2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / 20 év után nyerhet újra a baloldal, de patthelyzet jöhet

Hirdetés

20 év után nyerhet újra a baloldal, de patthelyzet jöhet

Megkezdődtek vasárnap a finn parlamenti választások. A legvalószínűbb, hogy a balközép szociáldemokraták nyerik majd a választást, de az kérdés, kivel kötnének utána koalíciót. A szavazást megelőző hetekben a bevándorlás- és EU-ellenes Finnek Pártja (volt Igazi Finnek) népszerűsége is nőtt. Az egészségügyi reform botrányába belebukott legnagyobb kormánypárt viszont már a negyedik helyre csúszott vissza az utolsó felmérésekben.

A 2019-es választások legesélyesebb pártjainak fő témái a kampányban

az egészségügy, a szociális rendszer reformja és a bevándorlás voltak.

Hirdetés

A választások előtt lemondott a kormány

A választási kampányt alapvetően határozta meg, hogy egy hónappal ezelőtt, márciusban a hatalmon lévő koalíciós kormány lemondott. A centrumpárti miniszterelnök, Juha Sipilä erről azt mondta, nem tudták az egyik legfontosabb intézkedésnek szánt egészségügyi programot teljesíteni, és nem sikerült végrehajtaniuk a szociális rendszert érintő átalakításokat. Az előrejelzések szerint a szociális és egészségügyi rendszerek fenntartására 2035-re évi 26,5 milliárd eurót (kb. 8500 milliárd forintot) kell majd fordítani a mostani 18,7 milliárd helyett.

A Reuters szerint az egészségügy egyik problémás területe az idősgondozás, ami a világ egyik leggyorsabban elöregedő társadalmában különösen fontos kérdés. A finn sajtóban olyan hírek terjedtek el, hogy az otthonokban nincs elég nővér, az időseket gyakran botrányos körülmények között tartják, néha egész éjszaka használt pelenkáikban hagyják őket. A hatóságok néhány magánotthont be is zártak a benti körülmények és az idősek elhanyagoltsága miatt.

A köztársasági elnök elfogadta a Centrumpárt, a Nemzeti Koalíció Pártja és a Kék Reform párt kormánykoalíciójának lemondását, de azt kérte, hogy ügyvivő kormányként folytassák az április 14-i parlamenti választásokig.

20 év után nyernének a szociáldemokraták

Az idősotthonokat érintő botrány is szerepet játszhat abban, hogy ellenzékben eltöltött évek után a Finn Szociáldemokrata Pártnak esélye van megnyerni a szavazást, és újra kormányra kerülni (utoljára 1999-ben nyerték meg a választásokat). A párt valójában már egy éve vezet a felmérésekben, az Yle közszolgálati adó szerint pedig ez volt a választás előtti utolsó állás:

A Reuters által megkérdezett választók a szociáldemokratáktól várják az egészségügyi megváltást. A párt programjában többek között azt ígérte, hogy megemelik az adókat, megálljt parancsolnak az előző kormány által megkezdett egészségügyi privatizációnak, valamint emelik a leginkább rászorulók nyugdíját. 

„Erősíteni kell a jóléti társadalmat, ehhez pedig pénzre van szükség” – mondta a szavazás előtt a párt vezetője, a volt szakszervezeti vezér Antti Rinne. Szerinte lesz pénz az idősek ellátására, az adóemelés pedig a finn társadalmon belüli egyenlőtlenségeket is segít csökkenteni. Petteri Orpo pénzügyminiszter viszont felelőtlennek nevezte a gazdasági elképzeléseit.

Erősödött a bevándorlásellenes párt

A legutolsó felmérések szerint a második legnépszerűbb párt több mint 16 százalékkal a szélsőséges nézeteket valló, nacionalista, bevándorlás- és EU-ellenes Finnek Pártja. A Sipilä kormánykoalíciójában szerepet kapott párt 2017-ben kettészakadt, így alakult meg a másik, kevésbé szélsőséges feléből a Kék Reform párt, ami kormányon maradt, míg a Finnek Pártja ellenzékbe ült át.

A szakadás azután jött, hogy a Finnek Pártjának Jussi Halla-aho lett az elnöke, aki azt szorgalmazza, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból, emellett kampányának fő témája a korábbinál is hangsúlyosabban a bevándorlásellenesség lett. Februárban azzal vádoltak meg meg egy évek óta tartózkodási engedéllyel rendelkező bevándorlót, hogy szexuálisan zaklatott két fiatal lányt Oulu városában. 

2019-04-12T121956Z 1490943170 RC1ACC33BF70 RTRMADP 3 FINLAND-ELE

Fotó: Lehtikuva

A populista párt programjában szerepel még egyébként az üzemanyagadó és az energiaadó csökkentése is. A párt emellett azzal is érvel a klímaváltozásról szóló vitában, hogy nem kellene jobban csökkenteniük az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását, mint más országoknak. A pártot február végén még csak 13 százalékra mérték, onnan jött fel a második helyre. Finnországban azonban minden bizonnyal sokpárti koalíció tud csak kormányt alakítani, és 

A TÖBBI NAGYOBB PÁRT TELJESEN KIZÁRTA A KOALÍCIÓRA LÉPÉS LEHETŐSÉGÉT A FINNEK PÁRTJÁVAL.

Hogy szerepelnek a kormánypártok?

A felmérések szerint a választások előtt harmadik helyen állt a népszerűségi létrán a jobbközép Nemzeti Koalíció Pártja. Ők inkább a nagyvárosokban és a tehetősebb választók körében népszerűek. A párt programjában többek között a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/04/14/finnorszag_parlamenti_valasztasok_partok_program_egeszsegugy_bevandorlas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem csökken a feszültség Irán-ügyben, amerikai és francia diplomaták utaznak a térségbe

Közel-keleti és európai körútra indul Brian Hook, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja  – jelentette be …