2019. április 19., péntekMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.19. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / 2017 legfontosabb választása szeptember végén jöhet

Hirdetés

2017 legfontosabb választása szeptember végén jöhet

Szeptember 24-én tarthatják Németországban a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást a kormány szerdai ülésén elfogadott javaslata szerint, írja az MTI.

A kormány Thomas de Maiziere belügyminiszter előterjesztésére javasolja Joachim Gauck államfőnek, hogy szeptember utolsó vasárnapjára tűzze ki a Bundestag-választást. A szövetségi elnök rendszerint elfogadja a kormány javaslatát, így várhatóan szeptember 24-én választják meg a második világháború utáni Németország 19. szövetségi parlamentjét.

Tizenhat tartomány közül 15 egyetért a belügyminiszter javaslatával, Berlin viszont ellenzi, mert éppen szeptember 24-én rendezik a 44. Berlin Marathon futóversenyt, amelyen több tízezren vesznek részt, és a verseny miatt le kell zárni a belváros nagy részét, ami megnehezíti a választás lebonyolítását.

Hirdetés

A Bundestag-választás egyfordulós, egyéni választókerületekre és területi listákra épül. A legutóbbi felmérések alapján az eddigi öt után hét párt szerezhet képviseletet a szövetségi parlamentben. A kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a két párt koalíciós társa, a szociáldemokraták (SPD), valamint a Baloldal és a Zöldek mellett bejuthat az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt, és visszajuthat a liberális FDP. 

A CDU/CSU támogatottsága 35 százalék körül, az SPD-é 20-22 százalék körül mozog, az AfD 13 százalék, a Baloldal és a Zöldek 10 százalék körül állnak, az FDP pedig 5-6 százalékon, éppen az 5 százalékos bejutási küszöb felett. A jelenlegi erőviszonyok alapján leginkább a nagykoalíció folytatása – Angela Merkel vezetésével – tűnik valószínűnek.

Forrás: http://index.hu/kulfold/2017/01/18/2017_legfontosabb_valasztasa_szeptember_vegen_johet/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A német köztévé szerint Magyarország demokráciájának ártottak az uniós pénzek

A német közszolgálati ZDF Zoom+ című szerda esti adásában azt a kérdést feszegették, hogy ártanak-e …