2019. november 22., péntekMa Cecília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 333,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.11.22. Cecília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 333,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A brexiten túl komoly összetűzések várhatók az EU-csúcson

Hirdetés

A brexiten túl komoly összetűzések várhatók az EU-csúcson

Hirdetés

Parázs vitára készültek az uniós országok vezetői csütörtökön és pénteken Brüsszelben a brexitről, az EU bővítéséről, a szíriai török offenzíváról és a 2020 utáni többéves költségvetésről. Régen volt már ilyen sok megosztó téma egyszerre az Európai Unió stratégiai döntéseit meghozó Európai Tanács előtt.

Néhány órával a csúcstalálkozó előtt sikerült a brit kormánynak és az Európai Uniónak megállapodnia a brexitről, miután az Észak-Írországban alkalmazott vámrendszerről késő éjszakáig tárgyaltak. Az alku értelmében Észak-Írország Nagy-Britannia vámrendszeréhez tartozik majd, de az egységes európai piac belépőpontja marad. Az uniós állam- és kormányfők így megvitathatják az új 64 oldalas brexitmegállapodást, bár több diplomata is jelezte, hogy túl szűknek érzik a határidőt, és szerették volna a szakértőikel is megnézetni a dokumentumot, mielőtt  a vezetők elé terjesztik.

Ha a tagországok vezetői egyhangúlag megszavazzák a Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és a Donald Tusk, az Európai Tanács által is javasolt megállapodást, akkor – ahogy korábban Theresa May megállapodása esetén – megint a brit parlamenten lesz a sor, hogy ratifikálja-e a megállapodást. Ott a torykat támogató északírek nem támogatják a tervet, ahogy az ellenzéki pártok vezetői sem, Johnsonnak pedig nincs többsége az alsóházban.

Bővítés: Észak-Macedónia esélyesebb, mint Albánia

A tervek szerint az európai vezetők a vacsora felett fognak Törökország észak-szíriai katonai beavatkozásáról és a balkáni bővítésről tárgyalni. Franciaország már az uniós miniszterek keddi tanácsülésén egyértelművé tette, hogy nem támogatja, hogy megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával. Egy európai tagállam diplomatájától az EUrologus megtudta, hogy bár az országok nagy része – különösen a Visegrádi Négyek – támogatja a bővítést, nem csak Franciaország gondolja úgy, hogy balkáni államok még nem érettek a csatlakozásra. A diplomata úgy gondolja, hogy az EU az elmúlt tizenöt évben többször is egyértelműen kiállt a bővítés mellett. Az, hogy a jogállamisági feltételeket nem teljesítette, Albánián múlt.

Észak-Macedóniának több esélye lehet rá, hogy megkezdjék vele a csatlakozási tárgyalásokat, mivel az EUrologus forrása szerint semmi nem kötelezi arra az EU-t, hogy egyszerre kezdje meg a folyamatot a két országgal. Ráadásul Angela Merkel német kancellár is tett arra utaló megjegyzéseket, hogy eltökélt szándéka, hogy Emmanuel Macron francia elnököt meggyőzze Észak-Macedónia alkalmasságáról.

Macron az Európai Tanács elnökével, Donald Tuskkal egyeztetett hétfő délután. Utóbbi szerint hiba lenne nem megállapodni a két balkáni állammal. A legtöbb tagállam és a három vezető uniós intézmény elnöke egyetért, hogy pozitív kimenetelű döntést kell hozni Észak-Macedónia és Albánia ügyében, de a végső döntést egyetlen ország vétója is befolyásolni tudja.

Jean-Claude Juncker és Donald Tusk beszélget a szerdai EU találkozón Brüsszelben

Jean-Claude Juncker és Donald Tusk beszélget a szerdai EU találkozón Brüsszelben

Fotó: Yves Herman / Reuters

Egy magas rangú uniós forrás kritikát is megengedett magának Franciaországgal szemben: szerinte a franciák a belépési tárgyalások reformját követelik feltételként, de ők maguk nem javasoltak az elmúlt egy évben semmilyen változtatást ez ügyben. 

Törökország álljon le?

Az európai állam- és kormányfők Törökországról is beszélni fognak. Egyrészt meg kell vitatniuk, hogy akarnak-e további lépéseket tenni annak érdekében, hogy Törökország beszüntesse <a href="//index.hu/kulfold/2019/10/09/sziria_torokorszag_kurdok_haboru_donald_trump_erdogan/" id="hyperlink_d6512d2fd64322c1daa644fda2f4420b" target="_self" title="Miről szól a török-kurd háború?" data-recommendation="bekezdes_utan" data-recommendation-preview="{"og:title":"Miru0151l szól a török-kurd háború?","og:description":"Erdou011fan terve véres gerillaháborút, etnikai tisztogatást és az Iszlám Állam […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/10/17/eu_csucs_ellentetek_torok_szankciok_brexit_koltsegvetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Donald Trump szerint Irán az internet felfüggesztésével rejteget valamit a világ elől

Haszán Róháni iráni elnök szerdán jelentette be, hogy sikerült véget vetni napok óta tartó zavargásoknak, …