnék az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkében szereplő értékek teljesülését. A felmérés eredményeként minden egyes tagállam számára ajánlásokat kellene megfogalmazni – mint a gazdaságpolitika esetében – , amelyet parlamenti vita követne.

Az új eljárást össze lehetne kapcsolni a Bizottság által javasolt jogszabálytervezettel, amely szerint a jogállamiság megsértésének költségvetési következményei lesznek.


Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.

Forrás:
https://index.hu/kulfold/ep/hirek/2018/11/15/a_demokraciat_vedo_eljarasra_most_minden_eddiginel_nagyobb_szukseg_van/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kurz a belügyminiszter felmentését kéri, hogy teljes legyen a korrupcióellenes vizsgálat

Kurz a belügyminiszter felmentését kéri, hogy teljes legyen a korrupcióellenes vizsgálat

Herbert Kickl szabadságpárti belügyminiszter menesztését javasolja, jelentette be hétfőn kora este közölte Sebastian Kurz osztrák …