2019. január 22., keddMa Vince napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.01.22. Vince Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / 2017 legfontosabb választása szeptember végén jöhet

Hirdetés

2017 legfontosabb választása szeptember végén jöhet

Szeptember 24-én tarthatják Németországban a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást a kormány szerdai ülésén elfogadott javaslata szerint, írja az MTI.

A kormány Thomas de Maiziere belügyminiszter előterjesztésére javasolja Joachim Gauck államfőnek, hogy szeptember utolsó vasárnapjára tűzze ki a Bundestag-választást. A szövetségi elnök rendszerint elfogadja a kormány javaslatát, így várhatóan szeptember 24-én választják meg a második világháború utáni Németország 19. szövetségi parlamentjét.

Tizenhat tartomány közül 15 egyetért a belügyminiszter javaslatával, Berlin viszont ellenzi, mert éppen szeptember 24-én rendezik a 44. Berlin Marathon futóversenyt, amelyen több tízezren vesznek részt, és a verseny miatt le kell zárni a belváros nagy részét, ami megnehezíti a választás lebonyolítását.

Hirdetés

A Bundestag-választás egyfordulós, egyéni választókerületekre és területi listákra épül. A legutóbbi felmérések alapján az eddigi öt után hét párt szerezhet képviseletet a szövetségi parlamentben. A kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a két párt koalíciós társa, a szociáldemokraták (SPD), valamint a Baloldal és a Zöldek mellett bejuthat az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt, és visszajuthat a liberális FDP. 

A CDU/CSU támogatottsága 35 százalék körül, az SPD-é 20-22 százalék körül mozog, az AfD 13 százalék, a Baloldal és a Zöldek 10 százalék körül állnak, az FDP pedig 5-6 százalékon, éppen az 5 százalékos bejutási küszöb felett. A jelenlegi erőviszonyok alapján leginkább a nagykoalíció folytatása – Angela Merkel vezetésével – tűnik valószínűnek.

Forrás: http://index.hu/kulfold/2017/01/18/2017_legfontosabb_valasztasa_szeptember_vegen_johet/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több pénzt költene klímavédelemre és innovációra az EP

Több pénzt költene klímavédelemre és innovációra az EP

Módosítaná az Európai Bizottság költségvetési tervezetét az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága. A testület döntött …