2019. március 25., hétfőMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 316,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 316,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A cseh elhárítás megbénította az orosz hírszerzői hálózatot

Hirdetés

A cseh elhárítás megbénította az orosz hírszerzői hálózatot

A cseh civil elhárításnak a közelmúltban sikerült felszámolnia az egyik orosz titkosszolgálat hírszerzői hálózatát és megbénítania tevékenységét Csehországban. A Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) erről az év elején már tájékoztatta az illetékes cseh állami szerveket – közölte Michal Koudelka a BIS, azaz a civil elhárítás igazgatója pénteken Prágában. Koudelka szerint a cseh civil elhárítás

az utóbbi öt évben több tucatnyi orosz és kínai hírszerző tisztet azonosított Csehországban, majd különböző utakon az ország elhagyására kényszerítette őket.

Hirdetés

Michal Koudelka bejelentésével a Putyinhoz maximálisan lojális Milos Zeman cseh államfő azon bírálatára reagált, miszerint a BIS-nek a héten közzétett éves jelentésében megfogalmazott “fokozott orosz és kínai veszély” alaptalan, mert a civil elhárítás egyetlen bizonyítékot sem hozott elő állításainak igazolására.

Elfogadhatatlan, hogy a BIS igazgatója gyakorlatilag beavatkozzon a cseh politikába. Csehország demokratikus állam, amelyet nem a titkosszolgálatok irányítanak

– Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren közzétett bejegyzésében ennyivel intézte el a szenzációs bejelentést.

Andrej Babis kormányfő és Jan Hamácek belügyminiszter ugyanakkor nyilvánosan megvédte a BIS-t, amikor azt nyilatkozták, hogy a civil elhárítás szerintük sikeres és profi munkát végez.

Milos Zeman csütörtökön este a Barrandov kereskedelmi televízióban bírálta a BIS éves jelentését, s azt mondta, hiányoznak belőle a konkrét bizonyítékok, ami jelzi, hogy a civil elhárítás “nem képes jó szakmai munkát végezni”.

Az elhárítást Andrej Babis kormányfő és Jan Hamácek belügyminiszteris védelmébe vette:

A BIS profi munkát végez, amellyel kapcsolatban sem a kormány, sem a parlament illetékes bizottságainak az utóbbi időben nem voltak semmiféle kifogásai.

Az államfő és a BIS közötti nézeteltérés nem újkeletű. Zeman már korábban is több alkalommal bírálta a szolgálatokat. Legutóbb elutasította a belügyminiszter azon javaslatát, hogy a Michal Koudelkát nevezze ki tábornokká.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2018/12/07/cseh_titkosszolgalat_orosz_befolyas_elharitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

May: Nincs meg a többség a brexitmegállapodás mögött, egyelőre nincs új szavazás

May: Nincs meg a többség a brexitmegállapodás mögött, egyelőre nincs új szavazás

Továbbra sincs meg a többség a kétszer már leszavazott, az EU-s kilépés feltételrendszerét rögzítő brexitmegállapodása …